Шумоізоляція приміщень – докладніше про звукоізоляцію

Альона Ярош 15.09.2022 17:04

8 хв

Певно кожен з нас стикався з проблемою звукоізоляції у своєму домі. Особливо гостро вона стоїть у багатоквартирних будинках, адже за стіною можуть жити дуже шумні сусіди. А якщо ви ще й живете поряд зі жвавою вулицею, то точно знайомі з такими незручностями. Здавалося б, що у новобудовах такі ситуації не повинні взагалі виникати, але все ж і там звукоізоляція буває недостатньою. Проте із сучасними технологіями та матеріалами вирішити проблему шумоізоляції приміщень цілком реально. У цьому матеріалі від НЕРУХОМІ ми пояснимо, як зробити звукоізоляцію кімнати за допомогою різних матеріалів і методів, щоб шум не порушував ваш внутрішній спокій.

Що таке звукоізоляція?

Звукоізоляція – це метод, що блокує проникнення шуму в кімнату або вихід шуму з кімнати. Вона встановлюється там де потрібно знизити рівень стороннього шуму. Це може бути як вся оселя та і окрема кімната, така як, домашній офіс, спальня, кімната відпочинку, спортзал та інше. Для цього існують різні способи звукоізоляції кімнати, до яких відноситься як усунення можливих будівельних дефектів, так і використання спеціальних звукоізолюючих матеріалів, що зменшують або поглинають звук. Але спочатку потрібно точно визначити джерело звуку та вразливі до шуму місця, якими можуть бути вікна, двері, тонкі стіни, стеля чи скрипуча підлога. 

Однак перед тим як ми продовжимо, варто зазначити, що для деяких приміщень необхідно звукопоглинання, а не звукоізоляція, або ж і комбінація цих двох методів. Тому спершу розглянемо, що таке звукопоглинання та які типи виникнення шумів бувають.

Звукопоглинання 

Цей метод покращує якість звуку в кімнаті, поглинаючи відлуння. Звукопоглинальні матеріали зазвичай м'які, схожі на губку. Вони ідеально підходять для будь-якого домашнього офісу, музичної студії чи іншого приміщення, де потрібна хороша якість звуку. Проте ці матеріали не приглушають шуми. Тож, іноді у приміщеннях потрібно поєднання звукоізоляційних матеріалів зі звукопоглинальними. 

Типи виникнення шумів

Існує 3 основні типи виникнення різних шумів, і щоб уникнути цього, потрібно правильно підібрати дієвий метод звукоізоляції базуючись на їх природі виникнення. До таких шумів відносяться:

Структурний шум. Це шуми, що з'являються у наслідок вібрацій, які передаються твердими конструкціями будівель, наприклад, робота будівельних інструментів, звук дверей, що закриваються, удари по стіні, підлозі чи стелі, звуки кроків та інше. Найчастіше такий шум виникає у будівлях з бетону.

Повітряний шум. До цього типу відносяться шуми, що доносяться з вулиці, а також голоси людей та тварин із сусідньої квартири, музика тощо. Якщо коротше, то це шуми, що розносяться повітрям.

Акустичний шум. Виникає у порожніх просторах, де або мало меблів, або ж і зовсім її немає. Звуки у таких приміщеннях працюють за принципом реверберації (відлуння), тому у таких кімнатах частіше застосовують методи звукопоглинання. 

Звукоізоляція кімнати по секторам

Підлога

Скрипуча підлога – один з найбільш дратівливих звуків у домі. На щастя, цю проблему можна вирішити досить бюджетними способами і не перекриваючи усю підлогу заново.

Підкладка. Авжеж найкраще буде попередити "шумну" підлогу і завчасно встановити спеціальну підкладку під дошки. Це робиться на стадії будівництва, або ремонту. Підкладка особливо добре працює для поглинання звуку від твердих типів підлоги. 

Килимове покриття. Встановлення килимового покриття на підлогу в кімнаті, яку потрібно звукоізолювати, є доступним способом блокування звуків. Цей метод буде  ефективним, якщо покриття покласти поверх килимової підкладки, яка спеціально створена для звукоізоляції.

Гумове покриття. Гумові або гімнастичні килимки є ще одним швидким рішенням для припинення звуків, які виникають від підлоги. Губчастий матеріал, з якого вони складаються, успішно поглинає шум у найгучніших приміщеннях, наприклад, такі як тренажерні зали. Звичайно, якщо кімната, яку ви звукоізолюєте, не є домашнім тренажерним залом і вам не подобається естетика підлоги з гумовими килимками можна просто постелити килим поверх гумового покриття. Це звісно ж покращить зовнішній вигляд і додасть додаткової звукоізоляційної підтримки.

Стіни

Можливо, це найважливіша поверхня, якою потрібно зайнятися під час звукоізоляції кімнати. Особливо якщо ви живете у багатоквартирному будинку чи таунхаусі, де стіни, частіше за все, тонкі. Як і для інших поверхонь, для шумоізоляції стін у кімнаті існує багато варіантів. 
 

 
Шпалери. Несподіване рішення звукоізоляції, але досить ефективне (звісно ж якщо стіни не зовсім з "картону"). Сьогодні у продажу є шпалери, які здатні приглушити будь-який шум, що порушує ваш спокій і тишу. До того ж вони мають великий вибір кольорів та дизайнів на будь-який смак, що неодмінно тільки прикрасить ваш інтер'єр. Такими шпалерами є: тафтинг-шпалери, шпалери зі спіненого вінілу, а також коркові та велюрові шпалери.

Меблі. Цей варіант може здатися надто простим і не дуже дієвим, але для кімнат, де не потрібна абсолютна звукоізоляція – це непоганий спосіб. Адже такі меблі як книжкові шафи, або шафи для одягу мають здатність поглинати звук. Їх можна стратегічно розташувати біля тонких стін, щоб маса великих меблів поглинала будь-які вхідні звукові хвилі. 

Акустичні стінові панелі. Це м’які панелі, які зазвичай виготовляються з комбінації пінопласту і тканини та встановлюються на стіну. Ви могли бачити такі рельєфні панелі у студіях звукозапису. Але якщо раніше ви їх зустрічали тільки у чорному кольорі, а їх форма нагадувала коробки для яєць, то сьогодні акустичні панелі виготовляють у різних кольорах, формах та варіаціях дизайну. Ці панелі кріпляться до стін за допомогою клею або спеціальних затискачів, але зважайте на те, що деякі клеї можуть пошкодити фарбу на вашій стіні, а встановлення затискачів займає більше часу.

3d-панелі. Ще один цікавий спосіб звукоізоляції, який також є і чудовим способом оздоблювання кімнати. Ці панелі виготовляються зі спіненого поліпропілену та мають не тільки шумоізолюючі якості, а також і теплоізолюючі. Враховуючи різномаїття форм та дизайнів з їх допомогою ви можете повністю змінити вигляд вашого інтер'єру. Вони клеяться на будь-яку поверхню та здатні замаскувати усі недоліки ремонту.

Звичайно, найкращим з усіх можливих варіантів звукоізоляції буде "відкриття" вже існуючої стіни та встановлення між каркасними рейками додатковий звукопоглинаючий матеріал, наприклад скловату, або мінеральну вату, які ми розглядали у попередній статті про теплоізоляцію. Така звукоізоляція буде більш витратна і по часу, і по вартості. 

Вікна

Вікна є нашими порталами у зовнішній світ, але, на жаль, це також і одне з основних джерел проникання звуку до нашого дому. Якщо ви більше не бажаєте чути звуки жвавої вулиці пропонуємо звернути увагу на деякі з цих методів звукоізоляції ваших вікон. 
 

 
Герметизація. Зазвичай, пластикові вікна, особливо, якщо вони двокамерні, мають достатню звукоізоляцію. Але іноді при встановленні вікон простір, де рама примикає до відкосу заповнюють монтажною піною. Так, цей матеріал має звукопоглинаючі властивості, але вони не достатні. І саме через ці ділянки і може проникати шум у вашу оселю. Тому перед обробкою відкосів необхідно встановити звукоізоляційні тонкі мембрани, а місця примикань обробити однокомпонентними поліуретановими герметиками. 
   
Шумоізоляційні ролети. Такі ролети встановлюють зовні будівлі. Вони міцні та дуже функціональні. Окрім звукоізоляції, ці ролети захищають вікна від пошкоджень та яскравого сонця. А у холодний період року стануть ще й додатковою теплоізоляцією.  

Шумопоглинаючі, або акустичні штори. Це ще один економічно ефективний спосіб заглушити небажаний шум з вулиці. Товстий тканинний матеріал діє як звукоізоляційний бар'єр, а також утримує тепло або прохолодне повітря залежно від пори року. 

Стеля

Звукоізоляція стелі може виявитися найдорожчою частиною роботи. Для її шумоізоляції є два перевірених і надійних методи.

Акустична стельова плитка. Виготовлена ​​з акустичних матеріалів, таких як піна, поліестер, скловолокно або дерево. Акустична стельова плитка кріпиться безпосередньо на стелю за допомогою клею, або спеціальних кріплень. В залежності від ваших потреб можна обрати один із доступних варіантів: звукопоглинання, звукоблокування, або звукорозсіювання. 

Акустичні підвісні панелі, або "хмари". Схожі на стельові плитки, але підвішуються на деякій відстані від стелі. Вони призначені для поглинання небажаних звукових хвиль та можуть трансформувати їх у теплові шляхом акумулювання енергії. Такий ефект досягається за рахунок фізичних властивостей акустичного поролону, з якого виготовляються панелі. Найчастіше їх застосовують у студіях звукозапису, у кінотеатрах, ТРЦ, офісних приміщеннях та інших громадських будівлях. Але враховуючи різноманітність дизайнів, акустичні "хмари" також можна використовувати і у житлових кімнатах.

Двері

Двері – це ключовий елемент приватності в кімнаті, але навіть вони не можуть захистити від усього. Існує кілька способів звукоізоляції міжкімнатних та зовнішніх дверей. 
 

 
Ущільнювач. Це найшвидше та найдешевше рішення для звукоізоляції дверей. Зазвичай вони гумові або пластикові та клеяться по усьому периметру дверної коробки. Також можна використати спеціальний ущільнювач, який встановлюється безпосередньо на двері з самого низу, щоб закрити щілину між полотном дверей та підлогою, або порогом. Обидва варіанти добре працюють для утримання тепла та зменшення шуму у квартирі. 

Герметизація. Так само як і вікна, зовнішні двері можна заклеїти силіконом. Цей матеріал чудово підходить для захисту дверей, тому що він міцний, м’який і гнучкий, що важливо оскільки двері можуть реагувати на перепади температури. 

Альтернативні типи дверей. Якщо ви спробували методи, що перераховані вище, але бажаного результату так і не отримали, тоді доведеться вдатися до радикального заходу і замінити старі двері на нові. Цей метод набагато дорожчий за попередні, але він точно дуже ефективний. При виборі таких дверей звертайте увагу на товщину полотна, герметичність усіх стиків та фурнітури, наповнювач та зовнішнє оздоблення. Сьогодні, на щастя, достатньо великий вибір звукоізоляційних дверей як міжкімнатних, так і вхідних.

Звукоізоляція житла – це досить витратний пункт у будівництві або ремонті. Але щоб заощадити не обов'язково робити шумоізоляцію у всій оселі, можна обрати лише одну, або декілька кімнат, де необхідна тиша для роботи чи відпочинку. І повірте, після усіх зусиль та витрат, кінцевий результат точно задовольнить вас.

Автор:

Альона Ярош

Експерт

Освіта – закінчила Мистецький інститут художнього моделювання та дизайну ім. С. Далі за спеціальністю - дизайнер архітектурного середовища, викладач.

5 років працювала архітектором-дизайнером.

З 2011 року працювала PR-менеджером та маркетологом у компаніях, що займаються будівництвом та проєктуванням будинків, а також архітектурних та дизайнерських бюро.

Великий досвід написання експертних матеріалів на тему архітектури, інженерії, дизайну та декорування інтер'єру.

На проєкті НЕРУХОМІ з червня 2022 року

Усі статті автора

Коментарі

425

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом