Арешт "Більшовика", забудова Оболоні та новини компаній. Дайджест за січень

Арешт акцій "Більшовика", масштабна забудова Оболоні та черговий тиск на київську мерію – січень видався не по-зимовому спекотним. Як саме пройшов перший місяць у 2022 році для будівельної галузі читайте у дайджесті від ресурсу НЕРУХОМІ.

Арешт "Більшовика": розкриття змови або удар по інвестиційному клімату

Статутний капітал заводу "Більшовик" раптово заарештував суд, а ДБР взялося за розслідування можливих зловживань з боку чиновників Фонду держмайна. За даними слідства, підприємство продали за заниженою вартістю.

Це рішення було дещо несподіваним, незважаючи на те, що ймовірність змови під час продажу заводу активно обговорювалася у ЗМІ, а Антимонопольний комітет заявив, що розпочав відповідну перевірку. Але незважаючи на це переможцям торгів – консорціуму інвесторів (серед яких власник компанії "А-девелопмент" Олексій Баранов та компанія UDP під керуванням Андрія Іванова) – таки дозволили придбати підприємство.

В АМКУ повідомили, що за антиконкурентними діями, знадобиться кілька місяців для вивчення всієї інформації, тому, як кажуть, чого чекати, можна купувати.

За даними Держбюро розслідувань, експертиза встановила, що звіт про оцінку майна, використаний для визначення вартості акцій заводу, не відповідав певним вимогам, що могло б позначитися на правильності оцінювання початкової вартості заводу, внаслідок чого держбюджет зазнав збитків.

У UDP одразу заявили про тиск на бізнес, коментуючи арешт акцій "Більшовика". Інвестори пообіцяли негайно оскаржити у суді відповідне рішення.

"Подібна поведінка посадових осіб ставить під сумнів інвестиційний клімат в Україні. Інвестори замислюються: а чи варто взагалі заходити і брати участь в аукціоні?", - заявив адвокат Михайло Ілляшев, який представляє інтереси консорціуму. Але не варто забувати, що проведення аукціонів із нечесними правилами, "договорняками" та грубим порушенням законодавства, вбиває інвестиційний клімат ще швидше.

Нагадаємо, що самі торги проходили доволі мляво, незважаючи на великий інтерес з боку багатьох великих компаній напередодні аукціону. На тлі скандалів із "Більшовиком" логічним виглядає і наполегливе бажання голови Фонду Держмайна Дмитра Сенніченка піти у відставку. Хоча він і стверджує, що звільнення зовсім пов'язане з продажем заводу. Верховна Рада так і не змогла його звільнити, проте голову ФДМ це не зупинило, цього ж дня він написав ще одну заяву.

Забудова Оболоні: неодружені обіцянки Кличка

Обіцянки мера Віталія Кличка не допустити масштабної забудови Оболонського району, насправді виявилися не вартими й ламаного гроша. Підконтрольна столичному градоначальнику міська адміністрація "успішно" видала містобудівні умови та обмеження на забудову ділянок агрокомбінату "Пуща Водиця" на Мінському масиві та ділянкиі на Героїв Сталінграда, 45, де знаходиться фітнес-центр "Aquarium".

НРУХОМІ вже неодноразово писали про згубний вплив нового будівництва на інфраструктуру Оболоні та спроби киян достукатися до керівництва КМДА. Але, як виявилося, мер у пріоритеті має інтереси забудовників, а не простих киян.

Згідно з ДПТ, на проспекті Героїв Сталінграда заплановано будівництво трьох 33-поверхових житлових будинків на 660 квартир та фізкультурно-оздоровчого комплексу. Варто наголосити, що будівництво житлових будинків тут не відповідає цільовому призначенню землі. Також майбутньому будівництву не відповідає функціональне призначення. Але столична влада на такі "дрібниці" вже давно не звертає уваги.

Ще більш скандальною є ситуація із забудовою Мінського масиву. У Київраді оперують помилковими розрахунками щодо кількості майбутніх мешканців мікрорайону. Так, тут планується побудувати близько 6300 квартир, при цьому вважають, що кількість нових мешканців не перевищить 11 400 осіб, з розрахунку в середньому по 32 "квадрати" на особу. Але всім зрозуміло, що кількість мешканців буде безперечно більшою. І навіть під час розгляду документа у Київраді виникло питання нестачі місць у запланованих дошкільних навчальних закладах та школах, бо заклали їх явно під підтасовані показники. Але незважаючи на це, все одно продавили містобуди під зручні для забудовника (компанії афілійованої зі Stolitsa Group) цифри.

Така сама ситуація і з гаражним кооперативом. Незважаючи на обіцянки політсили Віталія Кличка, що законно збудовані та приватизовані гаражі не чіпатимуть, на їхньому місці таки збудують паркінг, щоб забудова масиву хоч якось пролазила за нормами.

КМДА vs РНБО

Житлова забудова ділянки на Сирці у Києві призвела до відкритого протистояння Київської міської держадміністрації з державною владою в особі апарату Ради нацбезпеки та оборони.

Історія почалася з 2009 року, коли Київрада передала апарату РНБО ділянку, площею 1,6 га для житлового будівництва в межах парку. Для цього міськрада одночасно "внесла зміни" до Генплану столиці і перевела території із зони зелених насаджень загального користування в зону багатоповерхової житлової забудови.

Як з'ясував експерт у містобудуванні Георгій Могильний, йдеться про банальну корупцію в Київраді та КМДА часів Черновецького для задоволення забаганки РНБО під керівництвом Раїси Богатирьової. "І ця корупція полягає у незаконному внесенні псевдозмін до Генплану Києва", - додав він.

Потім, також незаконно столична влада повернула ділянку в комунальну власність. При цьому, як з'ясував експерт, у РНБО наказали КМДА провести перевірку, "внаслідок якої РНБО мала втратити права на цю ділянку".

Проте прокуратура вручила підозру першому заступнику голови КМДА Миколі Поворознику. За офіційними даними слідства, підписана заступником мера ухвала, яка скасовувала рішення про надання апарату РНБО можливість постійного користування ділянкою землі по вулиці Щусєва, призвела до втрати держбюджету 48 млн гривень.

Кличко запевняє, що будівництво на ділянці так і не почалося, внаслідок чого там почало накопичуватися сміття та утворюватися стихійне звалище. У результаті комунальники навели там лад і в планах столичної влади нібито облаштувати сквер. А підозра заступнику мера – черговий тиск на КМДА, запевняє Кличко.

Знесення гуртожитку та знищення унікального гаю: будівельний скандал НАН

У будівельний скандал умудрилася влипнути і Національна академія наук. У Києві для будівництва житлових будинків взялися зносити гуртожиток на Метрологічній, 1, у якому проживали кілька сімей. "Тітушки" буквально витягували людей надвір. Речі та документи людей при цьому знаходилися у будівлі. Право власності на три земельні ділянки було зареєстровано Нацаакадемією наук у 2019 році. НАН віддала їх під забудову компанії Інтербуд-ТМ із групи KSM-GROUP. У поліції за цим фактом відкрили кримінальне провадження.

У Нацакадемії, коментуючи ситуацію, заявили, що йдеться про "групу осіб, які незаконно захопили та залишалися у будівлі гуртожитку". Вони не є співробітниками НАН, причому ці мешканці нібито наполягали на отриманні квартир у новобудовах.

Варто також наголосити, що цей забудовник також знищив унікальний горіховий гай та частину дикого лісу на ділянці 8 гектарів для будівництва житлового комплексу.

Статистика та цифри

Про те, що попит на ринку нерухомості досяг свого піку, говорить і дослідження групи компаній Concept Group. За даними аналітиків, більшість покупців житлової нерухомості – близько 40% – розраховують на купівлю житла по 1200-1500 доларів за квадратний метр. Ще 30% зможуть заплатити близько 1500 доларів за "квадрат".

При цьому близько 65% майбутніх покупців шукатимуть квартири з "розумною" квартирографією та планувальними рішеннями – з грамотним використанням кожного квадратного метра. 20% зацікавляться житлом у дуплексах та таунхаусах, а 15% – придбанням приватних будинків та садиб із земельною ділянкою. Водночас усі покупці орієнтуватимуться на навколишню інфраструктуру, наявність озер, лук і лісів, сучасну архітектуру, використання інноваційних технологій у будівництві.

Водночас, українці хоч і наростили залучення іпотечних кредитів, все ж таки вони не змогли суттєво зробити погоду на ринку новобудов, оскільки переважно купували за ці гроші житло на вториннному ринку. За даними НБУ, за 11 місяців минулого року українські банки видали 9700 кредитів на купівлю житла, загальна сума яких становила майже 8 млрд. гривень.

Незначним залишається і приріст учасників президентської програми "Доступна іпотека 7%". За січень видали трохи більше ніж 200 кредитів. При цьому і тут традиційно українці оформляють іпотеку для покупки житла на вторинному ринку, оскільки недовіра до первинного ринку зберігається.

Новини компаній

Девелоперська компанія Perfect Group оголосила про акцію на купівлю квартир у ЖК 7 Kvartal, який розташований поруч із проспектом Правди та ТРЦ Retroville у Подільському районі Києва. Кількість квартир, що беруть участь в акції – обмежена. Про деталі акції можна дізнатися у відділі продажу. Термін здачі в експлуатацію житлового комплексу – IV квартал 2023 року.

Команда LEV Development запустила програму лояльності LEV Live&Ride, яка поширюється на 4 житлові комплекси: Silent Park, Perfect Life, Feel House та Obriy 3. Так, при купівлі квартири та одного паркомісця у паркінгу можна отримати знижку до 300 гривень на метрі квадратному та до 10 % знижки на паркомісце. Якщо купити квартиру із двома паркомісцями, знижка на квартиру зросте до 600 гривень за "квадрат". "За статистикою наявність підземного паркінгу заощаджує резидентам до 30 хвилин на день", - зазначив забудовник.

Печерський районний суд 28 січня відмовив у продовженні терміну досудового розслідування у кримінальному провадженні №12019000000001057, в якому фігурувала Stolitsa Group. Як повідомлялося, ДБР розслідувало можливе заволодіння та розтрату держмайна шляхом змови посадових осіб держпідприємства агрокомбінату "Пуща-Водиця" та представників забудовника. Враховуючи останнє рішення, ухвалене Печерським райсудом, прокуратурі необхідно протягом п'яти днів винести ухвалу про закриття зазначеного кримінального провадження, уточнили юристи "Столиці".

Дитячий майданчик у ЖК Файна Таун посіла 1 місце у розділі урбанізм у міжнародній премії від 2A Continental Architectural Awards. Забудовник KAN Development розповів, що ігрову зону створили спільно з Hip Park та archimatika, щоб жителі "мали простір для розвитку креативності та щасливого дитинства прямо біля власного будинку".

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

119

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом