Стягнення по валютній іпотеці: Рада знову продовжила мораторій

Верховна Рада продовжила мораторій на стягнення майна громадян, наданого в якості забезпечення кредитів в іноземній валюті, який діє з 2014 року.

"За" таке рішення проголосували 297 народних депутатів.

Раніше Рада прийняла цей законопроєкт 16 липня, але президент Володимир Зеленський ветував його. Зокрема, глава держави запропонував виключити із закону пункт 2, який розширює предмет мораторію.

Парламент виключив із закону положення, за яким "не може бути примусово стягнуто (відчужене без згоди власника) інше майно (майнові права), в тому числі за договорами застави/іпотеки або згідно кредитного договору".

Таким чином, продовжено мораторій на стягнення майна, якщо таке нерухоме житлове майно використовується як місце постійного проживання позичальника/майнового поручителя або є об'єктом незавершеного житлового будівництва, за умови, що у позичальника або майнового поручителя у власності немає іншого нерухомого житлового майна".

Як повідомляли НЕРУХОМІ, раніше цей документ розкритикували в Національному банку України. "Замість того, щоб скасувати мораторій, зараз нам пропонують його продовжити до 2022 року. Це означає, що проблемні борги валютних позичальників так і не будуть врегульовані. А це 44 тис. Договорів на загальну суму 29 млрд грн", - повідомили в НБУ.

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

57

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом