Влада Києва розгляне питання самозахоплення землі за "туалетною схемою" на Дарниці

Влада Києва найближчим часом збирається розглянути питання самозахоплення земельних ділянок у Дарницькому районі на вулиці Григорія Ващенка, 8.

Як повідомляє "Київвлада", 23 листопада 2020 року ТОВ "БК Інтербуд" подало до Київради клопотання про надання дозволу на розробку проєкту землеустрою щодо відведення двох ділянок на вулиці Григорія Ващенка загальною площею 0,6 га. У документах було зазначено, що на цій землі знаходиться споруда, що належить фірмі, площею 2403 кв. Але згідно з держреєстром, там було зареєстровано споруду набагато меншою площею – всього 96 квадратних метрів, водночас за даними видання фактично ж йдеться взагалі про будівельний вагончик.

Проте, не чекаючи на рішення Київради, "БК Інтербуд" замовив розробку проєкту землеустрою щодо відведення цієї землі, а сьогодні там уже почалися підготовчі роботи для подальшого будівництва. За результатами перевірки даної землі, що проводиться Департаментом земельних ресурсів КМДА, було встановлено, що міська рада не передавала цю ділянку будь-якій фізичній чи юридичній особі.

Як зауважив депутат Київради Микола Конопелько, будівельний вагончик (майно забудовника) – це тимчасова споруда і згідно з вимогами закону України, вона не підлягає держреєстрації. Він наголосив, що забудовники нерідко використовують схему, коли тимчасові споруди оформляються як об'єкти нерухомості для того, щоб створити прецедент для подальшого оформлення земельної ділянки у власність, користування чи оренду.

18 січня відбулося засідання комісії міськради з питань містобудування, архітектури та земельних відносин, на якій Конопелько повідомив, що на зазначених ділянках немає споруд площею 2403 "квадрати". При цьому, за інформацією депутата, на цих ділянках планується будівництво великих будівель комерційного використання.

Зазначимо, що будівництво завдає великих незручностей для киян, оскільки щодня через осокорківські дачі проїжджають десятки тисяч автомобілів. Все це відбувається через одну-єдину вулицю, яка є допоміжною, проходить вздовж вулиці Григорія Ващенка та розвантажує транспортний потік. У свою чергу, забудовник звузив її проїжджу частину, що стало причиною утворення заторів.

Розслідуванням схеми із самозахопленням землі вже зайнялися правоохоронні органи.

Як повідомляли НЕРУХОМІ у новинах нерухомості України, Київрада сама не раз застосовувала так звану "туалетну схему" у справах, пов'язаних із землею. Її суть у тому, щоб отримати привабливу ділянку, достатньо мати у власності туалет/сарай/гараж на її території.

Зокрема, за таким принципом були передані ділянки землі на вул. Петра Вершигори 2А/2 на Райдужному масиві та по вулиці Голосіївській, 13д.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

84

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом