Справа проти Укрбуду та відновлення іпотечного ринку. Топ подій вересня

У вересні через проблеми компанії "Житло-Капітал" знову згадали про "Укрбуд". Також головними подіями місяця стали можлива нова забудова Микільської Слобідки та активізація будівельного ринку завдяки держпрограмі "єОселя".

Про це та інше читайте у дайджесті подій за вересень від порталу НЕРУХОМІ.


У центрі уваги знову "Укрбуд"

У вересні корпорація "Укрбуд" знову опинилася у центрі уваги. Пов'язано це було з продовженням розслідування кримінальної справи проти керівництва забудовника та зупиненням ліцензії компанії "Житло-Капітал", яка управляє фондом фінансування будівництва низки житлових комплексів "Укрбуду".

Вищий антикорупційний суд взявся за розгляд кримінальної справи, головними фігурантами з якої проходять колишній керівник компанії "Укрбуд Девелопмент" Олег Майборода та колишній головний архітектор Києва Сергій Целовальник.

Так, завдяки діям забудовника та столичного чиновника замість басейну для дітей було збудовано автомобільний паркінг. В епіцентрі уваги правоохоронців ці особи опинилися внаслідок виявлених порушень під час будівництва житлового будинку по вул. Антоновича, 131.

На переконання слідства, вина Сергія Целовальника полягає в тому, що саме він видав містобудівні умови та обмеження, відповідно до яких забудовники – ТОВ "Невірос" та ТОВ "Укрбуд Девелопмент" – отримали можливість зводити на вказаній території саме будівлю для зберігання автомобілів замість об'єкт для оздоровлення дітей. При цьому, зазначають правоохоронці, будівництво басейну було передбачене цільовим призначенням земельної ділянки.

Водночас, за версією сторони обвинувачення, саме Олег Майборода схилив столичного чиновника до злочину. Зокрема, тепер уже ексдиректор ТОВ "Укрбуд Девелопмент" надав містобудівний розрахунок на таку забудову, уклав договір підряду на проведення проєктних робіт, отримав проєктну документацію, контролював роботи на будівельному майданчику, і завдяки цим та іншим діям компанія отримала прибуток.

Примітно, що у серпні 2023 року Целовальник та Майборода подали до ВАКС клопотання про звільнення їх від кримінальної відповідальності, проте суд відмовив їм у задоволенні цих клопотань.

Також у вересні Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку зупинила дію ліцензії для компанії "Житло-Капітал", яка відповідає за фінансування будівництва об'єктів "Укрбуду". Своє рішення регулятор пояснив тим, що компанія системно порушувала права інвесторів, використовуючи гроші фондів фінансування будівництва за призначенням і не повідомляючи про перенесення термінів здачі в експлуатацію об'єктів будівництва. за даними НКЦПФР, компанія з 2015 року відкривала фінансування об'єктів будівництва без наявності всіх необхідних документів, у тому числі тих, що підтверджують право будівництва на земельній ділянці.

Ще однією причиною рішення регулятора стало зберігання оперативних резервів у небанківській фінансовій установі "Каса народної допомоги", якій з 2021 року анулювали ліцензію.

Призупинення ліцензії ФК "Житло-капітал" означає, що тепер компанія не зможе отримувати платежі від інвесторів, а отже навіть теоретична можливість відновлення платежів "Київміськбуду" (який взявся за добудову проблемних об'єктів "Укрбуду") – неможливе. Цей фактор додатково ускладнить добудову проблемних об'єктів і в так складний для будівельної галузі час.

Боротьба з висотною забудовою Подолу

Департамент охорони культурної спадщини КМДА заявив, що має намір боротися із висотною забудовою у Подільському районі столиці. Зокрема, нинішнє керівництво Департаменту скасує наказ, виданий у травні 2022 року.

Зокрема, документ встановив нові обмеження за висотністю – 27 та 42 метри. Соловйова переконана, що для Подолу такі обмеження надто великі, і мають бути встановлені жорсткіші норми висотності новобудов. Чиновниця вважає, що 15 метрів – це гранична висота нових споруд, які можуть у майбутньому з'явитися на Подолі.

Як відомо, торік Департамент охорони культурної спадщини КМДА дозволив збільшити максимальну висоту забудови Подолу, що, на думку експертів, активізувало недобросовісних забудовників. Багато історичних будівель за цей час впали внаслідок не завжди законних демонтажних робіт.

Ситуація на будівельному ринку

Ринок нерухомості поступово відновлюється, незважаючи на військовий стан, економічну кризу та регулярні ракетні удари держави-агресора. Однією з найбільш актуальних проблем є підвищення цін на квадратні метри. Серед факторів, що ведуть до цього, – стрімке зростання собівартості будівництва.

Друге життя ЖК Нова Буча

У Бучі розпочали будівництво половини секції ЖК Нова Буча на вулиці Бориса Гмирі, 11/6, який постраждав внаслідок обстрілів російськими окупантами навесні минулого року. Зокрема, було серйозно пошкоджено дві секції комплексу, відновити їх, на жаль, неможливо було, тому довелося зносити.

Для початку будівельники почали розчищати майданчик, а потім почнуть заливання фундаменту. Насамперед будуватимуть половину секції, яка була раніше. А це – 25 квартир.

Вартість виконання робіт становить 80,3 мільйона гривень – їх фінансує Служба відновлення у Київській області.

Банкрутство забудовника з Хмельницького

Верховний Суд визнав будівельну компанію "Цивільжитлобуд" із Хмельницького банкрутом та розпочав процедуру ліквідації підприємства.

Забудовник відомий тим, що протягом довгих років будував два будинки на Львівському шосе, 33/2 та на Інститутській, 6б. Останній має бути зданий в експлуатацію у 2011 році, проте фактично це сталося у 2019 році. Люди, які були інвесторами будівництва, скаржилися, що через багаторічне порушення термінів змушені були доплачувати за свої квартири внаслідок зростання цін.

Проти "Цивільжитлобуду" неодноразово подавалися позови, у тому числі і з боку Хмельницької міської ради. Після завершення будівництва на Інститутській забудовник мав сплатити до бюджету півмільйона на розвиток інфраструктури, проте не зробив цього. Зрештою з фірми стягнули меншу суму з огляду на підведені нею комунікації, передані на баланс міста.

Микільська Слобідка знову під загрозою забудови

Державний "Ощадбанк" виставив на торги три земельні ділянки на Микільській Слобідці у Києві загальною площею 6,3 га. Цільове призначення землі – для будівництва та обслуговування будівель суспільної забудови. За словами експертів, із таким цільовим призначенням у Києві зараз будують багатоквартирні житлові будинки під виглядом "багатофункціонального житлового комплексу".

У свою чергу влада міста попередила майбутніх власників землі, що її можна використовувати тільки як зелену зону і пообіцяли посприяти в облаштуванні території.

Як відомо, раніше місцеві жителі та активісти з боями відбивали ці землі у забудовника, який намагався звести тут житловий комплекс.

Статистика та цифри

Іпотека в Україні впевнено набирає обертів, а банки збільшують видачу кредитів на придбання житла.

Загальна сума виданих іпотечних кредитів за програмою "єОселя" перевищила 5 млрд гривень. Власне житло придбало понад 3,5 тисячі сімей, 71% з яких – військовослужбовці ЗСУ за контрактом та силовики.

Лідером за кількістю придбаного житла стали Київ – 531 квартира та Київська область – 953 квартири. Великим попитом серед позичальників має Волинська (207 квартир), Рівненська (208 квартири), Вінницька (176 квартир) та Чернігівська (172 квартири) області.

За даними Держстату, у першому півріччі 2023 року в Україні ввели в експлуатацію 44,3 тисячі нових квартир. При цьому 34,3 тисячі з них перебували у багатоквартирних будинках та таунхаусах. Нагадаємо, що в 2022 році в Україні було введено в експлуатацію 92,6 тисячі нових квартир, з яких 74,3 тисячі розміщувалися в багатоквартирних будинках і таунхаусах, а 18,3 тис. - в одноквартирних будинках.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

595

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом