Нотаріальна палата вимагає доопрацювати законопроєкт про ріелторів

Законопроєкт про ріелторську діяльність істотно втручається в процедури відчуження та передачі в оренду об'єктів нерухомості та не може бути прийнятий в поточній редакції.

Про це повідомляє Нотаріальна палата України після того як провела юридичний аналіз даного законопроєкту, передає пресслужба НПУ.

У повідомленні наголошується, що НПУ визначила низку загрозливих положень законопроєкту №3618. Зокрема, він обмежує права власників самостійно розпоряджатись належними їм об'єктами нерухомого майна. Пропонується закріпити обов'язковість здійснення операцій з нерухомістю виключно через ріелторів – така норма порушує Конституцію України, Цивільний кодекс України, оскільки обмежує права власності осіб та погіршує їх становище.

У НПУ вважають, що введення монополії ріелторських послуг на ринку нерухомості і відсутність альтернативи фактично позбавить власників їх невід'ємного права здійснювати відчуження або передачу в оренду належить їм нерухомого майна.

Обов'язкова вимога створення нового майданчика у вигляді "сайту об'єктів нерухомості, які реалізуються", за словами експертів, є монополізацією ріелторських послуг і спричинить безпідставне фінансове навантаження на громадян.

У НПУ підкреслюють, що не може обмежуватися право власника вільно розпоряджатися своєю нерухомістю шляхом встановлення обов'язкової умови для його реалізації у вигляді платного внесення до Єдиної інформаційної бази даних відомостей щодо об'єкта нерухомості (його частини) та формування і реєстрації інформаційного паспорта об'єкта нерухомості.

Індивідуальний реєстраційний номер інформаційного паспорта об'єкта нерухомості в Єдиній інформаційній базі даних, не може бути істотною умовою договору, оскільки не відповідає ознакам такої умови (не передбачається досягнення сторонами згоди), а необхідність присвоєння номера пов'язана виключно з рекламою об'єкта нерухомості. Покладення обов'язку на власника платно отримувати інформаційний паспорт об'єкта нерухомого майна є неприпустимим.

Особливу увагу НПУ звертає на невідповідність задекларованої мети і фактичного змісту законопроєкту № 3618, в якому відсутні положення щодо будь-якого державного регулювання і хоча б мінімальної участі держави в нагляді за сферою надання ріелторських послуг, не визначені відповідальні державні органи, які здійснюють відповідне державне регулювання і їх повноваження.

Тому НПУ закликає направити законопроєкт на доопрацювання з метою захисту конституційних прав і законних інтересів громадян.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, депутати Верховної Ради хочуть заборонити покупку або оренду без ріелторів. Новий проект закону спрямований на розгляд до профільного комітету.

У свою чергу Національне агентство по запобіганню корупції також взялося за проведення експертизи законопроекту №3618 "Про ріелторську діяльність в Україні".

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

57

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом