Будівництво в центрі Києва поки скасовується: суд заарештував землю

Печерський райсуд Києва заарештував три земельні ділянки у центрі столиці, де компанія "Грааль" збиралася побудувати готельний комплекс.

Як йдеться у матеріалах, арешт накладено в рамках кримінального провадження за статтею про зловживання службовим становищем. На думку слідства, чиновники КМДА та представники приватної компанії "Грааль" організували схему отримання в користування земельні ділянки, загальною площею 0,57 га у центрі Києва на вулицях Грушевського та Хрещатик. Вартість оренди була занижена, уточнили правоохоронні органи.

КМДА ще в 2002 році уклала з ТОВ "Грааль" інвестиційний договір. Його початковою редакцією передбачалося знесення аварійного нежитлового будинку № 5а по вулиці Хрещатик в Києві і реконструкція Європейської площі столиці, передають "Наші Гроші".

Надалі правоохоронці з'ясували, що чиновники свідомо уклали збиткові додаткові угоди до інвестдоговору, при цьому співробітники Держархбудінспекції та податкової проявляли злочинну бездіяльність.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, в червні Київрада проголосувала за передачу ділянки на Грушевського, 4б біля Хрещатика в оренду компанії "Грааль" для будівництва, експлуатації та обслуговування офісно-готельного центру. За цією адресою знаходиться садиба XIX століття.

Раніше активісти і захисники історичної спадщини столиці не раз виступали з акціями протесту, вимагаючи захистити старовинну будівлю. З 1989 року будинок на Грушевського, 4б визнали непридатним для проживання, а його жителів виселили. У 2006 році колишні жителі приватизували квартири і продали їх фірмі "Грааль".

Згідно з даними порталу YouControl, компанія "Грааль" була створена у 1996 році. Керівником значиться Ірина Окунєва, власником – Андрій Федоров. У співзасновниках записана компанія "Евроінвестгруп", яка в свою чергу має відношення до відомої девелоперської компанії " КАН Девелопмент " Ігоря Ніконова. Також до "Граалю" мав раніше відношення брат Дмитра Табачника - одіозного міністра освіти часів Януковича.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

96

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом