Відновлення попиту на ринку та мітинг інвесторів Київміськбуду. Головні події вересня

Вересень був багатий на події на ринку нерухомості. Зокрема цього місяця інвестори "Укрбуду" та "Київміськбуду" намагалися вчергове привернути увагу влади до своїх проблем, а забудовників змусять вести прозорі кошториси.

Про це та інше читайте у дайджесті за вересень на порталі НЕРУХОМІ.

Мітинг інвесторів "Київміськбуду" та "Укрбуду"

26 вересня обурені інвестори будівельних компаній "Київміськбуду" та "Укрбуду" перекрили Хрещатик у Києві, вимагаючи від столичної влади добудові житлових комплексів.

Зрештою до мітингарів вийшов міський голова Віталій Кличко та пообіцяв інвесторам найближчим часом підписати меморандум та затвердити дорожню карту. Також до кінця 2024 року столична влада має визначити механізм фінансування, щоб наступного року роботи вже розпочалися. Зараз, за його словами, триває підготовка рішень, щоб винести їх на розгляд Київської міської ради. Після того, як виділять кошти, першочергово запускатимуть об’єкти найвищої готовності. Кличко також нагадав, що уряд попри свої обіцянки так і не виділив коштів для завершення будівництва об'єктів "Укрбуду".

Раніше президент "Київміськбуду" Василь Олійник зауважував, що його компанія зверталася до міста з проханням поповнити статутний капітал.

"Для того щоб стартувати першим обсягом об'єктів, нам потрібно було 1,88 млрд грн на цей рік і 2 млрд грн на наступний рік. У своєму листі ми суму не озвучили. Сума, рекомендована комісіями - 2,28 млрд грн. Це хороша цифра. Основний акціонер - місто - має сам ухвалити рішення щодо докапіталізації. Наразі це питання доопрацьовують депутати Київської міської ради для винесення на голосування", - розповідав він.

У червні "Київміськбуд" планував відновити свої заморожені проєкти, починаючи з третього кварталу 2024 року, за умови, що Київрада підтримає механізми фінансування будівництва, запропоновані забудовником. Сьогодні ж, за словами Олійника, кожен місяць простою коштує компанії близько 10 млн грн, якітйдуть на стабілізацію об'єктів, виплату податків та інше.

Публікація кошторисів

19 вересня народні депутати прийняли у другому читанні законопроєкт № 11057 про обов’язкову публікацію кошторисів з конкретними цінами, необхідних для будівництва матеріалів на Prozorro. Законопроєкт розробили для боротьби з відмиванням коштів. Зокрема, документ зобов’яже підрядні організації оприлюднювати кошториси будівельних робіт на Prozorro разом із угодами проведення тендерів. Ціни підрядників на бетон, колоди, арматуру тощо будуть відкриті, а отже можливості для завищення цін суттєво зменшуватимуться.

У законопроекті додатково передбачено, що на період дії воєнного стану замовник будівництва фортифікацій після укладення прямого договору із підрядником поза Prozorro зобов’язаний протягом 10 днів після укладення договору обнародувати на Prozorro лише скорочений звіт про договір про закупівлю з цінами на будівельні матеріали без інформації, що може нести ризики для безпеки замовника, підрядника, або для самих фортифікацій.

Голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін з цього приводу наголосив, шо законопроєкт значно ускладнить можливість красти наші гроші на держбудівництві. Адже сьогодні 80% державних замовників будівництва "не публікують ціни на будматеріали. Це дозволяє корумпантам в рази переплачувати на таких закупівлях".

Ситуація на ринку

В останні місяці через ракетні обстріли попит на первинному ринку житла знизився в середньому на 40-50%. Водночас перехід з екстрених на стабілізаційні відключення світла, що спостерігається з настанням осені, та поступове призвичаєння громадян до обмежень електропостачання, поступово поновлює активність інвесторів.

Будівництво у львівських Брюховичах скасовується

Господарський суд 4 вересня скасував дозволи на будівництво реабілітаційного центру для ветеранів АТО на вул. Широкій, 2 у Брюховичах. Як відомо це територія старої недобудованої школи площею 3,5 га, яку ще у жовтні 2020 року, за кілька днів до своєї ліквідації, колишня Брюховицька селищна рада безкоштовно віддала під забудову громадській організації "Асоціація інвалідів захисників вітчизни "Львівська здравниця". У цьому ж місяці перед своєю ліквідацією виконком Брюховичі затвердив містобуди для відповідного будівництва. Відомо, що сьогодні проєкт розвиває запорізький девелопер Sensar Development.

На місці недобудованої школи мали побудувати реабілітаційний центр для ветеранів АТО. Але виявилося, що там планують збудувати торговий центр та житлові будинки, а реабілітаційний центр займатиме лише 1% загальної площі. Мер Львова Андрій Садовий звертався до поліції через це будівництво у Брюховичах. Згодом на підставі звернення міського голови Львова та мешканців Брюховичів правоохоронці порушили кримінальну справу, в рамках якої наклали арешт на будівництво. Проте потім численні суди то його знімали, то накладали знову.

Продаж квартир всупереч рішенню суду

В Солом’янському районі столиці в ЖК Park Life почали продавати квартири попри те, що українські суди заборонили будівництво комплексу. Згідно з даними на сайті забудовника – компанії РІЕЛ – наразі доступні 173 помешкання вартістю від 2,2 млн гривень до 5,5 млн гривень. Але поки вони цілком віртуальні. Будівельна компанія зі свого боку вважає будівництво цього ЖК цілком законним.

Але наразі діє заборона суду на проведення будь-яких будівельних робіт, адже будівництво житлових будинків на цій території суперечить цільовому призначенню земельної ділянки. Тож, ціни на майбутні квартири недарма нижче ринкових - шанс, що громада зможе відстояти Солом’янський парк і не дозволить продовжитися незаконному будівництву, великий.

Литовський забудовник кинув одеситів

З початку повномасштабної війни втік з України до Іспанії литовський забудовник і власник будівельної компанії Graf Development Гердас Дубріцкас. Через це низка об’єктів в Одесі виявилася замороженими.

Зокрема одним з відомих проєктів Graf Development був ЖК Derby Style House на Фонтанській дорозі, 6. Там продали найбільшу кількість квартир, але навіть не добудували першу секцію, хоча планувалося побудувати шість. Зараз роботи відповідно зупинились, ввести в експлуатацію встигли лише першу секцію.

Проте навіть у вже зданих будинках мешканці стикаються з багатьма проблемами. Наприклад, у ЖК Менхеттен одесити досі платять за електроенергію за промисловим тарифом, оскільки ДТЕК має претензії до забудовника через невиконання технічних умов підключення. Також у будинку Graf у Відраді забудовник незаконно добудував чотири додаткові поверхи, які намагався оформити з численними порушеннями.

Статистика та цифри

За прогнозами девелоперів, цієї осені на первинному ринку житла навряд чи можливе суттєве зростання попиту. Адже економічна ситуація в країні є досить напруженою: саме на осінь прогнозується інфляційний пік, пов’язаний зі зростанням тарифів на електроенергію, змінами в акцизах на пальне. А перебої з енергопостачанням суттєво гальмують бізнес, в тому числі й будівельний.

Незначне покращення ситуації восени очікується завдяки більш активномц долученню провідних девелоперів до програми “єОселя”, бо з огляду на об’єктивно високі ціни, саме державна іпотечна програма є найбільш вигідною для покупців. Між іншим, з початку цього року вже понад шість тисяч українських сімей скористалися пільговою іпотечною програмою "єОселя" на загальну суму 11 млрд гривень.

Проверенные ЖК

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Каталог

Карта

Медіа

Послуги

Пошук