Угода століття: хто насправді купив завод "Більшовик"

Відбувся аукціон із приватизації колишнього заводу "Більшовик" - АТ "Перший київський машинобудівний завод". Торги виграла компанія "Дженерал Коммерс", яка погодилася купити підприємство за 1,43 млрд. гривень.

Стартова ціна об'єкту – 1,38 млрд. гривень. У торгах також брали участь "Інвест Новації" та "ІДК Каскад" – компанії Степана Черновецького та Віталія Хомутинника.

Згідно з умовами, новий власник має зберегти основні види діяльності та погасити борги заводу – близько 500 млн гривень. Крім того, він має інвестувати в ремонт та модернізацію дочірнього підприємства у Жашкові (Черкаська область) близько 57 млн. гривень. Для інших же ділянок заводу, а це загалом понад 50 га в чотирьох областях, включаючи 35 га на Шулявці в Києві, умови приватизації не встановлюють жодних вимог у використанні новим власником.

Як заявили у Фонді держмайна, на місці напівзруйнованого підприємства у Києві інвестор має можливість втілити у життя успішний бізнес-проєкт, який забезпечить інвестиції в економіку України, податкові надходження до бюджету та нові робочі місця. Також зазначили, що це перший успішний об'єкт великої приватизації за останні 15 років можна порівняти з приватизацією "Криворіжсталі".

Згідно з даними порталу YouControl, керівником ТОВ "Дженерал Коммерс" є Ігор Хижняк, засновниками – Володимир Долгополов, кіпрський офшор "АБ Піллар Холдінгз Лімітед" та закритий недиверсифікований венчурний інвестфонд "Ларам Систем".

Кіпрську компанію пов'язують із UFuture Василя Хмельницького та Андрія Іванова. Також відомо, що Володимир Довгополов є також засновником із часткою 9,99% компанії "ЮДП ЄСЕТ Менеджмент".

АБ Піллар Холдінгз Лімітед раніше фігурувала у журналістських розслідуваннях щодо активів Василя Хмельницького у Криму.

Пізніше Василь Хмельницький, коментуючи угоду, заявив, що у центрі Києва "з'явиться інноваційна та комфортна для городян інфраструктура". Спільно з Хмельницьким співвласником активів заводу став власник компанії "А-Девелопмент" Олексій Баранов, повідомляє Економічна правда.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, у разі забудови території колишнього заводу "Більшовик" житловими комплексами, що розташований на перетині вулиці Вадима Гетьмана та проспекту Перемоги у Києві, столичній владі доведеться будувати за рахунок місцевого бюджету об'єкти соціальної інфраструктури. При цьому сума, витрачена на це будівництво, може перевищити кошти, отримані від приватизації. Так, на це може знадобитися до 2,5 млрд. гривень, які доведеться виплатити з бюджету Києва.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

290

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом