Зеленський розповів, чия заслуга у зниженні іпотечних ставок

Зниження іпотечних ставок на українському ринку є заслугою керівництва Національного банку України та його глави Кирила Шевченка.

Про це заявив президент країни Володимир Зеленський під час своєї щорічної конференції у четвер, 20 травня.

"Я гарантував (зниження ставок) і отримав замість 20%-25% програму 5-7-9. Я не хочу говорити, що це тільки його (голови Нацбанку Кирила Шевченка) перемога, це всього НБУ. Зараз я борюся, щоб була іпотека під 7%", - заявив глава держави.

Він також повідомив, що не був знайомий з Шевченком до призначення його на пост голови центробанку. При цьому при визначенні кандидатури на голову НБУ були запрошені представники комерційних і державних банків України, міжнародних партнерів.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, згідно з даними НБУ, в березні середньоефективна іпотечна ставка незначно виросла і склала 14% для вторинного ринку і 17,4% для первинного. При цьому незважаючи на це обсяг іпотеки виріс у два рази. Майже 90% кредитів оформляють головним чином 5 банків, що свідчить про концентрированність ринку іпотечного кредитування.

Також державною програмою "Доступна іпотека 7%" за два місяці її роботи скористалися 217 українських сімей. Загальна сума виданих кредитів склала 182 млн гривень. Іпотеку в основному оформляли для купівлі нерухомості на вторинному ринку: його перевага над первинним склала 71,08%.

Глава НБУ Кирило Шевченко зауважив, що ринок первинної нерухомості сьогодні в Україні – один з найнебезпечніших, тут повно ризиків як для інвесторів, так і для банків, щоб зробити його більш прозорим і чесним Нацбанком і Кабінетом міністрів розробляється новий законопроєкт.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

53

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом