Законопроєкт про ріелторів відкриває можливості для шахрайства – Київміськбуд

У законопроєкті про ріелторську діяльність міститься норма про збір інформації без достатнього контролю, що дасть можливість здійснювати масштабні шахрайські дії.

Про це розповів віце-президент холдингової компанії Київміськбуд Степан Кударенко, передають "Українські новини".

"У законопроєкті пропонується надавати ріелторам право збирати інформацію шляхом надання доступу до електронних та державних реєстрів та ріелторських запитів, які, через відсутність достатнього контролю з боку держави, дадуть можливість для здійснення шахрайських дій в загальнодержавних, неконтрольованих масштабах", - сказав він.

Також Кударенко відзначив, що документ не регулює механізми визначення розміру плати або встановлення ставок за формування виписок з Єдиної інформаційної бази даних, що свідчить про наявність в цій частині корупційних ризиків.

Електронна база з інформацією про об'єкти нерухомості та операціях з ними фактично дублюватиме відомості, які містяться, в тому числі, в державному реєстрі прав на нерухоме майно, державний земельний кадастр, за відсутності визначеного відповідального державного органу з нагляду за такою базою.

Крім того, в законопроєкті не враховані принципові відмінності в операціях між житловою і комерційною нерухомістю, особливо з точки зору прав інвесторів і захисту конфіденційності інформації.

Водночас в Київміськбуді підкреслюють, що на первинний ринок нерухомості дія цього законопроєкту не поширюється, а компанія реєструє всі угоди в єдиному реєстрі нерухомого майна.

Однак законопроєкт №3618 в компанії оцінюють як той, що потребує доопрацювання, враховуючи існування неприпустимих обмежень в реалізації власниками своїх прав з розпорядженням нерухомістю, корупційних ризиків та наданих надмірних повноважень ріелторам без чітко визначеного механізму державного контролю.

Як повідомляли раніше НЕРУХОМІ, в Нотаріальної палаті України прийшли до висновку, що законопроєкт про ріелторську діяльність істотно втручається в процедури відчуження та передачі в оренду об'єктів нерухомості і не може бути прийнятий в поточній редакції.

Відзначимо, що депутати Верховної Ради хочуть заборонити покупку або оренду без ріелторів. Новий проєкт закону спрямований на розгляд до профільного комітету.

У свою чергу Національне агентство з запобігання корупції також взялося за проведення експертизи законопроєкту №3618 "Про ріелторську діяльність в Україні".

Забудовники:

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

40

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом