Забудовник скандального ЖК Forward обійшов приписи, що забороняють будувати

Забудовник київського ЖК Forward через суд скасував приписи Мінкульту, якими заборонили проведення будівельних робіт на вулиці Маршала Рибалка, 5а у Шевченківському районі столиці.

Раніше замовник будівництва "Рибалко-Компані" звертався до Окружного адмінсуду з позовом до Міністерства культури та інформаційної політики України про визнання протиправним та скасування припису від 25.02.2021. ОАСК задовольнив позов забудовника. У свою чергу Мінкульт звернувся до апеляційної інстанції, зазначаючи, що земельна ділянка на вул. Маршала Рибалка, 5а згідно з історико-містобудівним опорним планом Києва, розташовується в межах історичного ареалу міста. Враховуючи положення закону про охорону культурної спадщини, проєктна документація на будівництво має бути обов'язково узгоджена з центральним органом виконавчої влади, який реалізує державну політику у сфері охорони культурної спадщини, а також необхідно отримати дозвіл на проведення будівельних робіт на об'єкті. Таким чином, за відсутності будь-яких погоджень, будівництво тут ведеться з порушенням законодавства у сфері охорони культурної спадщини.

Однак, Шостий апеляційний суд не задовольнив скаргу Мінкульту, рішення ОАСК залишив без змін. Суд також зазначає, що не отримав доказів того, що науково-проєктну документацію щодо меж історичного ареалу Києва затверджено відповідно до вимог законодавства. Суд додав, що Мінкультури заперечує обов'язок утверджувати межі історичного ареалу столиці.

Як повідомляли раніше НЕРУХОМІ, ЖК Forward будується під виглядом реконструкції будинку, якого ніколи не існувало впритул до будинків радянської забудови. ТОВ "Рибалко-компані" отримало дозвіл на реконструкцію житлового будинку під багатоповерхівку у 2019 році.

Примітно також, що поряд на вул. Маршала Рибалка 5б, кілька років тому РІЄЛ вже побудував 27-поверховий ЖК Elyseum. А неподалік, буквально за пару десятків метрів, знаходиться ще й 25-поверховий ЖК Лідер від Інтергал-Буд. Необхідно наголосити, що вся ця "творчість" українських забудовників відбувається просто у дворі 5-поверхових хрущовок. Згідно з Генпланом, будувати тут понад 8 поверхів заборонено, проте це обмеження за фактом нікого не зупиняє.

Детально з документами щодо ЖК Forward можна ознайомитись, перейшовши за посиланням.

Oб'єкти:

Забудовники:

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

111

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом