Хай тек архітектура

Альона Ярош 01.11.2023 14:10

5 хв

Стиль архітектури хай-тек виник у 1970-х роках і вважається переходом від модернізму до постмодернізму. Він характеризується інтеграцією високотехнологічних індустріальних і промислових компонентів у конструкцію будівлі. Архітектурний дизайн хай-тек був зумовлений концепцією, що показує як можна покращити світ за допомогою технічних характеристик будівлі, розмістивши їх на її фасаді. У цій статті від НЕРУХОМІ ми розповімо про особливості стилю хай-тек, про його перспективи у майбутньому та покажемо найбільш знакові будівлі з усього світу. 

Особливості архітектури хай-тек

Акцент на технологіях та інноваціях в архітектурі хай-тек є однією з її визначальних характеристик. Архітектори, які дотримуються цього стилю, часто використовують новітні технології та методи будівництва для створення унікальних та візуально вражаючих будівель. 

Ще однією ключовою особливістю архітектури в стилі hi-tech є використання промислових матеріалів, таких як сталь і скло. Ці матеріали цінують за їхню міцність і довговічність, а також за сучасний і стильний зовнішній вигляд. Сталь, наприклад може використовуватися для створення великих опор і консолей, в той час, як скло забезпечує прозорість і природне світло, що проникає всередину будівлі. 

Архітектура хай-тек також підкреслює відкритість структурних деталей у будівлях. Замість того, щоб ховати конструктивні елементи за стінами і стелями, архітектори часто вирішують виставляти їх назовні як особливість дизайну. 

Нарешті, хай-тек часто інтегрує будівельні рішення в дизайн будівлі. Тобто різні інженерні комунікації вже вбудовані в конструкцію будівлі, а не додаються до неї в останню чергу. Це дозволяє більш ефективно використовувати простір і ресурси, а також створює більш раціональний і цілісний дизайн.

До найбільш знакових високотехнологічних будівель належать: 

1. Центр Помпіду в Парижі, спроєктований Річардом Роджерсом і Ренцо Піано

2. Штаб-квартира Вілліса Фабера і Дюма в Іпсвічі (Англія) створена за проєктом Нормана Фостера

3. Будівля HSBC в Гонконзі, архітекторами якої були Foster and Partners

Стала архітектура у стилі хай-тек

Технологічний прогрес відіграв значну роль у створенні екологічно сталої архітектури хай-тек. Деякі з цих досягнень включають в себе наступні:

Сонячна енергія. Використання фотоелектричних панелей стає все більш популярним джерелом відновлюваної енергії. Адже перетворення сонячної енергії в електричну є більш ефективним та економічно вигідним.

Системи автоматизації будівель. Використання "розумних" технологій, які відстежують і контролюють використання енергії, стало більш поширеним в архітектурі хай-тек, що дозволяє більш ефективно використовувати ресурси і заощаджувати енергію.

Цифрове виробництво. Застосування таких технологій як 3D-друк та обробка на верстатах з ЧПУ дозволило архітекторам створювати більш ефективні та стійкі проєкти, мінімізуючи відходи та зменшуючи використання матеріалів.

Крім того, використання зелених матеріалів набуває все більшого значення у високотехнологічній архітектурі, наприклад: LOW-E порожнисте скло, вторсировина, "живі стіни". 

Найвідоміші приклади екологічно сталих будівель у стилі хай-тек:

1. The Edge в Амстердамі, Нідерланди. Розроблена архітектурним бюро PLP Architecture

​​2. Bullitt Center у Сіетлі, США від архітектурної компанії Miller Hull Partnership

3. Pixel Building у Мельбурні, Австралія створена за проєктом Studio 505

Хай-тек в Україні

Українські архітектори також не залишаються осторонь сучасних архітектурних тенденцій та активно використовують стиль хай-тек у своїх проєктах поєднуючи стильний дизайн та "розумні" технології. Певно найвідомішою українською будівлею виконаною у стилі хай-тек є бізнес-центр IQ, розташований на вулиці Болсуновська у Києві, неподалік ЖК PecherSky.  

Проте забудовники поступово впроваджують стиль хай-тек і в житлову забудову, де оселя оснащена системою автоматизації, а будинок є енергоефективним та виконаний із застосуванням високотехнологічних та екологічно чистих матеріалів. І хоча зараз саме таких будинків не так багато, як нам хочеться, та все ж серед сучасних ЖК є багато таких, що виконані в стилі архітектури хай-тек. Наприклад, у Києві: ЖК Галактика на вул. Євгена Сверстюка, 4, ЖК Aura city на вул. Зарічна, 35, ЖК Greenville Park на вул. Пимоненка 19-21; в Одесі: ЖК Unity Towers на вул. Гагарінське плато, 5; в Дніпрі: ЖК NEBOS'HILL на вул. Вернадського, 35 н та багато інших.

Майбутнє хай-тек архітектури 

Сьогодні існує низка новітніх технологій, що здатні суттєво вплинути на архітектуру хай-тек у майбутньому. Зокрема, це:

Штучний інтелект. ШІ має потенціал кардинально змінити спосіб, за допомогою якого архітектори проєктують будівлі, надаючи інструменти для автоматизованого проєктування, оптимізації та аналізу експлуатаційних характеристик.

Віртуальна і доповнена реальність. Технології VR і AR можуть допомогти архітекторам візуалізувати і тестувати проєкти у віртуальному середовищі, дозволяючи їм виявляти потенційні проблеми і вносити корективи ще до початку будівництва.

Передові матеріали. Досягнення в матеріалознавстві, такі як розробка самовідновлюваних і самоочисних матеріалів, може відкрити нові можливості для сталого та ефективного проєктування будівель.

3D-друк. Використання 3D-друку в будівництві вже застосовується в деяких проєктах і може стати більш поширеним у майбутньому, дозволяючи архітекторам створювати більш складні та індивідуальні рішення з меншою кількістю відходів і нижчими витратами.

Крім того, використання автоматизації стане більш поширеним, що дозволить спорудам краще адаптуватися до навколишнього середовища. До того ж очікується ще більше експериментів з новими формами, конструкціями та інтеграція природних елементів і біофільних принципів дизайну. 

Загалом архітектура хай-тек, вірогідно, продовжуватиме розвиватися у відповідь на технологічний прогрес, суспільні потреби та екологічні проблеми, що призведе до розробки більш інноваційних архітектурних рішень у майбутньому. 

Автор:

Альона Ярош

Експерт

Освіта – закінчила Мистецький інститут художнього моделювання та дизайну ім. С. Далі за спеціальністю - дизайнер архітектурного середовища, викладач.

5 років працювала архітектором-дизайнером.

З 2011 року працювала PR-менеджером та маркетологом у компаніях, що займаються будівництвом та проєктуванням будинків, а також архітектурних та дизайнерських бюро.

Великий досвід написання експертних матеріалів на тему архітектури, інженерії, дизайну та декорування інтер'єру.

На проєкті НЕРУХОМІ з червня 2022 року

Усі статті автора

Коментарі

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом