У Мінфіні розповіли про нову програму іпотечного кредитування

Українська влада планує в наступному році запустити нову програму іпотечного кредитування, що дозволить 30 тисячам українських сімей придбати нове житло.

Про це заявив міністр фінансів України Сергій Марченко, коментуючи проєкт державного бюджету на 2021 рік, передає Радіо Свобода.

"У наступному році ми готові будемо передбачити надання іпотечних кредитів для 30 тисяч сімей. Зараз практично нічого не надається, це нова програма. Тобто, ми докапіталізуємо нову установу, яка зможе видавати іпотечні кредити і також надавати в фінансовий лізинг кредит. Тобто, це будівництво житла", - сказав він.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, незважаючи на колосальне зниження іпотечних ставок, більшості українців вони як і раніше залишаються недоступними. Основна проблема - клієнти не можуть підтвердити реальний дохід, тому банк не має впевненості в надійності такого позичальника.

Також незважаючи на ставку за іпотекою у 10% на ділі вона виходить значно вищою. Так, за умовами договору така ставка передбачена тільки в перший рік дії договору, а в подальшому вона складе UIRD 12М + 4%. Це означає, що процентна ставка майбутніх років буде прив'язана до індексу депозитних ставок, а чим вище вони будуть, тим вище і кредитні ставки. Зараз, наприклад, за облікової ставки НБУ на рівні 6% UIRD 12М становить 8,99%. Якби така ситуація збереглася до наступного року, ставка за іпотечним кредитом склала б 12,99% річних.

Тим часом, Нацбанк вважає, що Кабінет міністрів може ввести часткову компенсацію відсоткової ставки за іпотекою. При цьому механізм застосування програми для активізації іпотечного кредитування має передбачати достатньо заходів щодо мінімізації ризиків для фінансової стабільності, оскільки залишаються актуальними проблеми наявності "прогалин" на ринку нерухомості в частині захисту прав інвесторів та кредиторів.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

66

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом