Новий "тренд" у роботі ДАБІ: характеристики ЖК до Реєстру вносять за бажанням

Минулого тижня до Реєстру будівельної діяльності чиновники Держархбудінспекції нарешті внесли інформацію про видані дозволи. Однак з'явився новий "тренд": не вказані характеристики житлових комплексів, що вводяться в експлуатацію.

Отже, кому ДАБІ з 22 по 26 лютого видала дозвіл на ЖК (СС3) або відмовила в ньому, а також які комплекси ввела в експлуатацію, а які вирішила не вводити – читайте в матеріалі НЕРУХОМІ.

Дозвіл отримали

1. ЖК Київський маєток, що розташований у кварталі між вулицями Бишівська та Білогородська в Софіївській Борщагівці Києво-Святошинський району Київська області (ІІ черга).

Дозвіл видано на будівництво комплексу у 9 поверхів на 85 квартир.

2. ЖК на вул. Рівненська, 4 у Луцьку, замовник: ТОВ "Холдингова компанія "Єврохолдінг".

Дозвіл отримано з другої спроби на будівництво багатоповерхового житлового будинку з вбудовано-прибудованими торгово-офісними приміщеннями.

Варто зазначити, що однією з підстав для відмови від 8 лютого 2021 року, було недотримання нормативної кількість машино-місць для громадських будинків та житлової забудови. Тобто машиномісць за проєктом не вистачало ані для відвідувачів торгово-офісних приміщень, ані для мешканців комплексу. Однак, як випливає з відкритих даних Реєстру, дозвіл було надано на підставі експертного звіту щодо розгляду проєктної документації, датованого від 28 грудня 2020 року. Це викликає підозру, що ніякі зміни стосовно машино-місць в проєкт не вносилися. Адже експертиза на коригування проєктної документації в зв'язку зі зміною проєктних рішень не проводилася.

3. ЖК на Стрийській від Креатор-Буд на вул. Стрийська, 195 у Львові (будинок №7 на генплані, VII черга).

Дозвіл отримано з другої спроби.

Нагадаємо, що підставами для попередньої відмови від 11 грудня 2020 року було те, що проєктування здійснено за межами відведеної земельної ділянки (згідно креслень ГП автостоянки знаходяться поза межами комплексу; при проєктуванні перевищено висотність будівлі, чим порушені вимоги містобудівних умов та обмежень (згідно МУО – 30,50 м, а фактично – 37,3 м) та інші вагомі недоліки. Проте експертний звіт, що надається за результатами проходження експертизи проєкту і на підставі якого надано дозвіл минулого тижня, датований від 9 листопада 2020 року. І знову є підстави вважати, що проєкт не зазнав жодних змін щодо усунення недоліків.

4. ЖК по вул. Миру, 1 в Обухові Київської області (І черга будівництва).

Дозвіл отримано на будівництво житлового багатофункціонального комплексу із вбудованими приміщеннями та паркінгом з третьої спроби. Перша черга передбачає спорудження будинку (будинків) у 9 поверхів на 80 квартир.

Слід зазначити, що підставами для минулих відмов, що були внесені до Реєстру 19 січня та 3 лютого 2021 року, було недотримання нормативної кількість машино-місць для громадських будинків та житлової забудови. І знову-таки дата проходження експертизи (експертного звіту) – 10 листопада 2020 року. Тому виникає питання, чи вносилися взагалі зміни у проєкт, та чи будуть забезпечені мешканці комплексу та відвідувачі громадських приміщень машино-місцями.

У дозволі відмовлено

1. ЖК по вул. Інтернаціоналістів, 35 у Сумах від компанії Федорченко.

Відмова надана на будівництво п'яти (з 6-го по 10-й) багатоповерхових багатоквартирних житлових будинків.

Підстави для відмови: не надано витяг (витяги) з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно щодо наявного права власності або землекористування земельною ділянкою (земельними ділянками); не надано технічних умов щодо електропостачання; об’єкт будівництва не забезпечений питомими розмірами площ прибудинкових майданчиків (ігрові для дітей, відпочинку дорослого населення, занять фізкультурою, тимчасової стоянки велосипедів); не дотримано санітарно-захисні зони; розрахунок класу наслідків не погоджено із замовником будівництва; назва об’єкта будівництва в технічних умовах на водопостачання та водовідведення та на газопостачання не відповідає назві в заяві про видачу дозволу на виконання будівельних робіт, містобудівних умовах та обмеженнях, проєктній документації, експертному звіті.

2. ЖК Соната від Місто Мрій на вул. Під Голоском (навпроти будинку 19), земельна ділянка № 3 у Львові.

Відмова надана на І та ІІ чергу будівництва.

Це вже друга марна спроба забудовника отримати дозвіл.

Підстави для відмови: об'єкт будівництва не забезпечений мінімально допустимою площею земельної ділянки, достатньою кількістю місць для паркування автомобілів та місцями для автомобілів інвалідів, питомими розмірами площ прибудинкових майданчиків (для тимчасової стоянки велосипедів, занять фізкультурою); проєктування ведеться за межами відведеної земельної ділянки; не дотримано санітарно-захисні зони; текст у наданих містобудівних умовах і обмеженнях не розбірливий, тому неможливо встановити відповідність поданого пакету документів вимогам МУО; проєктна документація розроблена без врахування вимог (на обов’язкових сторінках проєктної документації відсутні дати).

3. ЖК на вул. Маршала Малиновского в районі будинку №60 у Дніпрі, замовник ТОВ "Елін Плюс".

Підстави для відмови: договір підряду на здійснення технічного нагляду не містить печатки та підпису замовника; проєктна документація розроблена без врахування вимог (на кутових штампах проєктної документації відсутні дати); не надано завірену замовником фотокопію розпорядчого документа про призначення осіб, які здійснюють авторський нагляд; згідно предмету договору підряду на виконання будівельних робіт встановлено, що договір укладено на будівництво іншого об’єкта будівництва; не надано генерального плану на топографічній основі масштабом 1:500 або 1:1000.

4. ЖК на вул. Данила Галицького, 16 у Рівному, замовник ТОВ "Рівненський Науково-дослідний інститут технології машинобудування".

Друга спроба забудовника.

Підстави для відмови: відомості щодо замовника будівництва у заяві та у експертному звіті не узгоджуються з наданими документами на право власності/користування земельною ділянкою; не надано розпорядчий документ про призначення відповідального виконавця робіт; не надано результати ОВД (кількість паркомісць більше 100); об’єкт будівництва не забезпечений достатньою кількістю місць для паркування автомобілів; об’єкт будівництва не забезпечений прибудинковими майданчиками; майданчики для ігор дітей розташовані з порушенням вимог державних санітарних правил; перевищено максимально допустиму щільність населення.

5. ЖК Будинок на Сумській від Трест Житлобуд-1 на вул. Динамівській, 1, вул. Динамівській, 3 та вул. Сумській, 77 у Харкові.

Третя спроба забудовника отримати дозвільний документ.

Підстави для відмови: об’єкт будівництва не забезпечений питомими розмірами площ прибудинкових майданчиків (ігрові для дітей, для відпочинку дорослого населення, для занять фізкультурою); перевищено максимально допустимий відсоток забудови земельної ділянки; об'єкт будівництва не забезпечений мінімально допустимою площею земельної ділянки; не подано погодження проєктної документації з центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони культурної спадщини.

Прийнято в експлуатацію

Минулого тижня у Реєстрі будівельної діяльності більшість об'єктів, що приймаються до експлуатації, мають "0" за всіма показниками: поверховість, загальна площа, кількість квартир тощо. Маємо надію, що це чергова вада електронної системи, яку буде усунуто найближчим часом.

Отже, перелік введених ЖК:

1. ЖК Ярославів Град, що за документами розташований між вул. Воровського, 15-А, вулиці О.Гончара, 38-Б, вулиці О.Гончара, 48/2 у Шевченківському районі Києва.

Затримка у введені більше року.Відкриті дані Реєстру не містять жодного показника цього об'єкта.

2. ЖК Сирецькі сади від Інтергал-Буд на вул. Маршала Гречка, 10-б у Подільському районі Києва (І черга будівництва, 3 пусковий комплекс, житловий будинок №3).

Щодо цього об'єкта в Реєстрі здійснено виключення та зазначена висотність у 14 та 16 поверхів.

Затримка у введенні більше року.

3. ЖК Затишний Двір-2 від Алкан на вул. Даньшина 14-в у Луцьку (І черга).

Затримка у введенні майже рік.

4. ЖК проспект Незалежності, 106-А у Чернівцях від Ромтісбуд (блок 1, І черга).

5. ЖК Метрополія Дарниця від Concept Group на вул. Сормовській, 3 у Дарницькому районі Києва.

6. ЖК Елегія Парк від Данлін на вул. Генуезькій, 1 в Одесі (II та III черга).

Зауважимо, що житлові будинки комплексу збудовані на землях з цільовим призначенням "для будівництва і обслуговування санаторно-оздоровчих закладів".

Відмовлено у введенні до експлуатації

На доопрацювання було повернуто документи щодо таких об’єктів:

1. ЖК Метрополіс від DIM Group на перетині вул. Академіка Глушкова та Академіка Заболотного, вул. Академіка Заболотного, 1 у Києві (I черга будівництва).

2. ЖК Розенталь від Руніком-Стройінвест на вул. Будівельній, 48-50, в селі Лиманка, Овідіопольського району, Одеської області.

3. ЖК Парус Smart від Парус Development на вул. Трускавецькій - вул. Академіка Я. Підстригача у Львові (III черга, будинок № 3 на генплані).

Як просуватиметься далі робота ДАБІ, а також які відомості залишаться в Реєстрі будівельної діяльності, стежте в нашій постійній рубриці разом з командою НЕРУХОМІ.

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

773

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом