Лихо й жах, черговий новобуд у дворах – огляд ЖК Forward від РІЕЛ

Український забудовник РІЕЛ володіє унікальною здатністю – вміє відновлювати "віртуальні" будівлі. Так, наприклад, він будує ЖК Forward: під виглядом реконструкції житлового будинку, якого ніколи не існувало. А як же інакше було отримати дозвіл на спорудження багатоповерхівки впритул до радянських хрущовок?

Що не так із цим будівництвом – з'ясовували експерти НЕРУХОМІ.

Hells Developers

Замовником будівництва ЖК Forward виступає ТОВ "Рибалко-компані" – фірма, пов'язана із забудовником РІЕЛ, який споруджує комплекс. Крім того, що адреса реєстрації фірми-замовника збігається з безліччю компаній глави РІЕЛу Ростислава Мельника, з відкритих джерел зрозуміло, що власник ТОВ "Рибалко-компані" Роман Тарасюк є також засновником ГО "Байкерський клуб "РІЕЛ ", керівником БО "Благодійний фонд Ростислава Мельника" тощо.

Зазначимо, за повідомленнями ЗМІ відомо, що будівельний бізнес львів'янина і сина екс-регіонала Мельника отримав різкий стрибок у 2015 році. Тому нібито сприяло близьке товариство з тодішнім опальним главою Держархбудінспекції Олексієм Кудрявцевим.

Реконструкція фантома

Так, в 2019 році ТОВ "Рибалко-компані" отримало дозвіл на реконструкцію житлового будинку під багатоповерхівку на вул. Маршала Рибалка 5а в Шевченківському районі Києва. А вже в травні 2020 року на цій ділянці почали споруджувати ЖК Forward.

Однак, якщо з отриманням дозволу все пройшло гладко, то щодо містобудівних умов та обмежень замовник судився з Департаментом будівництва та архітектури КМДА, так як земля, на якій зібралися зводити новобуд, потрапляла в історичний ареал. Зрештою, рішенням суду ділянку з цієї категорії "викреслили", а необхідність отримання висновків та дозволів від Мінкульту відпала. Таким чином забудовник уникнув необхідності дотримання відповідних обмежень.

Примітно також, що поруч, на вул. Маршала Рибалка 5б, кілька років тому РІЕЛ вже побудував 27-поверховий ЖК Elyseum. А неподалік, буквально в декількох десятках метрів, знаходиться ще і 25-поверховий ЖК Лідер від Інтергал-Буд. Необхідно підкреслити, що вся ця "творчість" українських забудовників відбувається просто у дворі 5-поверхових хрущовок.

Генплан, який дозволяє споруджувати на цій території не більше 8 поверхів, судячи з усього, мало кого турбує. Згідно з проєктом, Forward має бути висотою в 9 поверхів та на 102 квартири, проте на сайті ЖК заявлено про 11 поверхів та 160 квартир. Таке свавілля забудовника загрожує тим, що щільність забудови житлового кварталу, обмеженого вулицями М.Рибалка, Шолуденка, Андрющенка та Чорновола, перевалить за межі максимальної.

Здавалося б, звести 11-поверхову новобудову у дворі старого фонду і, по суті, на прибудинковій території іншого свого ЖК – це нонсенс. Але ось якщо б там уже стояв якийсь житловий будинок, нове будівництво можна було б приховати під маскою реконструкції... Простіше кажучи, потребуючий оновлення житловий будинок вигадали, щоб узаконити абсурдне будівництво багатоповерхівки, якої за законом і містобудівним нормам там бути не повинно.

Судячи з фото з початку будівництва, на цій землі якась будівля все ж була. Однак на житловий будинок вона зовсім не схожа. Нагадує, скоріше, покинуту котельню. Навіть, якщо припустити, що там свого часу і влаштувалися люди без визначеного місця проживання, навряд чи вони змінювали функціональне призначення приміщення.

Яскравий почерк

Так елегантно впихати багатоповерхівки на малий клаптик землі РІЕЛу не звикати. Раніше НЕРУХОМІ вже писали, що за таким принципом забудовник споруджує і ЖК Берег Дніпра, в якому дитячий майданчик планує розмістити впритул до АЗС. Однак, якщо в ЖК Берег Дніпра не просто безглузді, а чреваті негативними наслідками для здоров'я мешканців спроби впорядкувати територію видніються, то в ЖК Forward не буде нічого – ні майданчиків, ні самої прибудинкової як такої.

Незважаючи на те, що на сайті новобудови заявлено про 85 паркомісць, а проєктом передбачено всього 68 і ще 5 на автостоянці – простору для неї на ділянці в 0,25 га немає. Не забуваємо також, що поруч стоїть ще одне творіння РІЕЛу – 27-поверховий Elyseum, жителям якого теж потрібно десь паркуватися, адже для них забудовник передбачив лише 90 паркомісць.

Зазначимо, що спорудження новобудов з безліччю порушень – примітна риса цього забудовника. Наприклад, так він звів ЖК Львівський квартал, де за Генланом там спочатку мав би бути бізнес-центр з об'єктами соціально-культурного та соціально-побутового призначення, будує зараз ЖК OK'LAND на землі з невідповідним цільовим, та вже згаданий вище ЖК Берег Дніпра впритул до заправки тощо.

Якщо ви хочете інвестувати в ЖК Forward

Підкреслимо, що за результатами аналізу документів, які є у відкритому доступі, комплекс Forward на ресурсі НЕРУХОМІ має низький рейтинг відповідного розділу.

Більш детально з нюансами будівництва, які виявили експерти НЕРУХОМІ, можете ознайомитися на сторінці ЖК, у вкладці Документи.

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

214

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом