Суд відновив містобудівні умови скандальному ЖК Поділ Град Vintage

Окружний адміністративний суд Києва відновив дії містобудівних умов і обмежень (МУО) забудови земельної ділянки на вул. Вознесенський узвіз, 28-30 у Подільському районі столиці, скасувавши рішення головного інспектора будівельного нагляду департаменту ДАБІ.

Як повідомляють "Наші Гроші", ці МУО були видані 25 вересня 2012 року замовнику будівництва – Київському навчально-виробничому підприємству №3 Українського товариства сліпих (УТОС) для будівництва житлового будинку з підземним паркінгом на ділянці площею 0,57 га.

Однак, інспектор ДАБІ ці МУО скасував, оскільки наміри забудови суперечать Генплану столиці. Згідно функціональному призначенню землі, це територія громадських будівель і споруд, а не житлової забудови. Крім того, було виявлено невідповідність висоти забудови, яка не може перевищувати 27 метрів в цьому ареалі. Про це також було зазначено в історико-містобудівному обґрунтуванні. Проте у виданих МУО висота об'єкта перевищувала цю норму.

УТОС рішення ДАБІ оскаржило в суді. Одним із аргументів стала теза про те, що забудовники не несуть відповідальності, оскільки МУО надав їм уповноважений орган КМДА. Розглянувши справу, ОАСК визнав протиправним рішення департаменту ДАБІ. Посилаючись на дані земельного кадастру та держакту на землю, ОАСК прийшов до висновку, що ділянка відноситься до земель житлової та громадської забудови, а наміри забудови відповідають Генплану. Отже, суд назвав недоведеними і безпідставними посилання ДАБІ на порушення.

Проте, згідно з даними Містобудівного кадастру Києва, вказана ділянка є територією виключно громадських будівель і споруд.

Суд також зазначив, що забудовник Edelburg Development виконав вимоги закону і погодив проєктну документацію з органами охорони культурної спадщини, отримав в цих органах відповідний дозвіл; а також погодив проєктну документацію з Інститутом археології НАН України та Українським товариством охорони пам'яток історії та культури.

У зв'язку з цим суд прийшов до висновку, що ДАБІ, вирішивши скасувати МУО, вийшла за межі своїх повноважень за відсутності законних підстав.

Згідно з даними НЕРУХОМІ, за адресою Вознесенський узвіз, 28-30 будується ЖК Поділ Град Vintage. Як з'ясували експерти, дозвіл надано на забудову тільки однієї земельної ділянки з двох. Друга – фактично зайнята самовільно.

Забудовники:

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

120

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом