Як організувати домашній офіс?

Альона Ярош 07.03.2023 18:22

7 хв

За останні кілька років у кожного з нас так чи інакше змінився спосіб життя, а з ним і спосіб нашої роботи. Для багатьох віддалена робота та гнучкий графік стали нормою. Якщо ви ще не мали досвіду роботи вдома, тоді можна ознайомитися з віддаленими вакансіями на сайті з працевлаштування і спробувати себе в цьому форматі. І якщо колись письмовий стіл ми використовували на тимчасовій основі, то сьогодні він є неодмінним атрибутом нашого інтер’єру. Хоча варто зауважити, що багато хто з нас вдома звик працювати за кухонним столом, або просто сидячи на дивані, кріслі, чи навіть у ліжку з ноутбуком. Утім робота вдома в довгостроковій перспективі вимагає наявність комфортного робочого місця, що також зможе забезпечити більшу ефективність самого робочого процесу. 

Облаштування домашнього офісу має свої складнощі: починаючи з пошуку підходящого місця і закінчуючи підбором меблів та освітлення. До того ж не кожен має можливість виділити цілу кімнату для власного кабінету, особливо коли ви мешкаєте в однокімнатній квартирі. Тож доводиться максимально використовувати те, що у нас є. У цьому матеріалі від НЕРУХОМІ ми підготували дієві поради, що допоможуть вам організувати робочий простір у вас вдома.

З чого почати?

Перше, що потрібно зробити – це вирішити, у якій саме кімнаті ви б хотіли облаштувати свій офіс. Звичайно ж ідеальним варіантом буде окреме приміщення, де розміститься ваш приватний кабінет. Проте якщо такої можливості у вас немає, то робочий куточок можна облаштувати у будь-якій кімнаті: вітальні, спальні, або кухні. А якщо ви оберете для цього лоджію, або комірчину, тоді можна сказати, що у вас насправді свій окремий кабінет. Хорошим варіантом також буде і місце під сходами або одна із секцій вашої шафи у спальні чи навіть передпокої. 

Друге, про що потрібно подумати – це які саме меблі та обладнання вам потрібно для роботи. Можливо, для роботи вам потрібен тільки ноутбук, тоді робочу зону можна облаштувати де завгодно і багато місця вона займатиме. В іншому випадку необхідно буде додавати зони для зберігання різного обладнання, таке як: принтер, камери, теки з документами та інше приладдя. Також, правильно обирайте стіл виходячи зі специфіки вашої роботи. Скажімо, якщо ви ілюстратор і вам доводиться малювати від руки при цьому комбінуючи це з роботою на комп’ютері, то обирайте стіл трансформер, який можна перетворювати на мольберт просто встановивши стільницю під потрібним кутом.

І третє – освітлення. Це дуже важливий фактор, оскільки від цього залежить не тільки якість виконання роботи, а й ваше здоров’я. На жаль, не завжди можна забезпечити природнє освітлення, проте завжди можна додати штучне. Обирайте лампи денного освітлення, комбінуйте бра, настільні лампи та підсвітку. Головне, щоб ваша робоча зона була гарно освітлена з мінімальною кількістю тіней.

Пам’ятайте, що жодне місце не є занадто малим для створення робочої зони, головне правильна організація наявного простору, продумане освітлення та функціональні меблі.

Як облаштувати домашній офіс?

Коли ви вже обрали підходяще місце для свого робочого простору настав момент його облаштування. В залежності від розміру та місця розташування пропонуємо вам декілька ідей та порад, серед яких ви точно знайдете те що буде корисним саме для вас.

Робоча зона у шафі 

Такий варіант підійде якщо ви вирішили створити робоче місце у спальні. Для цього виділіть одну секцію шафи та встановіть там невеличкий стіл або вбудовану консоль для вашого комп’ютера, декілька поличок над столом та світильник типу бра. Плюси такого місцерозташування мініофісу у тому, що при бажанні його можна сховати просто закривши двері шафи. Стілець також можна підібрати такий, що ховатиметься у шафі, це може бути пуф, або складний стілець. 

Простір під сходами 

Часто ми не правильно використовуємо простір під сходами перетворюючи його на звалище непотрібних речей. Проте, якраз тут і можна облаштувати стильну робочу зону та вмістити не тільки робочий стіл, а й шафки для зберігання різних речей. Проте, не забувайте і про освітлення, щоб забезпечити для себе більш комфортну робочу зону. Якщо під сходами немає природного світла, що скоріш за все так і є, варто розглянути можливість встановлення штучного світла. Встановіть яскраву LED-лампу або підсвітку.

Гнучка робоча зона

Створюючи робоче місце у вітальні, варто подумати про те, щоб тут було зручно працювати вдень, але його можна було без проблем зібрати ввечері коли робота вже закінчена. І зараз ми маємо на увазі консоль, яка встановлюється на підпорці, а при бажанні складається, або ж висувна стільниця, що у складеному стані може слугувати звичайною полицею. Ідеальним місце для розміщення такого столу звичайно ж буде ніша. Для сидіння використовуйте розкладне крісло, яке можна скласти та сховати у шафу, під диван чи ліжко, коли воно не використовується.

Лоджія

Лоджія – це ідеальне рішення для домашнього мінікабінету. По-перше, там можна вмістити усе необхідне, по-друге, це буде ваша власна приватна територія, де ви зможете усамітнитися і не відволікатиметеся на сторонні шуми. І третє, тут точно буде вдосталь природнього освітлення, однак, про додаткові світильники теж не варто забувати. В лоджії можна становити стелеві світильники та додатковий настільний світильник, або бра. 

Крім того, варто зазначити, що у новобудовах лоджії часто бувають доволі великих розмірів та іноді можуть заміняти цілу кімнату. Тому у таких просторах можна облаштувати ще й невеличкий куточок для відпочинку. Поставте пару крісел, або крісло-мішок, або навіть невеличкий диванчик. Додайте кавовий столик, чи декілька полиць з книгами і зона відпочинку готова.

Зберігання

Якщо ваша домашня робоча зона невелика, то вертикальний простір на стіні – найкраще рішення для організації місць для зберігання. Встановіть над столом полиці та шафки, попередньо врахувавши все що необхідно буде там зберігати. Ви можете використати як увесь вертикальний простір від поверхні столу до стелі, так і якусь його частину. 

Проте пам’ятайте, що коли місця небагато, то не варто перевантажувати громіздкими шафками. Розгляньте варіанти прозорих, або металевий сітчастих полиць. Також одним із варіантів можуть бути полиці пофарбовані у тон стін. Адже коли простір обмежений, цінний кожен сантиметр. До речі, такі полиці допоможуть вам звільнити місце на самому столі, адже деякі речі зручніше зберігати у спеціальних коробках.

Тренди дизайну домашнього офісу 2023

Прогнозувати модні тенденції в інтер'єрі завжди складно, однак є декілька, що будуть популярними не тільки у 2023 році, але ще дуже довгий період. Ось кілька із них:

1. Ергономічний дизайн. Все більше людей звертають увагу на здоров'я та комфорт під час роботи в домашньому офісі. Тому популярними залишаються ергономічні меблі та аксесуари, що допоможуть зменшити напругу на м'язах та будуть більш комфортним для тіла.

2. Екологічні матеріали. Використання екологічно чистих матеріалів, таких як дерево, бамбук, коркова дошка, м'яка природна тканина та інше, буде на піку популярності  ще дуже довгий час. Крім того, зараз дуже часто в інтер’єрах використовують меблі з вторсировини. Це не тільки сприятиме здоров'ю, але й зменшить негативний вплив на довкілля.

3. Мінімалістичний дизайн. Мінімалістичні та лаконічні меблі завжди будуть актуальними. Прості витончені форми, чіткі лінії та ненав’язливий дизайн. Додайте кілька кольорових акцентів чи незвичайних аксесуарів, і ваш інтер’єр буде завжди притягувати погляди. Забудьте про надмірний декор, сучасний стиль — це стриманий вигляд і продумані деталі, де менше означає більше.

4. Кольорові акценти. Додавання кольорових акцентів підкреслить вашу індивідуальність та створить необхідну атмосферу. Оберіть крісло, чи стілець з яскравою оббивкою, поставте на полички папки, або коробки контрастних кольорів, а можливо навіть пофарбуйте стіну у робочій зоні, щоб навмисно виділити її. Не бійтесь проявляти свою креативність.

5. Гнучкі простори. Меблі, що трансформуються, або "зникають" у шафах чи нішах – саме те, що тримається на верхніх щаблях популярності вже довгий час. І 2023 рік – не виключення. Такі меблі дуже практичні і навіть незамінні у невеликих просторах. 

6. Інтелектуальні системи: Розумні технології, такі як голосові асистенти та датчики, можуть бути використані в домашньому офісі для автоматизації процесів та покращення продуктивності. Наприклад, можна налаштувати освітлення, температуру та інші параметри зручним для вас способом.

Загалом, тренди в інтер'єрі для домашнього офісу у 2023 році можуть бути спрямовані на комфорт, здоров'я, екологічність, гнучкість та індивідуальність. Однак, у будь-якому випадку завжди орієнтуйтесь на свій смак, адже жити та працювати у цьому інтер’єрі вам. 
 

Автор:

Альона Ярош

Експерт

Освіта – закінчила Мистецький інститут художнього моделювання та дизайну ім. С. Далі за спеціальністю - дизайнер архітектурного середовища, викладач.

5 років працювала архітектором-дизайнером.

З 2011 року працювала PR-менеджером та маркетологом у компаніях, що займаються будівництвом та проєктуванням будинків, а також архітектурних та дизайнерських бюро.

Великий досвід написання експертних матеріалів на тему архітектури, інженерії, дизайну та декорування інтер'єру.

На проєкті НЕРУХОМІ з червня 2022 року

Усі статті автора

Коментарі

617

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом