Суд скасував арешт дільниці у центрі Києва, де Укрбуд будував скандальний ЖК

Шевченківський райсуд Києва скасував арешт ділянки площею 0,96 га на вулиці Січових Стрільців, 59, а також заборона вчиняти дії щодо забудови ділянки.

Відповідне рішення суд ухвалив 29 січня.

Арешт був накладений у рамках кримінального провадження в рамках кримінальної справи за статтями про розтрату майна, зловживання службовим становищем та недбалість. Термін розслідування провадження продовжили до 18 січня 2023 року.

Суд встановив, що Центральне територіальне управління капітального будівництва Міноборони отримало ділянку в оренду на 5 років у 2005 році. Тут мало розпочатися будівництво житлового комплексу. Дія договору оренди закінчилася у 2010 році. Проте, майже через 6 років у 2016 році її знову поновили.

Скасовуючи арешт ділянки, суд послався на те, що прокуратура на підставі пропуску строку позовної давності не змогла визнати недійсними угоди про поновлення договору оренди та будівництво житлового комплексу на ділянці.

Крім того, суд зазначив, що у 2021 році Київрада прийняла рішення про нове поновлення договору оренди ще на 5 років – до 2026 року, а перед цим у 2019 році столична влада видала нові містобуди, до того ж управління оборонного відомства розпочало процедуру отримання нових дозволів на будівництво.

Як повідомляють "Наші Гроші", на Січових Стрільців у 2017 році забудовник Укрбуд розпочав будівництво ЖК Покрова. Для цього було знесено стару будівлю обласного військкомату. Компанія встигла побудувати лише кілька поверхів, після чого ДАБІ скасувала дозвіл. Підставою стало порушення проєктної документації, та містобуди, що втратили силу. Крім того, забудовник не погодив проведення робіт із Мінкультом.

Слід зазначити, що суди, попри те що відмовили прокуратурі у визнанні недійсними угод про поновлення договорів оренди та про будівництво житлового комплексу через пропуск строку позовної давності, дійшли висновку щодо обґрунтованості доводів прокурора щодо порушення Київрадою норм земельного законодавства під час пролонгації договору оренди.

Варто також наголосити, що проти даного будівництва активно виступають місцеві жителі, оскільки ця ділянка знаходиться у внутрішньому дворі існуючих житлових будинків.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, раніше в Мін'юсті дійшли висновків, що дії реєстраторів, через які екснародний депутат Максим Микитась втратив корпоративні права на компанію "Укрбуд Девелопмент", мають бути скасовані. Перед цим Дарницький районний суд Києва скасував арешт статутного капіталу компанії "Укрбуд Девелопмент". Таким чином відкривається шлях повернення Мікитасю контролю над компанією.

Oб'єкти:

Забудовники:

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

112

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом