Українці стали частіше оформляти іпотеку не дивлячись на зростання ставок

В Україні в першому кварталі 2021 року обсяг іпотеки виріс у два рази у порівнянні з аналогічним періодом минулого року і склав 1,4 млрд гривень. Всього було укладено в січні-березні цього року 1811 договорів.

Про це повідомили в пресслужбі Національного банку України, посилаючись на опитування, проведене серед фінансових установ.

Так, в березні банки видали 1811 іпотечних кредитів на 577 млн гривень, це на 26% більше показника за лютий і в 2,5 рази більше березня 2020 року. Майже 90% кредитів оформляють головним чином 5 банків. "Це свідчить про концентрацію ринку іпотечного кредитування", – повідомили в НБУ.

При цьому регулятор зазначає, що головним драйвером зростання іпотеки є традиційно вторинний ринок нерухомості. У березні обсяги видачі кредитів на покупку житла на вторинному ринку у порівнянні з лютим зросли на 28%, або на 109,2 млн грн, на первинному ринку – на 15%, або на 10,3 млн грн.

У березні виріс також середній розмір кредиту до 770 тисяч гривень проти 742 тисяч гривень у лютому. Середньоефективний іпотечна ставка незначно виросла і склала 14% для вторинного ринку (13,9% в лютому) і 17,4% для первинного (17,1% в лютому).

Як повідомляли НЕРУХОМІ, державною програмою "Доступна іпотека 7%" за два місяці її існування скористалися 217 українських сімей.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

62

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом