В Україні зросла іпотечна ставка для первинного ринку нерухомості

В Україні банки наростили видачу іпотечних кредитів: у лютому видали 617 кредитів, що на 40% більше, ніж у попередньому місяці та на 80% більше ніж у лютому 2020 року, при цьому середньоефективний ставка для первинного ринку зросла до 17%.

Як повідомили в пресслужбі Національного банку, відповідно до опитування проведеного, серед фінустанов, з'ясували, що іпотечних кредитів видали на 458 млн гривень. За рік кількість укладених угод зросла на 35%.

При цьому традиційно головним чином українці оформляють іпотеку для купівлі нерухомості на вторинному ринку – домінування склало близько 85%. У порівнянні з січнем обсяги видачі на вторинному ринку виросли на 47% (на 124,2 млн грн), водночас на "первинці" на 13% на (7,7 млн грн).

При цьому видачею кредитів на покупку житла, як правило, займаються п'ять банків – саме з ними уклали українці 89% угод (на 380 млн грн). Найбільше взяли іпотечних кредитів жителі Києва та області.

За звітний період середньоефективний ставка склала: 13,9% - для вторинного ринку і 17,1% - для первинного. При цьому варто підкреслити, що іпотечна ставка для первинного ринку у порівнянні з січнем зросла на 1,2%

"Помітне зростання вартості кредитів на первинному ринку в лютому сталося через зростання частки в нових видачах на ринку одного з активних в іпотечному кредитуванні банків, який пропонує позичальникам порівняно високу ефективну процентну ставку", - так прокоментували ситуацію в НБУ.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, держпрограма "Доступна іпотека 7%" стартувала 1 березня. У цей день Укргазбак, ОТП Банк і банк "Глобус" видали перші три кредити українцям на купівлю житла.

Згідно з умовами, кредит можна отримати строком до 20 років, з мінімальним першим внеском 15% вартості предмета іпотеки. Максимальний розмір комісії за надання та обслуговування кредиту становить 0,5% від суми кредиту і додатково 0,5% річних гарантії Фонду в разі використання.

Проте, як показує статистика, дана програма не користується великою популярністю в українців.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

68

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом