Стало відомо, на якій підставі суд зупинив демонтаж "Квітів України"

Демонтаж оранжереї "Квіти України" на вулиці Січових Стрільців, 49 в Києві заборонив Шевченківський райсуд в зв'язку з порушенням немайнових авторських прав архітектора.

Про це йдеться в повідомленні адвокатської компанії Axon Partners, яка подала позов та представляє інтереси архітектора Миколи Левчука.

За словами юристів, автором внутрішніх елементів декору, дизайну облицювання стін і в цілому проекту є Микола Левчук. Після того, як нинішній власник будівлі опублікував рендери зовнішнього вигляду після проведення реконструкції, стало видно, що каскадний атріум зникне, а фасад будівлі буде кардинально змінено. При цьому Левчука не притягли до розробки нового проєкту зовнішнього вигляду будівлі "Квітів України", крім того не отримали від нього згоди на проведення реконструкції.

Адвокати заявляють, що їх клієнт виступає проти проведення робіт, пов'язаних зі зміною фасаду будівлі, "оскільки намір власника означає повне знищення початкового архітектурного проєкту". Зараз готується позов про захист прав архітектора з вимогою компенсації за пошкоджену будівлю.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, Департамент містобудування та архітектури КМДА видав містобуди на реконструкцію будівлі на Січових Стрільців, 49. За словами заступника глави департаменту Юрія Тація, забудовник мав право демонтувати існуючі несучі конструкції, а замість них будувати нові в старих межах.

Арешт будівлі відбувся 13 липня. Водночас, у компанії, яка є власницею будинку, заявили, що не отримували жодних документів про арешт. Разом з тим, тут припинили проведення робіт і вивезли з ділянки будівельну техніку. У свою чергу Мінкульт виписав розпорядження, яке забороняє проведення будь-яких будівельних робіт на вулиці Січових Стрільців, 49.

Будівельна техніка почала зносити фасад 12 липня. Але на ділянку прорвалися активісти, зламавши огорожу, і заблокували демонтажні роботи.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

98

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом