Зруйновані садиба Барбана та надії інвесторів Аркади. Чим запам'ятався серпень

Чергова битва за пам'ятки архітектури і провал меморандуму щодо недобудов Аркади – виявилися головними подіями минулого місяця. Про це і трохи інше читайте в свіжому огляді серпневих подій від НЕРУХОМІ.

Війна за культурну спадщину: нові жертви забудовників

У серпні в Україні тривала нещадна війна з історичними будівлями. І якщо в минулому місяці громадськості вдалося відстояти "Квіти України" (хоч і не без втрат для самої будівлі), то цього разу перемогли забудовники, в результаті чого впали кілька унікальних зразків, котрі служили яскравими прикладами своєї епохи. Як кажуть класики, вся справа в тому, що розвитком міст керує лише попит на нерухомість, а долю будівель визначає їх локація.

Садиба Барбана

У серпні за садибу Барбана на Обсерваторній, 6 у Шевченківському районі Києва точилися справжні бої, але активісти, незважаючи на всі старання, так і не змогли захистити її. Серйозні зіткнення сталися 18 серпня, в результаті яких постраждали кілька людей. Забудовник заручився підтримкою "тітушок", щоб відтіснити обурених киян і завезти важку будівельну техніку на ділянку. Викликана на місце поліція великої погоди не зробила, лише в черговий раз довівши свою повну некомпетентність в подібних випадках: молодиків у спортивних костюмах не стали затримувати.

Уже 20 серпня о 5 годині ранку, таки знесли особняк. Державна і міська влада почали коментувати ситуацію і обурюватися, коли від будинку залишилася лише купа сміття. Рада нацбезпеки і оборони розглянула питання знищення пам'яток архітектури в Києві і в зв'язку з цим доручила всім містам України перевірити об'єкти культурної спадщини.

Забудовник отримав містобудівні умови і обмеження на нову будівлю до 26,5 метра заввишки, дозвіл від ДАБІ, право оренди земельної ділянки. Також відомо, що Мінкульт раніше вручив землекористувачу ТОВ "Інформаційна група "Агентство столичних повідомлень" припис про заборону будівельних робіт на ділянці.

За даними порталу YouControl, бенефіціарами компанії є Олександр Трухачов, Денис Шостак, Ярослав Горбик і Віктор Шустер – зведений брат шоумена Савіка Шустера. За даними ЗМІ Віктор Шустер був бізнес-партнером столичного забудовника Миколи Негрича з "Геос Девелопмент".

Садиба титулярного радника Олександра Барбана була побудована у кінці XIX століття і є зразком одноповерхового садибного будинку. У 1944-1945 роках тут жив голова Комітету у справах мистецтв при Раднаркому УРСР, академік-драматург Олександр Корнійчук. За даними краєзнавця Антона Короба, у 1947 році в гості до Корнійчука і Ванди Василевської приїжджав американський письменник і лауреат Нобелівської премії Джон Стейнбек, який описав їх зустріч у своїй книзі "Російський щоденник".

Друкарня Фесенка в Одесі

Схожа ситуація спостерігалася і в Одесі. Робітники приступили до демонтажу знаменитої друкарні Юхима Фесенка в Одесі на Рішельєвській, 47 у четвер, 26 серпня, о 7:30 ранку. Одесити почали протестувати проти цього і викликали на місце поліцію, яка приїхала сюди тільки за дві години. При цьому як і їхні київські колеги, одеські продемонстрували свою повну марність.

Департамент культури Одеської ОДА 3 червня вручив припис, яким заборонялося проводити будь-які будівельні роботи на Рішельєвській, 47/49. Однак вже 14 червня Одеський окружний адміністративний суд тимчасово скасував це розпорядження, поки не буде узгоджена проєктна документація і отримано письмовий дозвіл від органу охорони. Так, хоча суди по цій справі не завершились, але будівельникам фактично дозволили проводити демонтаж. Таким же чином суд скасував і приписи Мінкульту, аргументувавши це тим, що за час простою забудовник несе матеріальні збитки. Питання, чому для судді фінансовий стан забудовника виявився важливішим за збереження історичної ідентичності міста, швидше за все, риторичне.

Дозволи на виконання будівельних робіт міської ДАБК видав в жовтні 2020 року фірмі "Одеса-Сіті" і підряднику "Мартен-Груп". Згідно з даними YouControl, засновником "Одеса-Сіті" виступає офшорна компанія "УППА Файненс ЛТД", якою керують Вадим Шульман з Ізраїлю і житель Одеси Олександр Друмов. Директор – Євген Суворов. За даними ЗМІ фірма пов'язана з компанією "Рост", що входить до сфери впливу мера Геннадія Труханова.

Садиба Маліна-Зеленських

У Києві на вулиці Тургенєвській, 22, де розташована старовинна садиба, що була побудована в кінці XIX століття, тривають демонтажні роботи, незважаючи на протести громадськості.

"Це остання дерев'яна споруда, що залишилася на Тургенєвській. Більшою мірою, будинок вдалося зберегти завдяки тому, що в подальшому він був обкладений білою царської цеглою... Однак, очевидно навіть її забудовник, який планує тут побудувати продовження ЖК Тургенєв, зберігати ніяк не планує", - розповів юрист Дмитро Перов.

Будівлю намагаються знести ще з 2018 року, коли забудовник вирішив організувати проїзд до новобудови у двір. У липні будівельні роботи на Тургенєвській, 22 активізувалися – робітники почали розбирати дах садиби. Сусідня будівля на Тургенівській, 19 є пам'яткою архітектури, але активісти побоюються, що її теж можуть знести "за компанію".

Першим власником будинку у 1906 році став Василь Малін, а в 1911-15 роках сюди переїхала жити сім'я міщан Зеленських. Зазначається також, що це одна з останніх дерев'яних садиб на цій вулиці, що вціліла. Проте, не дивлячись на свій вік будинок не значиться в списку пам'яток архітектури.

Недобудови "Аркади": щастя було майже поруч

Проблемні комплекси Аркади – Патріотика, Патріотика на озерах і Еврика, схоже, доводити до розуму поки ніхто не буде. Як стало відомо, 16 серпня з меморандуму щодо добудови ЖК вийшов забудовник Stolitsa Group.

За словами гендиректора будівельної компанії Едуарда Соколовського, це сталося через відмову представників ЖК Еврика узгодити графіки будівництва.

Так, згідно з новими планами, добудувати ЖК Патріотика мали до 2026 року, ЖК Еврика – до 2030, графіки щодо ЖК Патріотика на озерах так і не були узгоджені. За документом узгодити терміни мали з трьома представниками ЖК по одному від кожного. Але проти них виступила представник Еврики Людмила Шевченко. В "Столиці" підкреслили, що вона в свою чергу не надала мотивованих зауважень або будь-яких альтернативних варіантів, хоча нібито більшість інвесторів Еврики графіки підтримали.

Забудовник в зв'язку з цим заявив, що в таких умовах він не має права фінансувати і добудовувати будинки. "Ми фінансувати відповідно до цього меморандуму не маємо права, та на сьогодні вважаємо, що знаходимося в стані перемовин. Це не шантаж, це виконання меморандуму. Всі, хто приймав рішення про непідписання графіків, несуть відповідальність", - заявив представник компанії.

Будівництво повністю зупинилося на всіх об'єктах Аркади. З будмайданчиків відігнали техніку, згорнули роботу охорони, відключили електрику. У забудовника повідомили, що зараз ведуться перемовини з представниками інвесторів ЖК Патріотика і ЖК Патріотика на озерах, але чим вони закінчаться, поки рано прогнозувати. Еврика через позицію Шевченко виявилася в деякому "вакуумі".

Ситуація на ринку: статистика і прогнози

За даними Асоціації фахівців з нерухомості (ріелторів), протягом першого півріччя ціни на житло на вторинному ринку в найбільших містах України зросли в середньому до 9%, практично досягнувши своєї верхньої позначки. Аналітики вважають, що подорожчання нерухомості в містах-мільйонниках обумовлено концентрацією фінансових ресурсів, що свідчить про посилення міграційних процесів в країні та інвестиційну привабливість житла в мегаполісах. Коментуючи стрибок цін на вторинному ринку, ріелтори вважають, що вони вже майже досягли свого верхнього рівня, що обумовлено інфляцією і купівельною спроможністю.

Забудовники відреагували на підвищений попит на ринку, про що говорить впевнене зростання показника введення житла в експлуатацію – на 29,5% за перші півроку, свідчать дані Держстату. В цілому за 6 місяців 2021 року введено в експлуатацію 62,3 тисячі квартир: з них 47,6 тисяч у містах і 14,6 тисяч – в сільській місцевості.

Ціни на нерухомість потягнули вгору і вартість земельних ділянок. Наприклад, в Київській області за останні 7 місяців вони зросла на 18% і до кінця року навряд чи впадуть, вважають в АФНУ. Згідно проведеного аналізу ринку, найбільше ціни змінилися на ділянки, які розташовуються до 20 км від столиці. Популярністю користуються ділянки площею у 10-15 соток, розташовані поблизу водойм або лісів. Так, середня вартість землі сягла 27 тисяч гривень за гектар. За кількістю укладених угод, у другому кварталі 2020 року спостерігалося 20% зростання у порівнянні з першим.

Оцінюючи перспективи ринку, у компанії City One Development прогнозують, що протягом трьох років іноземні інвестиції в українську будівельну сферу виростуть до $2 млрд, а за 7 років вкладення можуть досягти $10 млрд. Представники великого міжнародного бізнесу позитивно оцінюють проведення реформ у будівельній галузі та їх цікавить створення нових виробничих потужностей, участь у великих інфраструктурних проєктах і реалізація проєктів у сегментах комерційної і житлової нерухомості.

Новини компаній

На початку серпня була відзначена студія Expolight у премії Dezeen Awards за освітлення фасаду Saga City Space, забудовника Saga Development. Будівля знаходиться в історичному середовищі, тому метою студії було вписати нову споруду в існуючу забудову в тому числі і завдяки збалансованому освітленню. Яскравість відповідних джерел світла використовують не більше ніж на 40%, а з настанням темряви приглушують ще сильніше. Всього в міжнародній премії відзначили 14 українських проєктів – архітектурних, інтер'єрних, освітлення і предметного дизайну.

Компанія Comfort Life повністю завершила будівництво №11, 12 і 13 будинків ЖК Найкращий квартал. Закінчено всі оздоблювальні та фасадні роботи, зроблена під чистове оздоблення квартир і лазерна стяжка, проведене декоративне оздоблення коридорів і укладання плитки на сходових прольотах. У квартири до щитка з автоматами проведено електрику і воду. Квартири готові для планування майбутнього ремонту.

Група компаній DIM отримала нагороду за досягнення у сфері будівництва від Конфедерації будівельників України. Експерти відзначили відповідність житлових комплексів забудовника сучасним стандартам новобудов, а також інноваційність, прогресивний підхід, і високу якість будівництва на всіх етапах. Вручення нагород відбулося 3 серпня.

У КП "Житлоінвестбуд-УКБ" 17 серпня пройшла нова серія обшуків. У компанії заявили, що правоохоронці фактично проводили слідчі дії в приміщеннях, які не вказані у постанові. Під час обшуку інших документів, крім наданих добровільно, знайдено не було. За даними прокуратури, вдалося викрити схему розтрати держкоштів службовцями комунального підприємства під час проведення капітальних ремонтів дошкільних установ в Оболонському, Печерському, Дарницькому та Солом'янському районах.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

88

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом