У Києві забудовник без необхідних дозволів зруйнував найстарішу будівлю на Саксаганського. Буде черговий бізнес-центр?

Самоуправство і підозріла реєстрація документів. Хто за цим стоїть і що планується на цьому місці з'ясували експерти НЕРУХОМІ.

Вчора в Києві за допомогою спецтехніки без необхідних дозволів зруйнували старовинну двоповерхову будівлю, яка знаходилася за адресою вул. Саксаганського, 76. Практично всі ЗМІ вже написали про цей факт, а обурені кияни заявили про це у соцмережах.

Так, за словами голови громадської організації "Київське віче" Олени Терещенко, зруйнований будинок був одним з найстаріших на столичній вулиці Саксаганського.

"Будівля витримала численні революції, дві світові війни, свавілля молодої команди Черновецького і регіоналів, напевно, для того, щоб її протиправно знесли сучасні варвари сьогодні", – написала вона.

За її словами, будинок зносили з очевидними порушеннями, працівники проводили роботи без будь-яких дозвільних документів.

"Схема проста – немає будинку, немає проблеми: як можна швидше знести, а потім будуй, що хочеш, розповідаючи, що будинок впав сам через свій "аварійний "стан", - додала Терещенко.

На місце події викликали співробітників поліції. За словами активіста Сергія Мельниченка, знесення будівлі через якийсь час вдалося призупинити. Він так само підтвердив, що на будівельному паркані була відсутня інформація про проведення тут робот, згідно вимог законодавства.

Розберемо цю ситуацію, як то кажуть, по кісточках

Експерти НЕРУХОМІ з'ясували, що на відміну від сусідніх будівель, на радість нового власника цього об'єкту, його не включили до державного реєстру об'єктів культурної спадщини:

Однак, це означає, що об'єкт знаходиться в межах історичного ареалу та в зоні регулювання першої категорії. Що означає обов'язковий дозвіл Міністерства культури. Реконструкція має бути узгодженою з історичними силуетами і масштабами відповідати сформованому традиційному архітектурному стилю ансамблю цієї частини вулиці.

Ну це все в теорії, а на практиці ми з'ясували доволі цікаві факти.

1 листопада 2019 року цю будівлю було куплено ТОВ "Інвест Рентал" (код ЕГПОУ: 43279910) створене та зареєстроване за три тижні до купівлі будинку. Директор і засновник цієї компанії – Варданян Армен Гагікович.

Так як будь-яке будівництво пов'язане з володінням земельною ділянкою, ми вирішили уважно вивчити ці документи.

За даними держреєстрів, ділянка землі за цією адресою з кадастровим номером 8000000000: 76: 048: 0005 знаходиться в оренді у цього ж підприємства терміном до 17.04.2025, про що було внесено запис до держреєстру 19.09.2019 Однією з підстав, крім договору купівлі -продажу, було вказано договір оренди ще від 17.04.2000 № 1460.

Однак, за даними сервісу YouControl, ТОВ "Інвест Рентал" було зареєстровано як юрособа тільки 9.10.2019. Як в такій ситуації вносили інформацію в реєстри не зовсім зрозуміло.

Водночас, в Господарському суді міста Києва, ми знайшли судову справу №910/12464/20 в якому ТОВ "Інвест Рентал" судиться з ПрАТ "Торгтехника" і Департаментом земельних ресурсів КМДА про визнання додаткової угоди про заміну сторони в договорі оренди земельної ділянки. Підготовче засідання призначене на 22 жовтня 2020 року.

Нам вдалося з'ясувати, що 17.04.2000 між Київською міською радою та ЗАТ "Торгтехніка" був укладений договір оренди земельної ділянки за адресою вул. Саксаганського,76 терміном на 25 років. Можна сміливо припустити, що це пазли однієї і тієї ж історії.

Реконструкція даного об'єкта передбачає наявність ще містобудівних умов і обмежень і отримання/реєстрації дозвільної документації у державній архітектурно-будівельній інспекції. І якщо останнього документа на дату подій ми не знайшли, то містобудівні умови і обмеження таки були видані 15 травня 2020 року за №460 на "реконструкцію з надбудовою адміністративного будинку (без змін зовнішніх геометричних розмірів фундаментів будівлі в плані)".

Така дивна приписка, дозволяє отримувати документи без надання документа на право користування земельною ділянкою. Що ще раз підтверджує версію про підозрілу дивність датувань оформлення права оренди ТОВ "Інвест Рентал".

Ну а що ж з обмеженнями забудови?

Департамент містобудування та архітектури КМДА обмежив висотність до 27 метрів (це близько 9 поверхів житлового будинку), зобов'язав зберегти об'єкти культурної спадщини, а проєкт архітектурних змін існуючої будівлі узгодити з органами охорони культурної спадщини.

Що буде будуватися?

На місці цієї будівлі швидше за все побудують новий бізнес-центр, у якого навіть вже є назва: "Альпійський". Ми знайшли зареєстровану компанію ТОВ "БЦ Альпійський" (43607419), зареєстровану менше півроку тому, за тією ж адресою що і ТОВ "Інвест Рентал". Засновником її записаний той самий Варданян, тільки чомусь Арман Гагікович з тією ж адресою реєстрації.

Підіб'ємо підсумки

Спірна земельна ділянка, але вже зруйнована будівля. Немає погоджень Мінкульту, але вже юридично оформлений бізнес-центр.

Ми будемо уважно стежити за подальшими подіями і реакцією влади. Такі дії, як мінімум, межують з самоуправством, а історію з реєстраційними діями мають вивчити правоохоронці.

Що ще будується в Шевченківському районі можете подивитися тут.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

142

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом