Спроби узаконити ЖК 50Avenue на Шулявці набрали обертів: забудовник "зламав" Реєстр і судитиметься з Департаментом містобудування

Поки кияни обурюються самовільним будівництвом комплексу 50Avenue у сквері біля станції метро Шулявська, забудовник намагається добути дозвіл шляхом махінацій в Реєстрі будівельної діяльності та через суд отримати вихідні дані на проєктування від Департаменту містобудування та архітектури КМДА. Тим часом ізраїльтяни вже активно інвестують в комплекс, купуючи там квартири.

Що не так з цим будівництвом – читайте в матеріалі НЕРУХОМІ.

Візуалізація 50Avenue
50avenuekiev.com

Що відбувається

У Києві на проспекті Перемоги, 50а, фактично в сквері "Слава танкістам" біля станції метро Шулявська, мають намір звести дві вежі у плюс-мінус 32 та 48 поверхів із підземним багаторівневим паркінгом. НЕРУХОМІ вже писали про це будівництво тут і тут.

Незважаючи на те, що у забудовника в арсеналі дозвільної документації є тільки зареєстроване в Реєстрі будівельної діяльності повідомлення про початок підготовчих робіт (що означає лише підготовку ділянки до будівництва), він уже викопав на ділянці котлован та забив палі.

Будівництво 50Avenue
facebook.com/saveshulyavka

Дії забудовника викликають обурення у киян – такі роботи іменуються не інакше як будівельні, а на їх проведення дозволу немає. Також громадськість побоюється, що спорудження цього досить масштабного об'єкта може викликати обвал підземки і намагаються перешкоджати забудові скверу, про що свідчать численні повідомлення в ЗМІ та соцмережах.

Приватизована земля

Однак "визволити" Шулявку від забудовника городянам не так вже й просто: ділянка на просп. Перемоги, 50а приватизована. Вона перейшла з комунальної власності в приватну ще за часів мера Олександра Омельченка в 2004 році.

Панорама 50Avenue
avenue50.co.il

ТОВ "Рінко", яке спершу орендувало землю, придбало її з доброї волі Київміськради за 2,5 мільйона гривень з наміром побудувати ресторан швидкого харчування.

Потім, вже за правління Леоніда Черновецького, в травні 2007 року своїм рішенням місцева влада вилучила ділянку з території зони зелених насаджень загального користування, встановивши цільове призначення "для будівництва, експлуатації та обслуговування торговельно-офісного комплексу з рестораном швидкого харчування та благоустроєм і озелененням скверу".

Після цього ТОВ "Рінко", засноване Сергієм Перекрестом та Віктором Слюсарем, внесло цю землю в статутний фонд новоспеченої ТОВ "Шулявка", створене все тим же Слюсарем. Але Головне управління земельних ресурсів КМДА не захотіло видавати акт на право власності новій фірмі. Більш того, Київміськрада вирішила розірвати всі домовленості і повернути ділянку назад, скасувавши своє рішення у зв'язку з "негативним ставленням громадян до будівництва".

Однак через суд ТОВ "Шулявка" все ж отримало право на землю в 2010 році. Феміда стала на бік забудовника, ігноруючи рішення Київміськради і фактично перебираючи на себе повноваження розпорядження київською землею.

Після тривалого затишшя, у 2018 році, за договором суперфіцію ділянка була передана Обслуговуючому кооперативу "Ексон Прем'єр Шулявська" на 10 років. Цей кооператив і вказаний замовником будівництва багатофункціонального комплексу на просп. Перемоги, 50а у повідомленні про підготовчі роботи.

Витяг про право власності на землю
Скріншот

Нагадаємо, що засновниками ОК "Ексон Прем'єр Шулявська" є українець Іван Влад, громадянин Ізраїлю Йозеф Москович та американська компанія Exon Group LLC. Влад і Москович, зокрема, виступають засновниками житлово-будівельного кооперативу "Зелений замок", який є замовником скандального самобуду ЖК Зелений замок на Подолі, іменованого в народі "будинком Білозір".

Махінації з дозволом

В кінці грудня 2020 року Держархбудінспекція надала відмову у видачі дозволу на будівництво на просп. Перемоги, 50а. Примітно, що до інспекції з проханням його видати звернувся не кооператив, який бажає спорудити багатофункціональний комплекс, а колишній власник землі ТОВ "Рінко", у якого запити виявилися простішими – намагався отримати "добро" на будівництво торгово-офісного комплексу з рестораном швидкого харчування. Тільки от при спробі це зробити, фірма вказала містобудівні умови і обмеження (МУО) від 9 квітня 2009 року, а при подачі пакета документів їх не надала. Це і стало однією з причин відмови інспекції. До слова, є підстави вважати, що цих містобудів у ТОВ "Рінко" просто немає.

Однак, 10 лютого 2021-го в Реєстрі будівельної діяльності дозвіл на будівництво цього об'єкта раптово з'явився. Про це повідомив експерт з містобудування Георгій Могильний в Facebook, опублікувавши скріншоти. Замовників там вже було двоє: ТОВ "Рінко" та ОК "Ексон Прем'єр Шулявська".

Скріншот/Георгій Могильний
Скріншот/Георгій Могильний
Скріншот/Георгій Могильний

Але на наступний день статус дозволу з "чинного" змінився на "відмовлено у внесенні відомостей до системи".

Виявилося, що ТОВ "Рінко" та ОК "Ексон Прем'єр Шулявська" "зламали" Реєстр. Вони нахабно намагалися внести зміни про передачу прав іншому замовнику, а також дані про зміну відповідальних осіб за проведення авторського і технічного нагляду в нібито існуючий дозвіл, який ніколи не видавався Держархбудінспекцією. Цей запит надійшов до Реєстру будівельної діяльності 18 грудня 2020-го через ДІЮ, але був розглянутий співробітниками ДАБІ тільки "коли півень клюнув".

Містобудівна документація вийшла з чату

Тим часом, ОК "Ексон Прем'єр Шулявська" перебуває у передчутті суду з Департаментом містобудування та архітектури КМДА. Справа в тому, що безуспішні спроби забудовника отримати заповітні вихідні дані на проєктування саме багатофункціонального комплексу тягнуться ще з 2018 року. Департамент наполегливо відмовляється видавати МУО та знову і знову дає відмови. Так, 3 березня 2021 року в Окружному адмінсуді Києва (ОАСК) забудовник оскаржуватиме відмову від 15 січня 2020-го.

Стадія розгляду судової справи
Скріншот

Причина відмов у видачі містобудів криється в протиріччях намірів забудовника містобудівному законодавству. Цільове призначення ділянки – для іншої комерційної діяльності. Тому будівельні авантюристи і хочуть отримати дозвіл на торговельно-офісний комплекс, а МУО – на багатофункціональний.

Згідно Генплану Києва, функціональне призначення землі, де мають намір звести висотки – територія зелених насаджень загального користування. За Детальним планом територій, вона відноситься до громадських будинків і споруд, проте розміщення будь-яких будівель містобудівною документацією там не передбачено. На сайті ж новобудови повідомляється, що "багатофункціональний комплекс 50Avenue – це сучасне та зручне житло".

Опис навобудови на "закритому" сайті
avenue50.co.il

Українцям вхід заборонено

У всій цій історії є ще один цікавий нюанс: квартири в комплексі, який навіть ще не спроєктований, вже доступні до придбання. Але купити їх можуть тільки ізраїльтяни. НЕРУХОМІ вже повідомляли про те, що єдиний "відділ продажів" новобудови знаходиться в Ізраїлі. "Українська" версія сайту 50Avenue тільки на івриті. Правда, є ще одна з ізраїльським доменом, але доступ туди для України закритий.

Саме на цьому недоступному українцям сайті можна побачити, які квартири вже куплені, а які ще ні. Варто зазначити, що чималу частину вже розпродано. Наприклад, на 14 поверсі залишилося всього дві.

Квартири в 50Avenue вже у продажу
avenue50.co.il

Придбати квартиру вище 31 поверху поки не можна. Це може свідчити про те, що ймовірність більшої висотності комплексу під питанням. Однак, якщо це питання вирішиться, ціна житла в 60 кв.м на 47 поверсі складе $ 228 тисяч – чим ближче до неба, тим дорожче.

Квартири в 50Avenue вже у продажу
avenue50.co.il

З цього всього можна зробити висновок, що позначивши комплекс як багатофункціональний, забудовник хоче відкрити собі місце для "творчості". Адже таким чином на землі, що не передбачає житлового будівництва, серед офісів і торгових майданчиків можна спорудити апартаменти (позиціонуючи їх як квартири), залучити багато довірливих інвесторів та заробити дуже багато грошей.

Проверенные ЖК

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Каталог

Карта

Медіа

Послуги

Пошук