У Києві чергова пам'ятка під загрозою знесення. Будинок Рутковського вже обнесли парканом

У Києві біля пам'ятки архітектури на вулиці Тургенєвській, 19, відомої як будинок Рутковського, активно йде будівництво, при цьому саму будівля вже обнесли парканом, але інформаційний стенд не встановили.

Варто зазначити, що на сусідній ділянці (Тургенєвська, 17) риють котлован. Раніше тут розташовувався будинок, який позбувся охоронного статусу і його знесли у 2019 році. Представники громадської організації "Мапа Реновації" вважають, що така ж доля може спіткати і будинок Рутковського.

У вівторок, 13 квітня, сюди приїжджала заступниця міністра культури та інформаційної політики Світлана Фоменко. Вона розповіла, що відомство не видавало погоджень на ведення будівельних робіт, отже, все, що відбувається тут – незаконно.

Як повідомляє The Village, у 2020 було опубліковано оголошення про продаж будинку №19 разом з ділянкою, де стояв №17. Нібито існує проєкт реконструкції, який передбачав надбудову двох поверхів на будинку №19.

Будинок на вулиці Тургенєвській, 19 – це пам'ятка архітектури місцевого значення, колишній прибутковий будинок. Його звели у 1898-1901 роках за проєктом архітектора Агурова на замовлення відставного штабс-капітана Рутковського.

До революції будинок функціонував як прибутковий. На кожному поверсі було по дві квартири. З 1920-х у будинку розміщувалися комунальні квартири. У 1980-х роках його визнали аварійним, мешканців відселили. У 2006 році його передали на баланс КП "Житло-сервіс" для реставрації, яка так і не відбулася. Зараз будівля у жалюгідному стані, відсутні внутрішні стіни і перекриття.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, в Києві виник великий скандал пов'язаний зі знесенням будинку Уткіна, який розташований по вулиці Симона Петлюри, 29. Тут компанія Zim Group збирається побудувати апарт-готель Times. Передбачалося що будівля буде 15-поверховою, але існує велика ймовірність, що воно "виросте" до 26 поверхів.

Низка держструктур, в тому числі ДАБІ та Мінкульт заявили, що дозволів на знесення не видавали, в результаті правоохоронні органи порушили кримінальну справу.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

102

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом