Іпотека під 10% як і раніше залишається недоступною: в чому причина

Незважаючи на колосальне зниження іпотечних ставок, більшості українців вони як і раніше залишаються недоступними. Основна проблема - клієнти не можуть підтвердити реальний дохід, тому банк не має впевненості в надійності такого позичальника.

Про це в коментарі Liga.net заявила директор департаменту роздрібного бізнесу Ощадбанку Валерія Малахова.

За її словами, в період коронакркризи внаслідок зростання рівня безробіття та зменшення зарплат проблема в надійності доходів позичальників стала ще більш актуальною.

"Якісний позичальник – це позичальник, який має хорошу кредитну історію, може пояснити джерела своїх доходів, здійснює придбання нерухомості, що відповідає рівню його доходів і в цілому здатний обслуговувати кредит", – пояснила Малахова.

У статті також зазначається, що незважаючи на ставку по іпотеці в 10% на ділі вона значно вища. Так, за умовами договору така ставка передбачена тільки в перший рік дії договору, а в подальшому вона складе UIRD 12М + 4%. Це означає, що процентна ставка майбутніх років буде прив'язана до індексу депозитних ставок, а чим вищими вони будуть, тим вище і кредитні ставки. Зараз, наприклад, за облікової ставки НБУ на рівні 6% UIRD 12М становить 8,99%. Якби така ситуація збереглася до наступного року, ставка за іпотечним кредитом склала б 12,99% річних.

Разом з тим, це не всі витрати за кредитом. Важливо розуміти, що реальна річна процентна ставка істотно відрізняється, сюди ще потрібно включити витрати на страхування, нотаріальне оформлення і комісію банку. Наприклад, у Приватбанку ще належить щорічно укладати договір страхування іпотеки на суму 0,5% від вартості нерухомості та договір особистого страхування на суму 0,5% від суми основної заборгованості за кредитом. Також доведеться заплатити разову комісію у розмірі 1% від суми кредиту. Такі умови кредиту банк пропонує позичальникам, які мають не менше 30% вартості житла для першого внеску.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, глава держави Володимир Зеленський в одному зі своїх звернень заявляв, що всі комерційні та державні банки в Україні повинні давати іпотечні кредити максимум під 10% річних.

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

55

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом