ДАБІ вирішила: кому можна будувати, а кому поки ні. Оновлено

Минулого тижня Держархбудінспекція видала лише один дозвіл на будівництво, однак не скупилася на відмови.

Навколо яких житлових комплексів (СС3) ДАБІ зосередила свою дозвільну діяльність в період з 23 по 27 листопада – прослідкувала команда НЕРУХОМІ.

Кому можна будувати

В секторі "можна будувати" перемагає ТОВ "Європейські інженерні системи", що отримало дозвіл на будівництво офісно-житлового будинку з підземним паркінгом на вул. Березняківська, 29 у Дніпровському районі Києва.

Слід зазначити, що земельна ділянка надавалась замовнику ще в 2003 році для будівництва, експлуатації та обслуговування офісного будинку. Однак це не стало завадою для надання містобудівних умов та дозволу на будівництво житлово-офісного будинку. Так, дозволом передбачено будівництво 26-поверхового комплексу з 223 квартирами та паркінгом на 99 місць.

Кому розпочати будівництво поки що не можна

Однак в секторі "поки що не можна розпочати будівництво" переможців більше. Отримали відмову у видачі дозвільного документу:

  • Військова частина А0515 вже не вперше не може розпочати будівництво житлового комплексу для військовослужбовців та членів їх сімей з об'єктами обслуговування населення на вул. Михайла Максимовича, 3 (колишня вул. Онуфрія Трутенка) у Голосіївському районі Києва.

Підстави для відмови: невідповідність функціонального призначення території (території комунально-складські (існуючі); не дотримана нормативна площа земельної ділянки (нормативна площа 3,1353 га, наявна – 2,4935 га); не виконано вимоги Державних санітарних правил у зв’язку з наявністю санітарно-захисних зон; недостатня кількість машиномісць (необхідно 647, а проєктом передбачено 582); не дотримана нормативна площа майданчиків для населення; не погоджена гранична висота з Державіаслужбою; не передбачені прохідні кабіни ліфтів, а також зупинка ліфта на другому поверсі будинку; проєктування здійснено за межами відведеної території.

  • ЖК Синергія Сіті (V-VІ черги) від Синергія на вул. Достоєвського та пров. Озерний в Ірпені Київської області. Всього передбачено ХІІІ черг, з них отримано дозволи на 1 та 2 чергу в 2019 році та на ІІІ чергу (закладу загальної середньої освіти на 720 учнів) в поточному місяці.

Підстави для відмови на V-VІ черги: не забезпечено нормативну кількість машиномісць, не дотримано вимоги максимально допустимої щільності населення; проєктування здійснено за межами земельної ділянки.

  • ТОВ "Будінвестсіті" отримало відмову на будівництво житлового будинку з об'єктами соціально-культурного призначення та підземним паркінгом на пров. Платонівському, 1Г у Солом'янському районі Києва.

Підстави для відмови: не погодження проєктних рішень із органом у сфері охорони культурної спадщини; не надано висновок з оцінки впливу на довкілля, не дотримано вимоги щодо гранично допустимої щільності населення для житлової забудови; не дотримано вимоги щодо мінімально розрахункової площі ділянки для житлового будинку; не дотримано вимоги щодо нормативних розмірів майданчиків у складі прибудинкових територій тощо.

  • ПрАТ "Холдингова компанія "Київміськбуд" отримала відмову на будівництво багатофункціонального офісно-ділового комплексу з паркінгом на вул. Митрополита Липківського, 14-А у Солом'янському районі Києва.

Підстави для відмови: будівництво громадської будівлі багатофункціонального офісно-ділового комплексу з паркінгом передбачено на землі з цільовим призначенням "для іншої житлової забудови", а вид використання "для будівництва житлового будинку з вбудовано-прибудованими нежитловими приміщеннями соціально-побутового призначення"; не забезпечено необхідну кількість місць для паркування автомобілів; не дотримано мінімальну відстань від об’єкту будівництва до червоних ліній.

  • ЖК Нова Англія від Royal House на вул. Михайла Максимовича (колишня Онуфрія Трутенка), 24 у Голосіївському районі Києва. Відмова надана на VІІ чергу будівництва (1 та 2 пускові комплекси).

Підстави для відмови: не збережено нормативну кількість машиномісць; не подання погодження ДП "Украерорух", КП МА Київ (Жуляни) та Державіаслужби України; не надання висновку з оцінки впливу на довкілля.

До експлуатації прийнято

У категорію "введений до експлуатації" потрапили наступні комплекси:

  • ЖК Сучасний квартал від Азіл Девелопмент Груп на проспекті Любомира Гузара (Космонавта Комарова), 9-Б у Солом'янському районі Києва (І черга). ЖК Сучасний квартал прийнято до експлуатації без затримок. Слід зазначити, забудовником дотримано заявлений строк введення в експлуатацію - 4 квартал 2020 року, що достатньо рідко зустрічається у вітчизняній сфері будівництва.

  • ЖК Ліпінка від Stolitsa Group між вул. Новомостицькою та вул. Замковецькою у Подільському районі Києва. Введено 3 чергу 4 пусковий комплекс (житлові будинки № А5.2, № А5.4, № А5.7) та 5 п.к. (житлові будинки № А5.3, № А5.5, № А5.6, № А5.1). ЖК Ліпінка тричі отримував відмову, четверта спроба стала успішною. Затримка у введені в експлуатацію від заявленої дати – два квартали.

  • ЖК Campus від Standard Development на вул. Польовій, 38 у Солом’янському районі Києва. Остання секція ЖК була прийнята до експлуатації в 2 кварталі 2020 року. Наразі введено паркінг (ІІІ черга будівництва).

Експлуатація заборонена

А от у категорії "в екплуатації відмовлено" опинилися:

Підставами для надання четвертої відмови протягом 2020 року стало виявлення недостовірних відомостей у поданих документах.

  • ЖК Мюллер Хаус від BD Holding в селі Петропавлівська Борщагівка на вул. Соборна ( Леніна), 119 (ІІ, ІІІ та ІV черга).

Підстави для відмови: не виконано в повному обсязі роботи з благоустрою та опорядження фасаду, не надано виконавчу документацію щодо готовності внутрішніх інженерних мереж.

  • ЖК Еко-дім на Тракті від Еко-дім на вул. Шухевича в с. Лисиничі Пустомитівського району Львівської області. Відмова була надана на 1 та 2 черги будівництва (1 черга – багатоквартирний житловий будинок №1 та трансформаторна підстанція, 2 черга – багатоквартирний житловий будинок № 2).

Підстави для відмови: не завершені роботи з благоустрою, з влаштування систем опалення для квартир; не влаштовано сміттєпроводи із завантажувальними клапанами, насосні установки; не встановлені пожежні кран-комплекти на житлових поверхах будівлі; внутрішнє планування об'єкта не відповідає розробленому проекту тощо.

  • ЖК вул. Казимира Малевича, 75-77 від Меrx. Житловий будинок №1 із вбудованою ТП № 1, житловий будинок №2 (1, 2, 3, 4, 5 пускові комплекси I черги) та житловий будинок №3 (1, 2 пусковий комплекс II).

Підстави для відмови: не виконання всіх робіт, передбачених проєктною документацією, не створено безпечних умов для роботи виробничого персоналу і перебування людей та не надано проєктно-технологічну та виконавчу документацію.

Ось так закінчився осінній сезон у сфері житлової нерухомості. Як розвиватиметься робота ДАБІ далі, хто зможе отримати право виконувати будівельні роботи, а хто піде усувати недоліки в проєкті, кому пощастить ввести в експлуатацію об'єкт з першого разу, а кому з енної спроби – слідкуйте у нашій постійні рубриці щопонеділка разом з командою НЕРУХОМІ.

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

202

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом