Значна частина іпотечного портфеля під загрозою через війну: звіт НБУ

Кредитний попит населення та бізнесу під час війни значно послабився, як і бажання банків надавати нові позички. Погіршення платоспроможності українців ставить під загрозу значну частину іпотечного портфеля.

Про це йдеться у звіті фінансової стабільності НБУ.

Згідно з наданими даними, найбільш ризикованими є кредити, видані у тимчасово окупованих областях. Їхня частка від загального обсягу іпотеки склала 13% (близько 1,7 млрд гривень).

Зважаючи на військові дії, для позичальників проблемних кредитів, чиє майно було зруйноване російськими окупантами, необхідно розробити механізми реструктуризації та компенсації збитків, що дозволить відновити постраждале житло або відбудувати нове.

У Нацбанку також наголошують, що все навантаження втрат за іпотечним кредитуванням не повинно лягати на плечі виключно фінансових установ.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості України, збільшення облікової ставки НБУ до 25% може поставити хрест на розвитку всіх програм із кредитування як для забудовників, так і для звичайних інвесторів. Також негативно для ринку позначиться зростання собівартості будівництва. На думку експертів, зупинка багатьох будівель, велика кількість знищених будинків, міграційні процеси, зростання вартості будівельних матеріалів та дефіцит робочої сили, одні з найголовніших факторів, що призведуть до скорочення обсягів будівництва.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

65

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом