Інтер'єр ванної кімнати маленького розміру: найкращі ідеї

Альона Ярош 21.12.2022 10:51

8 хв

Дизайн маленької ванної кімнати може здатися складним завданням через обмежену площу. І у процесі її облаштування можуть виникати багато запитань, таких як: чи поміститься ванна? яку плитку обрати? куди повісити рушники? де зберігати різні речі? Проте, якщо спроєктувати маленьку кімнату правильно вона може стати неймовірно функціональною, практичною, а до всього ще й стильною. Не дозволяйте обмеженому простору відібрати у вас комфорт. І щоб цього не сталося у нас є ефективні ідеї дизайну малогабаритної ванної кімнати, які ми зібрали для вас у новому матеріалі від НЕРУХОМІ

Донедавна маленькі ванні кімнати завжди вимагали компромісу. Часто це приміщення ставало першою жертвою в битві за простір, не кажучи вже про проблеми, пов’язані з браком місць для зберігання речей. Однак, сучасні меблі та фурнітура розкривають нам широкі можливості для створення стильної та комфортної ванної кімнати навіть якщо вона розміром 1,5х2 метри.  

Так, великі ванні кімнати – це розкіш, про яку багато хто з нас може лише мріяти, проте у сучасних новобудовах не завжди можна знайти квартиру з достатньо великим санвузлом. Але ми вважаємо, що компактні ванні кімнати можуть бути такими ж чудовими як і великі й поєднувати у собі шарм та функціональність. 

Ванна чи душ?

Певно це одне з перших питань, яке виникне у вас перед початком ремонту та облаштуванню ванної кімнати. Звичайно з точки зору економії простору та використання води логічніше буде обрати душ. Це може бути як готова душева кабінка, так і окремий піддон, або спеціально облаштована зона зі стоком та скляною, чи будь-якою іншою перегородкою. 

Проте, якщо ви все ж таки вирішили встановлювати саме ванну, то варіанти для невеликих просторів також існують. Виробники пропонують великий вибір ванних різних розмірів та дизайнів, і серед них точно знайдеться та, що підійде саме для вашої невеличкої кімнати. Це може бути кутова, або D-подібна чаша ванної, що з однієї сторони повністю прилягає до стіни, а з іншої має більш вигнуту форму. Також є варіанти сидячих ванних. До того ж разом з ванною відразу можна встановити і душеву лійку, таким чином отримавши два в одному. 

Колірна гама 

Світлі кольори зазвичай роблять кімнату більшою. Однак це зовсім не означає, що ви не можете обрати ті кольори, які подобаються вам. Зрештою у кімнаті, яка пофарбована у відтінки, що вам справді подобаються ви будете почувати себе набагато комфортніше. Але, якщо ви зупинили свій вибір на темних відтінках, то краще обирайте глянцеві поверхні, що відбивають світло та створюють ефект глибини та об'єму. А от використання темних матованих кольорів краще обмежити, оскільки вони можуть зменшувати простір та робити його дещо "пласким".

Розмір плитки

Кахлі великих розмірів зроблять і без того маленьку кімнату ще меншою. Тому кращим варіантом буде невелика плитка, мозаїка або ж навпаки цільні облицювальні плити розміром 2х1 метр із натурального каменя: мармуру, травертину, оніксу тощо. Всі ці матеріали можна поєднувати між собою і створювати цілі ілюзії. Наприклад, за допомогою напряму укладання плитки прямокутної форми кімнату можна зробити візуально вищою, ширшою, або глибшою у деяких функціональних зонах. 

Крім того, використовуючи два види облицювання, наприклад цільні кам'яні плити та дизайнерську мозаїку можна виділяти окремі зони, такі як душева, ванна, або умивальник із дзеркалом. Але коли ви обираєте цільні плити для маленьких просторів, то надавайте перевагу каменю з менш активним рисунком, щоб візерунок не "тиснув" на вас. 

Створіть відчуття простору, визначивши зони

Зробити маленький простір більшим можна завдяки чітко визначеним зонам у кімнаті. Це можливо навіть, якщо відстань між предметами не більше ніж пів метра. Використайте різне оздоблення для стін, наприклад як показано на цьому фото, де зона з унітазом виділена за допомогою плитки під дерево, а умивальник встановлений біля стіни, що оздоблена темною плиткою. Ідеально для зонування буде варіант, коли є ніші та невеликі виступи на стіні. На прикладі цього варіанту дизайну простір хоч і розділений, проте не здається меншим, а навіть навпаки. 

Дзеркала 

Один із найуніверсальніших та найпопулярніших методів збільшення простору. Повісьте велике дзеркало (або два чи три) над умивальником у ванній кімнаті, щоб світло відбивалося у ньому та розливалося по усьому приміщенню. Тож, навіть якщо ви обрали темні відтінки для оздоблення наявність дзеркал у кімнаті творитиме чудеса. Також, ви можете декорувати одну стіну чи її фрагмент дзеркальною плиткою, або ж і зовсім встановити дзеркальне полотно на усю стіну, чи виділити окрему зону таким чином. Проте памятайте, що чим більше дзеркало, тим більше і частіше доведеться його мити. 

Зберігання речей

Ще один момент, який завжди турбує господарів маленьких ванних кімнат. Обирайте максимально місткі шафки, наприклад, якщо ви думаєте між умивальником без тумби та з тумбою, то краще віддайте перевагу другому варіанту. Також, використовуйте всю висоту приміщення та встановіть вертикальні шафи, які можуть бути висотою навіть до самої стелі. Якщо у кімнаті є невеликі ніші, то облаштуйте там відкриті чи закриті полички. 

Крім того, використовуйте і стіну над унітазом, там можна розмістити як навісні, так і вбудовані шафки. Все залежить від типу унітаза, що встановлений у вашій ванній: окремостоячий чи інсталяція. До речі у випадку з інсталяцією, якщо не було можливості сховати комунікації у стіну, то можна створити невеликий виступ, що буде вистою до середини стіни та облаштувати там полички, або нішу. 

Фальш-стіна

Будівництво "фальшивої" стіни може здатися нерозумним у малогабаритній кімнаті, проте встановивши її висотою до середини стіни можна приховати комунікації, а також  отримати додаткову полицю. До того ж тут відкриваються можливості для гри з різними матеріалами. Наприклад, можна оздобити фальш-стіну такою ж плиткою, як і підлога, а іншу частину стіни виділити світлішими кахлями чи взагалі декорувати іншим матеріалом. 

Звільніть простір на підлозі 

Плануючи маленьку ванну кімнату, важливо створити відчуття відкритості, навіть якщо площа приміщення обмежена. Відкриваючи якомога більше підлоги, ви створите враження більшої кімнати, тому подумайте про варіант підвісних предметів інтер'єру, таких як: умивальник або тумба під умивальник та унітаз. 

Також, щоб не обмежувати простір на підлозі облаштуйте душеву, що буде продовженням підлоги та огороджуватися прозорою скляною перегородкою. Таким чином ви отримаєте повноцінну душеву, яка є окремою огородженою зоною, але у той же самий час візуально простір не буде виглядати розділеним. 

Розміщення змішувачів

Для малогабаритних ванних кімнат важливо використати увесь наявний простір. Встановіть змішувач на стіну над умивальником, тоді тумба чи підставка під умивальник буде вужчою, а усі труби будуть приховані у стіні. Крім того, змішувач можна розмістити збоку умивальника на тумбі, або у кутку, щоб максимально використати усю незадіяну площу. А звільнений простір використайте для зберігання косметичних засобів, чи інших речей. Такі варіанти чудово підходять для вузьких прямокутних кімнат. 

Підтримуйте порядок

Як би добре не була б спроєктована ваша ванна, якщо ви допустите гармидер у кімнаті, то це однозначно негативно вплине на усю атмосферу приміщення та створить відчуття хаосу та перевантаження. Обирайте закриті шафки, вони точно будуть виглядати охайніше і вам не доведеться кожного разу витрачати час на композиційно-правильне розміщення усіх речей. До того ж усі ці ємності з косметичними засобами, засобами для прання, рушники та інші необхідні речі мають різні дизайні і навряд чи гармонійно разом поєднуватимуться. 

Також, не варто перевантажувати простір аксесуарами чи декором. Оберіть дві-три прикраси, наприклад, дизайнерський арома-дифузор, або стильний підсвічник, картину та кімнатну рослину, і цього буде цілком достатньо. 

Освітлення

Спосіб освітлення, який ви оберете для своєї ванної може мати ключове значення. Ідеально, якщо у ванній присутнє природне освітлення, однак забудовники  рідко пропонують такі варіанти. Тож, використовуйте лампи повного спектру, що за характером освітлення найближчі до природного, що допоможе зробити простір менш замкнутим.

Встановіть загальне освітлення, це може бути як один світильник, так і група точкових по периметру кімнати. Обирайте більш лаконічні форми без зайвого декору, щоб не перевантажувати простір. Також, обов'язково подбайте про світильники біля дзеркала, щоб забезпечити м’якше та приємніше світло для обличчя. А ще можна встановити декоративну підсвітку, наприклад у шафках, нішах та під стелею. До речі, останній варіант може допомогти створити ілюзію вищої кімнати.

Відповідально підходьте до вибору освітлення для вашої ванної кімнати, оскільки хороше світло – це миттєвий заряд енергії, який допоможе вам збадьоритися вранці та розслабитися ввечері.

Тренди для маленьких ванних кімнат у 2023 році

За останні 2 роки у дизайні ванних кімнат відбулися деякі зміни. Через вплив пандемії, коли ми не мали змоги вільно відвідувати різні косметичні процедури, ванні кімнати стали нашими домашніми спа-центрами, і ця тенденція триватиме і у 2023 році також. 

Тож, як можна охарактеризувати актуальний дизайн ванної кімнати наступного року? Усім нам звичний практичний, утилітарний, мінімалістичний дизайн замінено м’якшими лініями, органічними формами та теплішими кольорами, які застосовуються як у маленьких, так і у великих ванних кімнатах. І обовязковий тренд, що присутній зараз абсолютно в усьому – це натуральність. 

Не дозволяйте маленьким розмірам ванної кімнати бути перешкодою для створення оселі вашої мрії. Використовуйте наші поради та поділіться своїми. 
 

Автор:

Альона Ярош

Експерт

Освіта – закінчила Мистецький інститут художнього моделювання та дизайну ім. С. Далі за спеціальністю - дизайнер архітектурного середовища, викладач.

5 років працювала архітектором-дизайнером.

З 2011 року працювала PR-менеджером та маркетологом у компаніях, що займаються будівництвом та проєктуванням будинків, а також архітектурних та дизайнерських бюро.

Великий досвід написання експертних матеріалів на тему архітектури, інженерії, дизайну та декорування інтер'єру.

На проєкті НЕРУХОМІ з червня 2022 року

Усі статті автора

Коментарі

495

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом