В Україні подорожчало житло. Ціни вже наближаються до довоєнного рівня

В Україні ціни на житло в першому кварталі цього року зросли на 16% порівняно з таким же періодом 2023 року. Відповідні дані надала Державна служба статистики.

Таким чином, зростання цін на житло було п'ять разів вищим, ніж офіційний рівень річної інфляції (3,2%).

Найбільші зміни були зафіксовані на первинному ринку, ніж на вторинному: 17,6%, та 15,3% відповідно.

Однокімнатні квартири подорожчали на первинному ринку на 17,8%, на вторинному – на 15,9%, двокімнатні квартири на первинному ринку подорожчали на 17,5%, на вторинному – на 15,2%, трикімнатні квартири на первинному ринку подорожчали на 17,9% %, на вторинному – на 15,5%.

Загалом індекс цін на житло в Україні за підсумками 2023 року сягнув 114,5%, тоді як у 2022 році він становив 113%, а в довоєнному 2021-му році - 114,8%.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості, в Україні експерти Мінінфраструктури згідно з наказом відомства розрахували опосередковану вартість будівництва житла за квадратний метр загальної площі квартир по усіх регіонах.

З’ясувалось, що найдорожче будівництво житла, за підрахунками експертів, у Києві, де ціна квадратного метра сягнула показника у 25,1 тисячі гривень. Також дорого будувати у у Харківській та Донецькій областях – по 22,6 тисячі гривень.
 

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

1.2т

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом