Рада прийняла законопроєкт, який може відстрочити дешеву іпотеку

Верховна Рада прийняла в цілому законопроєкт №3640 Олександра Дубинського, який передбачає, зокрема, продовження дії мораторію на стягнення майна за валютними кредитами. У свою чергу в НБУ заявили, що цей законопроєкт ставить під загрозу доступну іпотеку.

Документ підтримали 349 нардепів.У свою чергу цей документ розкритикували в Національному банку України, передає Економічна правда

"Замість того, щоб скасувати мораторій, зараз нам пропонують його продовжити до 2022 року. Це означає, що проблемні борги валютних позичальників так і не будуть врегульовані. А це 44 тис. договорів на загальну суму 29 млрд грн", - повідомили в НБУ.

У центробанку уточнили, що банки не будуть зацікавлені видавати нові іпотечні кредити. "У своєму зверненні банківські та бізнес-асоціації вказали, що продовження мораторію унеможливить запуск доступної іпотеки для населення під 10% річних", - розповіли в НБУ.

Відзначається, що законопроєкт набирає чинності з дня опублікування і втрачає чинність 1 січня 2022 року. 15 липня фінансовий комітет ВР підтримав законопроєкт №3640 Олександра Дубинського, який передбачає, зокрема, продовження дії мораторію на стягнення майна за валютними кредитами.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, президент України Володимир Зеленський заявляв, що комерційні і державні банки в Україні мають давати іпотечні кредити максимум під 10% річних.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

69

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом