Як облаштувати мансарду

Альона Ярош 28.03.2023 20:37

8 хв

Мансардні приміщення часто залишаються без належної уваги і у більшості випадків використовуються як місце для зберігання різних речей, таких як, новорічні прикраси, старі меблі, іграшки та інше. Однак застосовуючи сучасні методи дизайну мансардний поверх можна перетворити на затишний житловий простір, що стане найулюбленішим для кожного у вашій оселі. 

Щоб допомогти вам розібратися як саме використати простір мансардного поверху, експерти НЕРУХОМІ зібрали різноманітні ідеї переобладнання цього приміщення, а також поради щодо його дизайну які допоможуть розпочати ваш проєкт. Але перш ніж приступати до будь-яких робіт з дизайну інтер'єру, важливо зрозуміти свої потреби, конфігурацію приміщення та багато чого іншого. Тож читайте далі, щоб дізнатися, як просте переобладнання мансарди може дійсно трансформувати вашу оселю.

Як облаштувати мансарду: перші кроки

Подумайте, яку саме кімнату чи декілька кімнат ви плануєте обладнати на мансардному поверсі. Тут можна створити спальню, кабінет, кімнату відпочинку чи ігрову, гардеробну, або ж навіть ванну кімнату. Проте, яку б з цих кімнат ви не обрали, перед початком розробки інтер’єру необхідно врахувати усі структурні особливості цього простору. 

І перше, на що потрібно звернути увагу – перевірка усіх конструктивних елементів. Тут варто звернутися до професіонала, який перевірить цілісність конструкції та при необхідності надасть поради щодо модифікації балок та укріплення підлоги. Адже коли ви встановите стіни для розділення простору на кімнати, поставите меблі та інше – все це створить додаткове навантаження на стелю нижнього поверху. Тому це дуже важливий етап проєктування. Наступний крок – звукоізоляція та утеплення приміщення. 

Обирайте ідеї дизайну, які відповідають розмірам мансарди 

Якщо ваш мансардний поверх невеликих розмірів, або ви вирішили зробити декілька маленьких кімнат замість однієї великої, то акцент варто зробити  на  відчутті затишку, яке можна створити у малогабаритних приміщеннях. 

Хоча, як ми знаємо, вибір світлих кольорів може зробити кімнату невеликих розмірів більш просторою, та краще врівноважити світлі відтінки контрастними кольорами, щоб дизайн не здавався простуватим, або ще гірше, приміщення не нагадувало палату лікарні.

Намагайтеся поєднувати світлі кольори з теплими породами дерева і м'якими меблями більш глибоких відтінків, щоб кімната виглядала затишною і гостинною. Це особливо важливо, якщо ви переобладнали мансарду для створення додаткової спальні, або кімнати для гостей.

Плануйте розташування меблів на етапі проєктування

Створення дизайну інтер’єру мансарди необхідно продумати ще задовго до початку ремонтних робіт. Це означає, що потрібно вирішити, як ви розташуєте меблі, де будуть обладнані вбудовані місця для зберігання, де встановите ванну, які освітлювальні прилади будете використовувати та інше.

Якщо ви плануєте, наприклад, окрему ванну кімнату на мансардному поверсі, візьміть до уваги висоту стелі та її кривизну, адже коли будете встановлювати душеву кабіну, то вона повинна бути відповідної висоти і форми, а умивальник не дуже великих розмірів, щоб візуально не зменшувати простір. 

Ліжко у центрі кімнати

Якщо вам пощастило і ваш мансардний поверх достатньо великий, то тут можна на повну проявити свій креатив і замість того, щоб притискати меблі до стін розмістіть ліжко прямо в центрі кімнати. Це по-перше, незвично, а по-друге, хороший спосіб зонування простору. Встановіть перегородку біля узголів’я ліжка, що буде виходити за його ширину сантиметрів на 30-40 і таким чином візуально розділіть приміщення. Такий прийом дасть вам змогу створити окрему ванну кімнату або гардеробну, а можливо ви зможете вмістити і гардеробну і ванну кімнату разом.

Додайте природного освітлення

Вибір розміру та розташування вікон – важливий аспект при переобладнанні мансарди. Якщо ви любите коли у кімнаті багато світла і для вас особливо цінне саме природнє світло, то як правило, загальна кількість вікон повинна складати 20% площі даху.

Розташування вікон часто залежить від форми даху та його кута нахилу. У мансардному приміщенні вікна можна розмістити як на стіні, так і на самій стелі. Стельові вікна мають беззаперечні переваги, оскільки забезпечують відчуття простору над головою, що візуально збільшує висоту стелі, а також задовольнять ваші естетичні потреби. Тільки уявіть який вид на зоряне небо ви матимете вночі крізь ці вікна.  

Ванна кімната на мансарді

Обмежені розміри та масивні балки не повинні бути перешкодою при облаштуванні ванної кімнати на мансарді, проте за умови правильного планування. Враховуйте, що душова кабінка не завжди може поміститися у такому складному просторі через недостатню висоту стелі та її нахил у деяких місцях, тоді як окремо стоячу ванну можна розташувати і під низькою стелею. А от умивальник можна встановити де завгодно, тільки підберіть потрібний розмір. Також, варто зауважити, що розміщувати ванну кімнату на мансарді варто над приміщенням, де вже є доступ до водогону та каналізації, а саме, кухня, або санвузол. Це допоможе заощадити на прокладанні додаткових комунікацій та ремонтних роботах.

Домашній офіс на мансарді

Якщо додаткова спальня на мансарді – це не те що потрібно вашій сім’ї, то гарною ідеєю може стати створення власного домашнього офісу або бібліотеки. Особливо це буде корисним для тих хто працює вдома. Обирайте функціональні та ергономічні меблі для свого кабінету. А щоб максимально підвищити продуктивність додайте природного освітлення, але не встановлюйте затемнювальні жалюзі, або тяжкі гардини. Обирайте легкі матеріали, які будуть пропускати м’яке світло. Вся краса у тому, що такий кабінет не потребує багато простору тим паче якщо ви скористаєтеся нашими порадами щодо облаштування домашнього офісу

Переобладнайте мансарду для дітей

Мансарди – чудові дитячі спальні, ігрові кімнати або просто додатковий простір для дітей та підлітків. Проте яку б кімнату ви не обрали важливо, щоб вона була затишною та підкреслювала індивідуальність вашої дитини. Нехай це буда проста схема планування з улюбленими кольорами, аксесуарами та декором, що підкреслить унікальний характер дитини. Таким чином, інтер’єр кімнати можна легко змінювати разом зі зміною інтересів її господаря. 

Гардеробна

Ще одним хорошим варіантом для облаштування мансардного поверху може бути власна простора гардеробна. Зробіть вхід у гардеробну прямо зі спальні, встановіть шафки та полички для зберігання вашого одягу, взуття, аксесуарів і прикрас, додайте дзеркала та поставте стильне крісло. Великим плюсом для такої гардеробної є наявність достатньої кількості природного світла.

Квартира на мансардному поверсі

Одна справа, якщо ви облаштовуєте одну-дві кімнати на горищі у своєму приватному будинку, і зовсім інша, якщо ви придбали квартиру у новобудові на мансардному поверсі. Створення інтер’єру такої квартири може бути справжнім викликом через характерну конфігурацію приміщення з нахилом стелі та обмеженою площею. 

Для максимального використання площі, рекомендується обирати меблі та декор, що будуть займати вертикальний простір – високі шафи, етажерки, полиці. Не варто перевантажувати простір громіздкими диванами та масивними меблями. Найкращим рішенням будуть меблі з простим лаконічним дизайном, переважно зі світлих кольорів, з легкими “повітряними” конструкціями, а також зі скляними або металевими елементами. До того ж можна розглянути варіанти вбудованих меблів та ніш, щоб максимально використовувати доступний простір.

Шафи та місця для зберігання

При виборі будь-яких меблів для інтер’єру мансарди важливо враховувати усю складність такого простору і максимально використати кожен його сантиметр. Найкращим рішенням будуть шафи на замовлення, так ви точно не прогадаєте, адже створено буде все по вашим розмірам та необхідної конфігурації. Крім того, незручні кути та об’єми можна переобладнати на відкриті або закриті ніші. А якщо виділити середину такої ніші контрастним кольором, то інтер’єр автоматично стає більш атмосферним та креативним.

Штори та жалюзі

Як вже ми писали вище, природнього освітлення на мансарді вдосталь, проте варто розуміти, що світло крізь вікно на даху насправді буде набагато яскравішим ніж те, що потрапляє до кімнати через вікно у стіні. Тож, потурбуйтесь про хороші жалюзі, які щільно прилягатимуть до вікна. Різноманітні штори теж можна використовувати, однак для вікон, що розташовані на даху вони навряд підійдуть. Їх краще використовувати для вікон у стіні, які також можуть бути на мансарді. 

Також подумайте про можливість використання кімнатних рослин, щоб зробити простір більш затишним і спокійним. Розташовані під великими мансардними вікнами, вони підкреслять природне світло, що проникає всередину. 

Балки

Не завжди варто ховати усі конструктивні елементи будівлі, адже саме вони можуть задати весь стиль інтер’єру, або навіть стати його особливістю. Саме зараз ми говоримо про балки, оскільки вони можуть виконувати не тільки конструктивну функцію, а й естетичну. Те як саме оформити ваші балки залежатиме від стилю інтер’єру, який було обрано. Ви можете пофарбувати їх у тон стін, виділити іншим кольором, навмисне зістарити їх підкресливши кантрі-стиль, встановити підсвітку або зробити розпис.

Отже, якщо у вас були якісь сумніви чи варто перетворювати ваше горище на житлове приміщення, то тепер ми впевнені, що з нашими ідеями ви зробите правильний вибір та оберете найкращий варіант для себе. Незалежно від того, наскільки великий чи малий простір або який бюджет ви маєте, ви завжди можете знайти рішення!
 

Автор:

Альона Ярош

Експерт

Освіта – закінчила Мистецький інститут художнього моделювання та дизайну ім. С. Далі за спеціальністю - дизайнер архітектурного середовища, викладач.

5 років працювала архітектором-дизайнером.

З 2011 року працювала PR-менеджером та маркетологом у компаніях, що займаються будівництвом та проєктуванням будинків, а також архітектурних та дизайнерських бюро.

Великий досвід написання експертних матеріалів на тему архітектури, інженерії, дизайну та декорування інтер'єру.

На проєкті НЕРУХОМІ з червня 2022 року

Усі статті автора

Коментарі

617

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом