Огляд роботи ДАБІ за тиждень: кому дозволили будувати ЖК, а кому – ні

5 хв

Яким забудовникам Державна архітектурно-будівельна інспекція дозволила будувати житлові комплекси (СС3) або ввела у експлуатацію їх об'єкти, а також які компанії отримали відмови у наданні дозволів та сертифікатів готовності в період з 7 по 11 червня – читайте в огляді НЕРУХОМІ.

Дозвіл надано

1. ЖК на вул. Козельницька, 4 від Еко-дім у Сихівському районі Львова.

Дозвіл надано на будівництво багатофункційного комплексу з міжшкільним ресурсним центром, офісною будівлею, об’єктами побутового обслуговування, житловими квартирами для працівників Академії наук України та підземним паркінгом. Земельна ділянка знаходиться в постійному користуванні ДУ "Інституту регіональних досліджень імені М.І. Долішнього НАН України".

Дозвіл отримано з першої спроби.

2. ЖК на вул. Марії Башкірцевої, 20 в Полтаві від Будівельної компанії "Комбінат виробничих підприємств".

Передбачено будівництво 9-поверхових житлових будинків на 801 квартиру на площі 2 га.

3. ЖК Kadorr City від Kadorr Group на вул. Краснова, 3 в Малиновському районі Одеси.

Дозвіл отримано на ІІ чергу будівництва житлового комплексу з вбудовано-прибудованими приміщеннями, торгово-розважальним центром, наземними гаражами відкритого типу, підземним паркінгом та ТП.

В IІ чергу передбачено спорудження 24-поверхового двосекційного будинку на 563 квартир.

Як повідомлялося у минулому огляді НЕРУХОМІ, ЖК Kadorr City отримав дозвіл на І чергу.

4. ЖК Акварель-3 від Акварель на вул. Пішонівська, 22, 24, 26 у Приморському районі Одеси.

Старт продажу розпочато ще у 2019 році. Дозвіл надано з шостої спроби.

Серед підстав для відмов, що надавалися протягом цього року, було: перевищення максимально допустимої щільності населення, не забезпечення нормативних розмірів майданчиків на прибудинковій території, невиконання вимоги щодо відстані до садибної забудови; перевищення максимально допустимого відсотку забудови земельної ділянки та інші порушення ДБН, що впливають на комфорт проживання мешканців.

Водночас експертиза проєкту будівництва здійснена ще 17 листопада 2020 року, а отже дозвіл надано на проєкт будівництва, зауваження в якому не усунуто.

5. ЖК Нова Англія (VI черга) від Royal House на вул. Михайла Максимовича (колишня Онуфрія Трутенка), 24 у Голосіївському районі Києва. Продовження будівництва.

Дозвіл надано на спорудження 21-поверхового житлового будинку на 320 квартир.

Відмовлено у видачі дозволу

1. ЖК BASA city від Caspian Service UKR на вул. Новообухівське Шосе в селі Ходосівка, Києво-Святошинського району Київської області.

Підстави для відмови: не надано завірені фотокопії підряду на здійснення технічного нагляду та розпорядчого документу про призначення особи (осіб), відповідальної за виконання будівельних робіт; наданий розрахунок класу наслідків (відповідальності) об’єкта будівництва не підписаний розробником проєктної документації і не погоджений замовником будівництва; містобудівні умови і обмеження № 8/21-07 від 06.05.2021 видані пізніше за виготовлення основних креслень проєктної документації (11.2020); згідно наданої фотокопії розпорядчого документа № 01/04/5 від 01.04.2021, головного архітектора проєкту призначено замовником, а не проєктувальником; згідно наданої фотокопії розпорядчого документа № 01/04/2 від 01.04.2021, відповідального за ведення авторського нагляду призначено замовником, а не проєктувальником.

2. ЖК Vyshgorod Sky від Сан сістемс девелопмент на вул. Київській, 10 у Вишгороді Київської області.

Підстави для відмови: об’єкт будівництва не забезпечений достатньою кількістю місць для паркування автомобілів, не надано перелік видів робіт із провадження господарської діяльності з будівництва об’єктів підрядної організації ТОВ "Сан сістемс девелопмент", що не дає можливість перевірити клас наданих їм повноважень тощо.

3. ЖК ANDRIYIVSKY City Space від Saga Development на вул. Андріївській (згідно документів, на Набережно-Хрещатицькій, 9) у Подільському районі Києва.

Забудовник намагався внести зміни у дозвіл №2110-Пд/Т від 29 липня 2010 року на будівництво офісного комплексу за адресою: вул. Набережно-Хрещатицька, 9 у Подільському районі Києва, що відсутній у Реєстрі будівельної діяльності.

У вказаному ЖК забудовником передбачено розміщення 16 апартаментів.

Прийнято в експлуатацію

1. ЖК Лазурний від ГрадСтрой на пров. Лосівський 2-Д, 2-Г у Харкові.

В експлуатацію прийнято будинок №1, секція 1.

Затримка у введенні складає 2 роки.

2. ЖК Grand Royal у мікрорайоні Озерна на вул. Панаса Мирного 18/2 у Хмельницкому (ІІ черга будівництва).

В експлуатацію введено будинок №1, секція 6.

3. ЖК на вул. Гайова від ТернопільБуд у Тернополі.

В експлуатацію прийнято секції 7-8 та гаражі.

4. ЖК на вул. Коновальця в Тернополі, замовник ТОВ "Колледж".

В експлуатацію прийнято багатоквартирний житловий будинок (ІV черга) та крита стоянка легкових автомобілів V черга.

Відмовлено у прийнятті до експлуатації

1. МФК Metropole від Altis-Holding на вул. Велика Васильківська, 91-93 у Києві.

Підстави для відмови: не надано проєкти, журнали, сертифікати, акти, креслення та інша виконавча документація; обмежений доступ, що унеможливлює проведення огляду, на телефонні дзвінки замовник не відповідає.

2. ЖК Олімпійський від Стікон на просп. Шевченка, 31 у Приморському районі Одеси.

Зареєстровано дві відмови. Обидві були розглянуті на засіданні дозвільної Комісії 9 червня 2021 року.

Підстави для відмови №1: не в повному обсязі надано для огляду правовстановлюючу, проєктну (коригування) та виконавчу документацію; не надано енергетичний сертифікат будівлі, журнал авторського нагляду, паспорт технічної інвентаризації об'єкта; ведення виконавчої документації виконано з порушеннями (не в повному обсязі заповнено загальні журнали робіт, журнали бетонних та арматурних робіт та інше).

Підстави для відмови №2: не завершено монтаж фасадних систем; не в повному обсязі змонтовано систему електропостачання (відсутнє обладнання в ТП, не змонтовано дизель-генератор), внутрішнього водопостачання та водовідведення, опалення та теплопостачання; не в повному обсязі виконано роботи з монтажу системи централізованого пожежного спостереження, автоматичної пожежної сигналізації, системи сповіщення про пожежу, систему вітряного підпору та димовидалення (відсутні датчики, заслонки системи підпору повітря під час пожежі), систему водяного пожежогасіння; двері на шляхах евакуації не обладнано пристроями для самозачинення; відсутні таблички евакуаційних виходів при пожежі; шафи пожежних кран-комплектів не обладнано протипожежною автоматикою та пожежними рукавами; відсутній двоповерховий підземний паркінг, що зазначений в експертному звіті; не в повному обсязі змонтовано огорожу на даху по периметру парапету будинку; не виконано роботи з інклюзивності для маломобільних груп населення; не влаштовано круговий проїзд для пожежної машини відповідно до проєкту; не виконано передбачені проєктною документацією роботи з благоустрою прилеглої території; не в повному обсязі змонтовано лічильники (теплові, водяні, електричні); не змонтовано додаткові огороджувальні конструкції вікон зсередини будівлі; не дотримано вимог компенсуючих заходів щодо відхилення від ДБН, зазначених у витязі з протоколу засідання секції житлового будівництва Мінрегіонбуду; не в повному обсязі виконано оздоблювальні роботи в місцях загального користування; не змонтовано інформаційні таблички евакуаційних виходів при пожежі; не в повному обсязі змонтовані автоматичні люки системи підпору повітря під час пожежі; не змонтовані інвенторні та мультизональні спліт-системи; не в повному обсязі змонтовано огорожу по периметру парапету будинку; відсутні спортивно-оздоровчі приміщення, які мають бути розміщені на першому та підвальних поверхах (як наслідок відсутнє відповідне спортивно-лікувальне обладнання та тренажери); відсутнє на першому і підвальному поверху кафе, передбачене проєктною документацією.

Як просуватиметься далі робота ДАБІ, слідкуйте у нашій постійній рубриці разом з командою НЕРУХОМІ.

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

870

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом