Як інвестувати у нерухомість харківських забудовників

Команда Нерухомі 21.02.2022 12:24 PR матеріал

3 хв

В епоху політичної та економічної нестабільності люди завжди намагаються врятувати свої гроші. Так було за часів заходу Римської імперії, напередодні революцій та під час нафтової кризи 1970-х років у США. Це бажання стабільне та зрозуміле. Але як найкраще вберегти свої заощадження?

Сховати їх "під матрацом" до кращих часів? Є велика ймовірність, що інфляція просто "з'їсть" ваші накопичення. Покласти в банк та сподіватися на відсотки? Але саме фінансові установи стають однією із перших жертв нестабільності. Якщо сумніваєтеся – згадайте падіння банків у 2014-2015 роках.

Що ж лишається? Відповідь очевидна – нерухомість. Квадратні метри нікуди не "втечуть" і залишаться у ціні після того, як ситуація стабілізується. Про те, як правильно інвестувати та не залишитися "в дурнях" розповідають рієлторка Людмила Карташенкова та експертка Марія Карпушенко. Для прикладу вирішили взяти компанію "Строй Сіті Девелопмент", тому що тільки у неї в Харкові є повний асортимент від смартквартир до житла преміумкласу.

Види інвестицій у нерухомість

Існує два основних види вкладень у житлову забудову. Перший з них – купівля приміщень на старті будівництва з їх подальшим продажем.

В цьому випадку інвестор "допомагає" забудовнику своїми коштами на початковому етапі. Будівля поступово будується, дорожчають матеріали та вартість робіт. У результаті, коли квартира майже готова, її ціна може зрости на 30-50%.

Розглянемо цю можливість на прикладі ЖК Urban City. Його будівництво розпочалося влітку 2020 року. Тоді вартість квадратного метра житла становила 500 доларів, а смартквартири – 11 тисяч доларів. На початку 2022 року після здачі першого будинку ціна метра підросла до $890. Відповідно, квартира подорожчала до 19,6 тисячі в американській валюті, і це за період 1,5 року. Внаслідок високого попиту саме на якісну нерухомість економ та комфорт класу таке зростання ціни скоріше окремий випадок, у середньому за рік нерухомість дорожчає приблизно на 20%.

Оренда як стабільний варіант доходу

Другий варіант – складніший. Він передбачає купівлю житла з подальшим здаванням в оренду. І тут приміщення купується вже після введення в експлуатацію. Такий підхід розрахований на довгостроковий, але стабільний дохід.

За оцінками "Строй Сіті Девелопмент", при купівлі смартквартири на початковому етапі будівництва вкладені кошти можна компенсувати за 72 місяці. При цьому житло залишиться у вашій власності та продовжить приносити дохід.

Про переваги цього варіанта кажуть і незалежні експерти. За словами директорки ТОВ "Ревеню Консалтинг Груп" Марії Карпушенко, придбання квартири для подальшої здачі в оренду є вигідним варіантом вкладень.

"Припустимо, купивши невелику смартквартиру за 25 тисяч у.о. і зробивши в ній ремонт за 5,5 тисячі у.о., інвестор може отримувати щорічний дохід близько 4800 доларів, тобто 15,7% річних. Згодом така квартира може зрости в ціні – це теж дохід. Відсотки за валютними вкладами зараз значно менші", – вважає економістка.

Прогнози на 2022 рік

Як бачимо, інвестування у нерухомість потенційно може принести від 20 до 50% доходу. Точна сума доходу залежить від обраного об'єкта та способу вкласти гроші. Але навіть середні показники вищі, ніж прибуток від банківського вкладу у гривні чи іноземній валюті.

На додаток експерти прогнозують подальше подорожчання нерухомості у Харкові.

"З 1 січня вже є подорожчання у новобудовах, десь на 3-5%, десь – вище. На вторинному ринку таких змін я не помічала. Первинний зростає і, ймовірно, це пов'язано із традиційним подорожчанням матеріалів", – вважає рієлторка Людмила Карташенкова.

Таким чином, можна прогнозувати, що у 2022-му році нерухомість зростатиме в ціні навіть швидше, ніж очікували. А це означає додатковий дохід як для інвесторів, так і для тих, хто придбає житло на початку року.

Забудовники:

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

116

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом