Теплоізоляція житла — огляд варіантів

Альона Ярош 09.09.2022 10:01

5 хв

Вибір правильного типу теплоізоляції для вашого будинку чи квартири може допомогти вам почуватись комфортніше, а також зменшити значну частину вашого щомісячного рахунку за опалення. В середньому можна заощаджувати до 15-20% на рік на витратах на опалення. Однак, як правильно підібрати утеплювач, для кожного окремого приміщення, бюджету, регіону та навіть рівня комфорту? На перший погляд, це здається досить складним завданням. Але з порадами від НЕРУХОМІ ви зможете розібратися у великій "головоломці" теплоізоляції. 

Навіщо потрібна теплоізоляція?

Якщо теплоізоляція відсутня, або встановлена неправильно можна втрачати до 58% тепла в залежності від типу будинку. А саме: 25% – через дах, 33% – через стіни, 15% – через підлогу, ще 20% через вікна та двері та 15% через щілини. Звісно у квартирі, особливо якщо вона знаходиться посередині будинку втрата тепла буде меншою ніж у кутової квартири, або тієї, що знаходиться на верхньому поверсі під дахом. 

Тож як ми бачимо, теплоізоляція важлива складова вашого будинку чи квартири. І як ми зазначали вище, утеплення житла допоможе заощадити кошти на оплаті за комунальні послуги і зробить ваше житло більш комфортним. 

R-value

Це значення, що допомогає правильно підібрати необхідний тип утеплювача. Адже саме від цього і буде залежати рівень тепла у приміщенні. R-value якраз і є тим способом, за допомогою якого вимірюють наскільки добре утеплювальний матеріал запобігає руху повітря з одного боку конструкції на іншу. Чим вище R-value, тим кращою буде ізоляція, і відповідно меншими будуть витрати. Цей показник зазначають на упаковці матеріалу, тож будьте уважні. Однак рекомендації щодо R-value періодично змінюються у ДСТУ, то ж навіть якщо ви живете у новобудові, рівня теплоізоляції може бути не достатньо.  

Типи теплоізоляції

Перед тим як ми напишемо про типи теплоізоляції, варто зазначити ще один важливий момент. Теплоізоляцію можна встановити зовні, всередині приміщення, або всередині стіни, якщо будинок будується з нуля і сама конструкція будинку передбачає повітряні порожнини всередині подвійних стін. Коли ж такої можливості не має, або ви утеплюєте вже готовий будинок чи квартиру, то звісно кращим варіантом буде зовнішнє утеплення. Адже у цьому випадку ви не втратите корисну площу кімнати. 

Сьогодні є чотири найпопулярніші ізоляційні матеріали: скловата, поліуретанова піна, целюлоза та мінеральна вата. Кожен з них випускається в різних формах, таких як плити та рулони, жорсткі дошки або сипучі наповнювачі. І зараз ми коротко розглянемо кожен матеріал і його загальне використання. 

1. Скловата є надзвичайно поширеним ізоляційним матеріалом, оскільки вона відносно недорога, проста у монтажі, стійка до пошкоджень та вологи, а також вогнетривка. Скловата зазвичай продається у вигляді рулонів або плит, які можуть бути різної щільності та із власним набором R-value. Крім того, в залежності від щільності матеріалу є варіанти і для фасадного утеплення. 

Проте під час роботи з цим матеріалом завжди необхідно одягати захисне спорядження, оскільки він небезпечно подразнює легені та шкіру. Обов’язково надягайте маску та рукавички та не допускайте контакту голої шкіри зі скловатою. Прочитайте інструкції з техніки безпеки на упаковці, щоб мати додаткові вказівки.

2. Поліуретанова піна є чудовим вибором для теплоізоляції, особливо у кімнатах неправильної форми, або у місцях куди важко дістатися. Рідкий поліуретан розширюється і твердне. Він легкий, стійкий до корозій та вологості. Для великих площ можна застосовувати спінені поліуретанові плити, які монтуються на стіни між кроквами на даху та між дерев'яних брусів, на які потім кріпиться гіпсокартон.

Поліуретановий спрей має дві категорії: спрей-піна з відкритими порами легкої щільності (ocSPF) та спрей-піна з закритими порами середньої щільності (ccSPF).

Поліуретанова піна (ocSPF) має невелике розпилення, що робить її чудовим вибором для маленьких куточків і щілин у всьому будинку. До того ж цей матеріал дуже добре поглинає звук. Однак вона не дуже вологостійка, тому не використовуйте цю піну на горищах, у підвалах та у приміщеннях з підвищеною вологістю. 

Піна із закритими порами (ccSPF) хоч і має меншу звукоізоляцію, однак вона вологостійка. Зауважте, що розпилення піни, на перший погляд, нескладна задача, але поліуретанова піна після розпилення збільшується в об'ємі, тому щоб нанести правильну її кількість і уникнути марних витрат та безладу все ж варто звернутися до професіонала. 

3. Целюлозний утеплювач – це органічний сипучий матеріал, виготовлений із переробленого паперу, тобто він екологічно-чистий. Цей тип ізоляції зазвичай обробляють хімічними речовинами, щоб забезпечити кращу стійкість до вологи та шкідників. 

Розсипчаста целюлоза може бути оптимальним варіантом для заповнення ділянок неправильної форми та обходу перешкод. Для монтування целюлозної теплоізоляції використовують спеціальну теплоізоляційну повітродувку, яку можна взяти в оренду. Проте і тут потрібно бути обережним і найкраще довірити цю роботу кваліфікованому працівнику. Тому, що неправильне її нанесення може мати негативні наслідки, наприклад, утеплювач може провиснути або пошкодити структурну цілісність вашого будинку. 

4. Мінеральна вата, яку ще називають кам'яною ватою. Хоч за своєю структурою вона і схожа на скловату, проте коштує дорожче та не має такого ж ризику для здоров’я. Цей матеріал має високі вогнетривкі якості, вологостійкість та звукоізоляцію. Мінеральна вата продається у вигляді рулонів та плит, що спрощує її монтаж. Вона буває для внутрішніх стін та для фасадів. Однак, зауважте, що мінвата важча за скловату, тому додатково перевірте структурну цілісність ваших стін, підлоги та стелі перед її встановленням.

Хоча ми на початку зазначили лише чотири типи утеплювачів, також варто сказати і про відбиваючу або фольговану ізоляцію. Це матеріал працює трохи за іншим принципом, ніж більшість типів ізоляції. У нього немає значення R, оскільки його головна задача – відбиття. Основою відбиваючої ізоляції є алюмінієва фольга, що нанесена на міцну основу зі щільного паперу або поліетилену з бульбашками. Така ізоляція є економічно ефективною та зручною у монтажі. 

Однак  частіше за все відбиваючі панелі використовують у якості додаткової ізоляції. Адже кожен з вищевказаних теплоізоляційних матеріалів є паропроникними і у холодну пору року температура усередині стіни знижується до рівня вуличної температури, і тоді пара перетворюється на конденсат. А це дуже негативно впливає на матеріал, навіть якщо він вологостійкий. Тож тут можна додатково застосувати фольговану ізоляцію. 

На жаль забудовники заощаджуючи власні кошти іноді економлять на утеплювачах, тому доводиться встановлювати додаткову теплоізоляцію. Тепер, коли ви ознайомилися з матеріалами для теплоізоляції та їх формами, вам буде легше підібрати тип утеплювача саме для вашого житла і кожної окремої його частини. 

Автор:

Альона Ярош

Експерт

Освіта – закінчила Мистецький інститут художнього моделювання та дизайну ім. С. Далі за спеціальністю - дизайнер архітектурного середовища, викладач.

5 років працювала архітектором-дизайнером.

З 2011 року працювала PR-менеджером та маркетологом у компаніях, що займаються будівництвом та проєктуванням будинків, а також архітектурних та дизайнерських бюро.

Великий досвід написання експертних матеріалів на тему архітектури, інженерії, дизайну та декорування інтер'єру.

На проєкті НЕРУХОМІ з червня 2022 року

Усі статті автора

Коментарі

337

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом