Ідеї та шаблони розкладки плитки

Альона Ярош 09.08.2022 09:27

5 хв

Плитка — це чудова можливість проявити творчість, зробити акцент в інтер'єрі, візуально зміни пропорції кімнати й до всього ще й підкреслити вашу індивідуальність. А враховуючи її переваги, такі як міцність, зносостійкість та легкість в очищенні — це ще й практичний матеріал для стін та підлоги. 

Сьогодні існує великий вибір кольорів, дизайнів та різних форм плитки, серед яких не важко і заплутатися.  А всі ми хочемо, аби наш інтер'єр мав стильний вигляд. Краса плитки полягає у тому, що її можна укладати за різними схемами комбінуючи між собою візерунки, форми та розміри. У цьому матеріалі від НЕРУХОМІ ми підготували підбірку актуальних шаблонів для укладання плитки, де навіть найпростіша плитка може повністю змінити відчуття вашого інтер'єру.

Ідеї та шаблони розкладки плитки

Коли ви обираєте плитку для ванної кімнати, кухні, або будь-якої іншої кімнати, легко спокуситися на модний дизайн, або лише на цікавий малюнок чи колір. Однак, щоб створити по-справжньому якісний інтер'єр, де буде одночасно затишно та просторо потрібно обирати плитку враховуючи розмір, стиль та призначення кімнати. Наприклад, за допомогою правильно підібраної плитки можна створити ефект розширення простору, додати текстурності на стінах, або підкреслити обраний стиль та характер інтер'єру.  Це дуже важливо враховуючи той факт, що у деяких новобудовах іноді ванна кімната або кухня не настільки простора, як хотілось би вам. 

1. У шаховому порядку

Укладання плитки у шаховому порядку зустрічається найчастіше, але це не означає, що такий шаблон не є цікавим. Він підходить як для квадратної, так і для прямокутної плитки, його легко створити, а ще він ніколи не вийде з моди. Якщо ви використовуєте прямокутну плитку (метро), то можна робити зсув не тільки на половину, а й на третину плитки. Такий шаблон чудово підійде не тільки для ванної чи кухні, а й для вітальні, особливо якщо ваш будинок оформлений у стилі лофт. Для цього обирайте цегляну, або бетонну інтер'єрну плитку.

2. Ялинка

Це сучасна класика, яка також ще має назву "зигзагоподібний візерунок". Але як би ви його не називали, зараз це, мабуть, найпопулярніший стиль. Цей візерунок складається з V-подібних рядів плиток під кутом 45 градусів. Горизонтальний малюнок створений за шаблоном "ялинка" може зробити кімнату візуально ширшою, а вертикальний — вищою. Такий шаблон досить простий, але оригінальний. особливо якщо обрати контрастний колір затирки для швів, щоб підкреслити форму плитки та загальний візерунок. За такою схемою оздоблюють стіни, підлогу, душові кабіни, фартух на кухні. 

3. Вертикальний стек

За цією схемою плитка укладається вертикально, підкреслюючи висоту вашого простору. Це ідеальне рішення для кімнати з низькою стелею. У цьому макеті прямокутна плитка "метро" раптово набуває нового вигляду та геометричного розташування. Вертикально укладена широкоформатна плитка служить для розширення ваших стін і підлоги в обох напрямках. Оберіть фактурну плитку, і цього буде достатньо, щоб однотонна стіна заграла зовсім по-новому. 

4. Шеврон

Цей шаблон схожий на "ялинку", так як має таку ж v-подібну конструкцію. Але у випадку з "шевроном" плитки з'єднуються не L-подібній  схемі, а через скошені під 45 градусів краї. Це трохи складніший варіант укладання плитки, однак з точки зору естетики всі зусилля того варті. Крім того, шеврони дуже універсальні. Якщо ви хочете чогось більш оригінального комбінуйте кольори плитки, текстуру та фактуру, щоб створити акцент там де він по-вашому потрібен.

 5. Вертушка/Класики

Для цієї схеми використовують різні розміри плитки. Плитки великих розмірів укладають з деяким зміщенням відносно одна до одної, а між ними у простір біля кутів кладуть плитку менших розмірів імітуючи ефект вертушки. Такий шаблон зазвичай використовують для підлоги у ванній, або на кухні. Хоча дизайн класиків дуже простий у створенні, він все одно виглядає стильно. Зробіть акцент на плитці меншого розміру і весь візерунок заграє по-новому.

6. Сітка

Старий добрий візерунок "сітки" може здатися не цікавим та не актуальним. Але це зовсім не так! Насправді в цієї схеми простоті є якась елегантність. Вагома перевага "сітки" полягає в тому, що ви можете використовувати квадратні або прямокутні плитки і орієнтувати їх вертикально або горизонтально. Хоча горизонтальна "сітка" більш поширена, укладання прямокутної плитки вертикально може підкреслити висоту простору та зробити його візуально більшим. Спробуйте вертикальне укладання з великоформатною плиткою і ви побачите наскільки зміниться ваша кімната.

Використовуючи для шаблону "сітки" плитку з будь-яким орнаментом, можна змістити всю увагу не на принцип розкладки плитки, а на її дизайн. Тут вам нічого і вигадувати не потрібно — плитка "зробить" всю роботу за вас. А поверніть макет на 45 градусів і ви отримаєте зовсім інший вигляд укладки, хоча у той же самий час він буде виконаний за найпростіший шаблоном "сітки". Цей дизайн, також відомий як діагональне розташування, він робить невелику кімнату візуально більшою.

7. Версаль

Навіть якщо ви не фахівець з розкладки плитки, певно, вам доводилося чути про Версальську, або як ще її називають, французську укладку плитки. Цей елегантний візерунок використовує комбінацію квадратних і прямокутних плиток для створення повторюваного дизайну, схожого на пазл. Для відтворення такого шаблону найкраще підійде кам'яна плитка, або ж плитка, що імітує камінь. 

8. Конструктор фігур

Для цієї схеми обираємо дизайнерську плитку, яка і приваблює саме своєю формою, а не орнаментом. Фактично, у більшості випадків існує лише один спосіб її розкладки. Однак її унікальні форми, такі як пікети, шестикутники, арабески та риб’яча луска/плитка-віяло завжди привертають увагу та відображають індивідуальність. Поєднуйте таку плитку з іншою простішою кладкою, наприклад "сітка", або "вертикальний стек", щоб досягти більшого ефекту.

9. Випадковий спосіб 

Такий шаблон є одним з найцікавіших, адже немає чіткої схеми. Тут можливості дизайну безмежні, адже у вас є свобода творити. Таке планування ідеально підходить для нетрадиційних приміщень. Експериментуйте з трьома, чотирма або більше кольорами, щоб створити свій унікальний рисунок.

10. Коридор

Доволі незвичайний та водночас простий шаблон для укладки плитки. Для його створення обирайте плитку двох різних видів ширини, наприклад, вузьку прямокутну та  ширшу квадратну. Оскільки така схема легко налаштовується, рядки плиток не важко чередувати та змінювати. Використання такого шаблону надасть вашому інтер'єру сучасний та унікальний вигляд.

Автор:

Альона Ярош

Експерт

Освіта – закінчила Мистецький інститут художнього моделювання та дизайну ім. С. Далі за спеціальністю - дизайнер архітектурного середовища, викладач.

5 років працювала архітектором-дизайнером.

З 2011 року працювала PR-менеджером та маркетологом у компаніях, що займаються будівництвом та проєктуванням будинків, а також архітектурних та дизайнерських бюро.

Великий досвід написання експертних матеріалів на тему архітектури, інженерії, дизайну та декорування інтер'єру.

На проєкті НЕРУХОМІ з червня 2022 року

Усі статті автора

Коментарі

416

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом