Скандали з забудовниками та спроби завершити реформу. Чим запам'ятався грудень

Кінець року для будівельного ринку видався досить нервовим. Скандали з Укрбуд, Інтергал-Будом і Аркада мали своє логічне продовження. Більш докладно про це і трохи інше читайте в свіжому огляді за грудень від ресурсу НЕРУХОМІ.

Справа Укрбуду: скандал, який не вийшло приховати

Колишньому народному депутату та екс-голові будівельної компанії Укрбуд Максиму Микитасю 3 грудня змінили запобіжний захід і відправили під домашній арешт. За офіційною версією на це пішли після того як скандальний забудовник погодився співпрацювати зі слідством і повернув більшу частину коштів від заподіяної шкоди.

Так Микитась відкрито почав здавати всіх, хто був причетним до фінансових махінацій. Таким чином у корупційній справі сплив заступник голови Офісу президента Олег Татаров.

Ще у 2017 році коли був на посаді топ-менеджера в будівельній компанії Укрбуд, він теж приймав участь у схемі з квартирами Національної гвардії. У НАБУ додали, що їх детективи мають у своєму розпорядженні всі необхідні докази.

Як уже писали НЕРУХОМІ, слідство з'ясувало, що посадові особи Укрбуду використовували підроблені документи для обміну квартир Нацгвардії в центрі Києва на житло, розташоване на околиці столиці. В результаті було завдано збитків на 81,6 млн гривень.

Нові заяви Микитася та виявлені факти викликали великий резонанс у суспільстві і деяку паніку в верхніх ешелонах влади. Так, ще 1 грудня, напередодні повідомлення про підозру Татарову, генеральний прокурор таємно, не повідомляючи самих процесуальних керівників, без вивчення матеріалів кримінального провадження і при відсутності будь-яких правових підстав, змінила групу прокурорів. У підсумку відстрочили повідомлення про підозру на 17 днів. Наскільки це рішення Офісу генпрокурора було законним, має з'ясувати слідство – НАБУ вже відкрило кримінальне провадження.

Тим часом Микитась продовжував "різати правду-матку", розповідаючи, що Київміськбуду "у спадок" від Укрбуду дісталися всі збиткові об'єкти з величезними боргами перед інвесторами.

"По суті, змусили Київ за рахунок свого бюджету добудовувати там, де є проблеми. Найбільші активи, найприбутковіші об'єкти до "Київміськбуду" не передали, все це вкрадено", - заявив Микитась в інтерв'ю Цензор.нет.

Він також розповів, що структури тестя Олега Татарова і зараз намагаються переоформити на себе 1,5 га укрбудівскої землі в київському районі Академмістечко. Микитась підкреслив, що, якби Київміськбуду перейшли всі активи корпорації, столиця отримала б прибуток.

Перед самим новим роком Шевченківський районний суд обрав запобіжний захід Микитасю у вигляді тримання під вартою у справі про викрадення адвоката, яку, на думку слідства, замовив колишній забудовник.

Як будуть розвиватися події далі, і чи зможе влада покарати всіх винних, незалежно від політичного забарвлення і займаних посад, читайте в новинах НЕРУХОМІ.

ДАБІ померла! Хай живе ДАБІ!

Очільник Мінрегіону Олексій Чернишов на засіданні Кабінету міністрів, яке відбулося 23 грудня, представив план завершення реформи будівництва. Якщо говорити коротко, то уряд тимчасово реанімував постанову №553. Тепер забезпечувати контроль на ринку нерухомості в перехідний період будуть органи місцевого самоврядування. Як підкреслив міністр, це буде стосуватися об'єктів з класом наслідків СС1 і СС2 – в межах 101 населеного пункту, це становить близько 92% всього будівництва в Україні.

Раніше в рамках реформи будівництва передбачалося розмежування функцій Держархібудінспекцією, а для цього були створені Держінспекція містобудування та Держсервісбуд. Однак їх так і не змогли запустити і тому, за словами Чернишова, знову буде один орган - Державна інспекція архітектури та містобудування України. ДІМ з Держсервісбудом благополучно ліквідують. Таким чином виходить, що, фактично, через майже рік непотрібних рухів, Мінрегіон змінив на дверях ДАБІ лише вивіску. Багато експертів сходяться на думці, що, борючись з корупційним монстром, влада просто створила нового.

В рамках реформи передбачається віддати частину важелів контролю приватним організаціям. Але вони так чи інакше будуть підкорятися Мінрегіону, який їх ліцензує. Крім того, існує велика ймовірність, що компанії з контролю будуть створені всі тими ж забудовниками через підставних осіб. Так що, у підсумку великі будівельні корпорації отримають ще більшу владу і свободу дій на ринку. Звичайно ж, хочеться вірити в світле майбутнє, але, на жаль, в нашій країні песимістичні прогнози збуваються набагато частіше. Реформу, між тим, планують завершити навесні. Так, якщо пощастить, і у Чернишова знову щось не переграється (що, до речі, не виключено), то зовсім скоро побачимо результат будівельних старань Мінрегіону. Як то кажуть, чекати залишилося недовго, але терпіння практично не залишилося...

Перший промінь надії для Аркади

Добудовувати проблемні об'єкти банку "Аркади" зголосився забудовник Stolitsa Group. Як йдеться в повідомленні інвесторів збанкрутілого банку "Актив Еврика", одна із засновників будівельної компанії Владислава Молчанова провела зустріч з активом ініціативної групи, в ході якого і висловила свої наміри.

Так, Молчанова під час зустрічі озвучила, що "компанія Stolitsa Group має намір зайти на добудову житлових комплексів, будівництво яких було свідомо припинено власником банку Аркада (Поливодою К.В.)".

Разом з тим, як переконані постраждалі інвестори, сценарій з добудови комплексів Аркади не має шансів на реалізацію без арешту і продажу майна попереднього забудовника.

Відзначимо, що правоохоронні органи також в грудні не гаяли часу. У справі банку Аркада прокуратура оголосила про підозру трьом новим особам. На думку слідства, вони допомогли президенту банку Костянтину Паливоді привласнити 50 млн гривень. Також з'ясували, що Аркада та підконтрольна комерційна фірма уклали фіктивний контракт на зазначену суму, а щоб його забезпечити передали неіснуюче обладнання.

Таким чином Паливода в змові з керівництвом комерційних структур заволодів цими коштами. Потім їх перевели на рахунки підконтрольних фірм і вивели за допомогою "сміттєвих" цінних паперів.

Отже, ми бачимо, доблесні правоохоронці з'ясували, як саме вкрали гроші. Залишилося тепер маленька дрібниця – знайти їх і повернути. Аркаді, як управителю фондом будівництва було завдано збитків на 50 млн гривень. Природно, це не могло не позначитися на споруджуваних об'єктах – ЖК Патріотика і ЖК Еврика. Тим часом, інвестори будинків від Аркади категорично проти варіанту, що передбачає доплату за квартири. Так що, яким чином буде вирішена дана проблема, стежитимуть і триматимуть в курсі НЕРУХОМІ.

Інтергал-Буд рішуче налаштований будувати там, де не можна

Будівельна компанія Інтергал-Буд в грудні засвітилася відразу в двох скандалах, пов'язаних з незаконним будівництвом (ще буде й не таке!).

21 грудня Інтергал-Буд отримав дозвіл на будівництво багатофункціонального комплексу на вулиці Генерала Жмаченка, 20 у Дніпровському районі Києва. Будівництво відбуватиметься на ділянці, яку столична влада визнали парком. Згідно Генплану, зводити житлові будинки тут категорично заборонено. Проте, ДАБІ видала такий дозвіл.

Заявником на видачу дозволів значиться релігійна громада "Християнська Надія". Це виглядає абсурдно, оскільки на сьогоднішній день у неї відсутні права на використання вищевказаної ділянки. Так, Київрада розірвала договір оренди з "Християнської Надією" ще у вересні. Також ділянці надали статус парку. Тому будівництво висотки тут виглядає вкрай безглуздо.

Досить дивною виглядає і позиція столичної влади. Незважаючи на прийняті рішення, КМДА продовжує наполегливо мовчати, не помічаючи того, що діється.

Якби не активність столичної громади, Інтергал-Буду може бути вдалося по-тихому побудувати без необхідних дозволів та інший свій об'єкт на Воскресенській, 2а. На думку небайдужих киян, забудовником вже третій місяць ведуться спроби будівництва і продажів квартир на землі, яку Київрада не відводила під житлову забудову.

Як з'ясували експерти НЕРУХОМІ, за вказаною адресою цільове призначення земельної ділянки не відповідає намірам забудови. Іншими словами, це місце не передбачає будівництво житлового комплексу.

Але і тут, влада, включаючи поліцію, столичних чиновників, демонструє повну бездіяльність. При цьому будівельні роботи на ділянці активно ведуться, техніка працює навіть уночі.

Схожа ситуація вже раніше відбувалася в Україні. Так, свого часу відомий Анатолій Войцеховський, голова компанії "Укогруп", активно роздавав хабарі і отримував необхідні дозволи на будівництва. У підсумку у Києві з'явилися близько 40 недобудов цієї компанії. Люди, які купили там квартири, досі кусають лікті. Щоб не повторити їх долю, сьогодні інвестори повинні бути вкрай обачними, проявляти пильність. Перш ніж понести забудовникові свої гроші варто почитати як мінімум новини про нього на різних незалежних ресурсах. Важливо розуміти: компанія, яка засвітилася в скандалах, не може бути надійною.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

106

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом