У Раду внесли звіт ТСК щодо розслідування корупції у будівництві

У Верховну Раду 15 березня внесли проєкт постанови про попередній звіт Тимчасової слідчої комісії з питань розслідування фактів корупції в органах держархбудконтролю та нагляду за півроку роботи.

Як повідомляється, ТСК зафіксувала суттєві порушення чинного законодавства окремими посадовими особами апарату ДАБІ та її територіальних органів, посадовими особами архітектурно-будівельного контролю органів місцевого самоврядування.

Так, комісією було встановлено факти безпідставних відмов по внесенню даних до Реєстру документів, що дають право на виконання підготовчих та будівельних робіт. Дослідивши обставини справи, комісія підготувала відповідні матеріали і направила звернення до правоохоронних органів про відкриття кримінального провадження за фактом службової недбалості та зловживання службовим становищем.

Також, ТСК розслідувала факти реєстрації дозвільних документів при поданні недостовірних даних і неповного пакета документів. Були встановлені факти службової недбалості, зловживання владою і перевищення повноважень посадовими особами апарату ДАБІ України та її територіальних органів у видачі дозволу на виконання будівельних робіт юридичним і фізичним особам, які не є користувачами земельних ділянок і замовниками будівництва.

Відзначається, що ТСК направила звернення до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля щодо відновлення дії постанови Кабінету міністрів № 553, скасування зазначених вище постанов №№ 218, 219 і відновлення повноцінного функціонування ДАБІ. Такі звернення обгрунтовувалися тим, що прийняття зазначених вище постанов спричинило значні проблеми для галузі, адже на рівні закону реформа системи архітектурно-будівельного контролю та нагляду досі не проведена, не визначені єдині шляхи реформування, обговорюються різні бачення майбутньої моделі архітектурно-будівельного контролю та нагляду, при цьому нові органи фактично не діють.

У зв'язку з цим, комісія вважає важливим провести в найкоротші терміни реформу системи органів архітектурно-будівельного контролю та нагляду відповідно до Конституції та законів України.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, ще один законопроєкт щодо реформування будівельної галузі буде поданий до Верховної Ради вже наступного тижня, розповів нещодавно прем'єр Шмигаль.

До цього, в лютому до Верховної Ради внесли кілька законопроєктів, що стосуються реформи. Два законопроєкти №№ 5071 і 5072 під авторством народного депутата Олега Дунди були внесені 16 лютого і ще один під №5091, розроблений Оленою Шуляк спільно з іншими нардепами, зареєстрували в парламенті 17 лютого.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

121

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом