Замість Аркади: суд призначив нового управителя будівельного фонду

Новим управителем Фонду фінансування будівництва столичного житлового комплексу Патріотика стала компанія "Гарант Капітал" замість банку "Аркада".

Як повідомляє видання "Наші Гроші", відповідне рішення ухвалив Господарський суд Києва. Тепер Аркада має передати новому управителю всі документи, кошти та майно Фонду фінансування. Згідно з офіційною інформацією в Фонд фінансування входять понад 6 тисяч інвесторів.

У свою чергу Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку повідомила, що у Грант Капітал немає досвіду в роботі з фондами фінансування будівництва. Також регулятор підкреслив, що до прозорості структури компанії теж є питання: тут немає кінцевих бенефіціарів власників.

У відповідь ФК "Гарант Капітал" надала суду дані про себе. Зокрема, компанія була зареєстрована як фінансова установа 23.07.2018. У цьому ж році вона отримала ліцензію на управління майном для фінансування об'єктів будівництва, а також на здійснення операцій з нерухомістю. У зв'язку з цим суд дійшов висновку, що компанія відповідає необхідним вимогам.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, інвестори ЖК Патріотика та інших проєктів Аркади регулярно проводять акції протести к Києві з перекриттям Хрещатика. Люди вимагають від влади реальних кроків щодо вирішення проблемних будівництв.

Нацбанк визнав Аркаду неплатоспроможною 25 серпня. Однак проблеми з будівництвом у банку почалися значно раніше.

Аудитом недобудов Аркади займався Київміськбуд, результати якого мали б оголосити 30 листопада. 1 грудня мер столиці Віталій Кличко повідомив, що перевірку КМБ провів, проте результати її стануть відомі за два тижні. Але поки цього так і не зробили.

У свою чергу, в "Об'єднанні інвесторів банку Аркада" підрахували, щоб добудувати проблемні об'єкти необхідно мінімум 7 млрд гривень, а сума чистого дефіциту – 4,5 млрд гривень. Одна з вимог інвесторів – вони категорично проти доплачувати за свої квартири.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

97

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом