Влада Києва хоче витратити півмільярда на обстеження старих будинків

У мерії Києва та Київраді збираються ухвалити проєкт рішення "Про затвердження Програми комплексної реконструкції кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду". Є ймовірність, що цим може обмежитися робота над комплексною реконструкцією кварталів, на що з бюджету планують виділити близько півмільярда гривень.

Як повідомляє "Київвлада", 27 жовтня цей документ підтримали депутати міськради за основу та відправили на доопрацювання. Проєкт відповідної програми було розроблено ПП "Інститут урбаністики" у рамках двох договорів, укладених між вказаним підприємством та Департаментом будівництва та житлового забезпечення Київської міськдержадміністрації.

Повідомляється, що у Києві зафіксували 256 кварталів застарілого житлофонду, з 4,9 тисячами багатоквартирних будинків. В основному це "хрущовки" (3,2 тисячі будівель побудованих у 1950-х роках), потім будинки історичної забудови (918 будинків, зведених до 1920 року), 402 будинки барокового типу (до 3 поверхів включно 1920-1955 років будівництва), а також 381 "сталінка" поверховістю 4-5 поверхів.

Більшість старих будинків розташовані у Шевченківському районі столиці, в яких проживає понад 120 тисяч людей. Також у столиці є 217 застарілих будинків садибного типу та об'єктів житлової малоповерхової блокованої забудови, в яких мешкають трохи більше тисячі киян.

У початковому варіанті проєкту рішення не було зазначено конкретних обсягів фінансування програми – повідомлялося, що такі цифри мають бути визначені додатковими розрахунками вже після затвердження документа. Проте Департамент будівництва та житлового забезпечення КМДА у серпні 2022 року подав свої пропозиції, згідно з якими у бюджеті Києва має бути передбачено фінансування у сумі 494,8 млн гривень. Ці кошти чиновники мають намір освоїти протягом 2022-2026 років на обстеженні будинків застарілого житлового фонду. За даними департаменту, обстеження однієї будівлі коштує в середньому 100 тисяч гривень. Тим часом у проєкті програми не зазначено, за якою саме процедурою має відбуватися реконструкція кварталів застарілого житлового фонду. Тому є ймовірність, що все може зводитись лише до освоєння цього фінансування.

На думку чиновників, шляхи проведення реконструкції можна визначити після проведення інвентаризації – це може бути безпосередньо реконструкція, модернізація, знесення. Спосіб проведення відповідних робіт повинен визначатися з урахуванням результатів технічного обстеження будівель та споруд, їх енергетичного аудиту та техніко-економічних розрахунків. Лише після цього, згідно з пропозицією вказаного департаменту, посадові особи цієї структури сформують умови конкурсів на визначення інвесторів, які забажають виконувати такі роботи.

При цьому в документі та пропозиціях профільного департаменту КМДА відсутня конкретика – за якою процедурою та на яких умовах мають проводитися такі інвестиційні конкурси, якими мають бути вимоги до інвесторів при здійсненні реконструкції, яким вимогам мають відповідати "відреконструйовані" будинки, куди столична влада відселятиме мешканців будинків, у яких проводитимуться відповідні роботи тощо.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості України, півтора року тому влада Києва взялася за розробку проєкту Програми комплексної реконструкції кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду з визначенням меж територій для реновації.

Також у вересні депутати Верховної Ради 250 голосами підтримали у першому читанні законопроєкт №6458, спрямований на удосконалення механізму комплексної реконструкції кварталів (мікрорайонів).

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

136

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом