Рада розглянула законопроєкти щодо реформи у будівництві: що зміниться

Верховна Рада в першому читанні ухвалила законопроєкти №№ 5655 і 5656, які спрямовані на комплексне реформування містобудівної сфери.

Як повідомляється на сайті парламенту, за них проголосували 309 і 325 народних депутатів відповідно. Очільник Мінрегіону Олексій Чернишов привітав рішення Верховної Ради, зазначивши, що ухвалення цих законів забезпечить прозорість процедур у будівництві, що "дозволить побороти корупцію, і максимально автоматизувати послуги у цій галузі". Міністр подякував за співпрацю парламентаріїв, представників Асоціації міст, Конфедерації будівельників України, представників будівельного ринку.

Так, за словами Чернишова законопроєкт №5655 мінімізує паперовий документообіг за рахунок цифровізації багатьох процесів, розмежує містобудівний контроль і державний містобудівного нагляд, дасть органам місцевого самоврядування можливість контролювати об'єкти будівництва. Законопроєкт №5656 має забезпечити комплексну реформу системи архбудконтролю та системи надання адміністративних послуг з реєстрації в сфері містобудівної діяльності.

У свою чергу архітектор Ганна Курій зазначила, що прийняті законотворчі норми фактично знищують професію архітектора як таку.

"Якщо раніше за замовчуванням авторство належало архітекторові – автору проєкту, то зараз усі права у Замовника, вважай забудовника. Забудовнику надано виключне право змінювати архітектора хоч сто разів на одному об'єкті, вносити зміни у проєктну документацію самостійно без всяких узгоджень з автором проєкту", – написала вона.

Крім того, експерт повідомила, що забудовники отримають більше свободи, оскільки контроль над ринком здійснюватимуть ФОПи, які, ймовірно, будуть створювати самі ж будівельні компанії.

"Замість хабарів у ДАБК тепер забудовник буде офіційно платити за містобудівний контроль тому, кого він вибере на ринку. Що потрібно, щоб стати суб'єктом містобудівної контролю? Створити ПП, взяти за договорами ЦПХ (навіть не на роботу) трьох сертифікованих інженерів – і вуаля", – написала Курій.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, після впровадження реформи в будівельній сфері обов'язки експертів будуть більш розширені. Розроблюваний законопроєкт передбачає врахування правильності визначення коду об'єкта відповідно до класифікатора видів цільового призначення земельних ділянок, видів функціонального призначення територій, будівель, споруд і співвідношення між ними і правильності розрахунку класів наслідків. Експертиза перевірить дотримання норм пожежної безпеки, захисту навколишнього середовища, енергоефективність будівель.

А ось реєструвати права на початок будівництва будуть нотаріуси і держреєстратори, однак перевіркою проєктної документації вони займатися не будуть. У них буде лише одна функція – реєстраційна.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

159

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом