Глава Укрфінжитла пообіцяв низькі іпотечні відсотки

Громадяни України незабаром зможуть залучити іпотечний кредит під 7% строком на 30 років. Про це розповів голова Української фінансової житлової компанії Василь Шкурак, передає НВ.

"Ми хочемо досягти ситуації, коли людина може взяти свою іпотеку на такий термін, щоб безболісно її виплатити (навіть до 30 років) - і під фіксовану ставку 7% на всі періоди", - розповів він.

Глава Укрфінжитла вважає, що впровадження фіксованої ставки допоможе державі відмовитися від пошуку різних компенсаційних механізмів. За його словами, новостворена державна структура буде займатися рефінансуванням банків, які видають позики – тобто Укрфінжитло буде викуповувати у фінустанов іпотечні кредити, залишаючи їм частину доходу.

Ще один інструмент, що дозволяє вирішити житлову проблему, - це лізинг нерухомості. Шкурак повідомив, що ставка тут буде на рівні 5%, що маэ зацікавити велику кількість українців.

Він підкреслив, що лізингова програма вигідна також і для компанії – це дозволить уникнути певних ризиків, пов'язаних із забезпеченням.

Тим часом, глава Української фінансової житлової компанії не став називати будь-які терміни введення нових іпотечних ставок.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, в листопаді Кабінет міністрів доручив Мінфіну створити ПрАТ "Українська фінансова житлова компанія". За задумом організація повинна впроваджувати фінансово-кредитні механізми забезпечення громадян житлом та рефінансування іпотечних кредитів. А вже в грудні міністр Сергій Марченко підписав статут Укрфінжитла.

В Україні видача іпотеки в жовтні виросла на 82% в порівнянні з жовтнем минулого року. У свою чергу в НБУ підкреслили, що банки охочіше надають кредити на купілю квартир на вторинному ринку. Фактична ставка тут близько 14%. Набагато менше кредитують купівлю житла на первинному ринку. Перш за все це пов'язано з непрозорістю ринку.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

74

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом