Як  програма "єОселя" вплине на первинний ринок нерухомості

2 хв

Після прийняття державної програми "єОселя" ринок нерухомості відносно пожвавився. Програма дозволила відновити продажі за допомогою доступного кредитування для окремих категорій населення: 3% річних за іпотекою для  військовослужбовців ЗСУ, СБУ, ГУР МО, медиків, науковців та педагогів.  

Згідно з даними, наданими "Глобус Банком", з 1 жовтня 2022 року по серпень поточного року банками видано 2898 кредитів за програмою "єОселя" на загальну суму більше ніж 4 млрд гривень.

"З 1 серпня запущений новий етап програми для більш широкого кола громадян, які не мають власного житла чи мають менше 52,5 кв. м для сім’ї на одну особу та додатково 21 кв. м – на кожного наступного члена родини. При цьому не враховується житло, розташоване у прифронтовій зоні або на тимчасово окупованій території. Подати заявку можна через додаток "Дія" на отримання іпотечного кредиту під 7% - це також буде стимулювати забудовників продовжувати будівництво", - розповідає керівник департаменту продажів Greenville Сюзанна Караханян. 

Для цих категорій громадян будуть діяти наступні умови: фіксована річна ставка у гривні - 7%; перший внесок - від 20%; термін кредитування - до 20 років. Придбати квартиру можна в будинку, що знаходиться на етапі будівництва або не старшому за три роки на момент укладення договору. 

Сюзанна Караханян відзначає, що можна вибирати лише тих забудовників, які акредитовані банками-учасниками програми. У рамках "єОселі" допускається кредитування винятково за такими моделями фінансування, коли покупець стає власником майнових прав на житло, що будується, під час оформлення кредиту. Така модель роботи забезпечує захист прав позичальників "єОселі" при купівлі квартири на первинному ринку в об’єктах, що будуються. 

У державних інституціях вважають, що програма повинна стати імпульсом для виходу галузі нерухомості з кризи. 

"єОселя" виявилася популярною серед громадян. Ми бачимо високий попит на пільгові кредити під 3% річних. Уряд робить все для продовження роботи програми "єОселя" та розширення кількості її потенційних учасників. Також ми розраховуємо на залучення коштів міжнародних організацій. Впевнена, що вже найближчим часом кількість виданих кредитів збільшиться", - повідомила перша віцепрем’єрка – міністерка економіки Юлія Свириденко.

Акредитація забудовників банками у програмі доступна лише для тих девелоперських компаній, які обрали прозорі механізми фінансування будівництва. На сьогодні компанія Greenville пройшла акредитацію в "Глобус Банку": київський ЖК Greenville Park активно будується і є учасником державної програми "єОселя".

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості, нещодавно "єОселя" отримала фінансування у повному обсязі і вже до кінця цього року близько 10 тисяч сімей зможуть оформити кредит на покупку житла.

Завдяки залученим коштам, на пільгову іпотеку можуть розраховувати навіть українці, яким раніше було відмовлено, для цього їм потрібно подати заявку повторно. 

Oб'єкти:

Забудовники:

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

339

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом