У КМДА розповіли про переваги панельних будинків

Незважаючи на певні недоліки у панельних будинків є і низка переваг, на які інвесторам варто звернути увагу при купівлі квартир.

Про це розповів заступник голови Департаменту будівництва та житлового забезпечення КМДА Юрій Тацій у себе в Facebook.

За його словами, панельні житлові будинки за неофіційними даними складають 40% житлового фонду в нашій країні. Велика кількість будівель панельного типу була побудована у 70-і роки, як швидке і тимчасове рішення проблеми нестачі житла. Сьогодні ці будинки часто в дійсно аварійному стані, тож до "панельок" існує упередження про їх неякість.

До недоліків можна віднести погані звуко- і теплоізоляцію, неможливість здійснити реконструкцію та перепланування через монолітну конструкцію, часто бувають міжпанельні тріщини, через які будинок втрачає тепло.

Але разом з тим, як зазначив Тацій, такі будинки мають і низку переваг. Так, вони дуже швидко будуються: при правильному плануванні будинок можна побудувати за 7 місяців. Перш за все це цікаво тим, хто вклав гроші та очікує отримати результат максимально швидко.

Крім того, ці будинки надійні. Термін їх експлуатації – 50 років, але за фактом можуть прослужити у півтора рази більше. При цьому на 15% нижче (в середньому) собівартість у порівнянні з іншими видами будівель, якщо йдеться про забудову великого житлового комплексу.

"Якщо ви вирішили купувати квартиру в панельному будинку, зверніть увагу на деталі. В першу чергу, на якість матеріалів, з якого він побудований. Сьогодні це сучасні, більш екологічні і якісні матеріали, ніж були, наприклад, десять років тому", - підкреслив Тацій.

Також він порадив звернути увагу і на інші складові, такі як наявність паркомісць поруч з будинком, розташування, соціальні об'єкти тощо. "Найважливішим при виборі житла залишається те, що дарує вам комфорт і затишок", – додав чиновник.

Відзначимо, що сьогодні забудовники не часто зводять панельні будинки, але й великою рідкістю це теж не є. Наприклад, за такою технологією в Києві забудовники ДСК-Житлобуд, МЖК "Оболонь", Житлоекономія зводять ЖК Navigator, ЖК Ревуцький, ЖК Місто Квітів, ЖК Вигурівщина-20. Панельними є і скандальні будинку ЖК Еврика та Патріотики від не менш скандального забудовника - Аркади.

Якщо провести порівняльний аналіз, то переважна більшість "панельок" - це ЖК економ-класу. Дуже рідко проскакує клас-комфорт.

Також відзначимо, що на сьогоднішній день в основному будівництво панельних будинків або заморожено, або будинки вже здані, а квартири в них продані.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, Кабінет міністрів планує до грудня цього року внести до Верховної Ради законопроєкт про комплексну реновацію застарілого житлового фонду і проєкт нової редакції Житлового кодексу України.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

216

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом