Побудували 50 ЖК і лише одну школу: інфраструктура Одеси тріщить по швах

В Одесі через масову забудову житловими висотками і недостатній розвиток соціальної інфраструктури виник гострий дефіцит місць у школах і у дитсадках.

Як повідомляє "Монітор", за останні сім років кількість новобудов Одеси багаторазово зросла, а інфраструктура належного розвитку не отримала взагалі. Наприклад, за цей час тут побудували один дитсадок і одну школу, при цьому нових ЖК - близько 50.

"З 2015 по 2021 рік у місті було збудовано лише одна школа – "Європейський" ліцей на вул. Говорова, 8а на 1000 місць і один дитячий садок № 43 на вул. Марсельної, 54 на 120 місць. За цей же період часу в Одесі було введено в експлуатацію приблизно 49 700 квартир у нових житлових комплексах, а це, в свою чергу, приблизно 124 000 мешканців. З цієї кількості мешканців приблизно чверть – діти", – пише видання.

Це призвело до того, що існуючі школи і дошкільні установи переповнені. Разом з тим, влада Одеси не поспішає залучати забудовників до виконання певних зобов'язань перед містом таких, як забезпечення майбутніх мешканців місцями у школах і садках.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, проблема з надмірною забудовою висотками існує не тільки в Одесі. Так, у Києві масове зведення нових житлових комплексів на Оболоні, Позняках і інших спальних районах призвело до переповненості існуючих навчальних закладів.

Наприклад, на Мінському масиві вже сьогодні в школах навчаються по 35 учнів у класі і навіть більше, які зовсім не розраховані на таку кількість. При цьому столична влада дозволила забудовникам звести тут ще близько 25 будинків висотою до 25 поверхів без істотного розвитку соціальної інфраструктури.

Ще більш складна ситуація склалася у передмісті Києва. У селі Крюківщина довелося провести дві святкових лінійки, а через переповненість класів учням доводиться сидіти у коридорі. Вся справа у тому, що тут з'явилися близько 20 ЖК, при цьому з 1993 року не побудовано жодної державної школи.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

78

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом