Різке зниження цін на житло загрожує спричинити спад світової економіки

У другому кварталі 2022 року темпи зростання цін на житло у світі значно знизилися на тлі інфляції, що зростає.

Про це йдеться у дослідженні порталу Global Property Guide.

"Ціни на житло зросли у 49 країнах і знизилися лише в 9 із 58 світових ринків житла. Але насправді це ілюзія! Висока інфляція в більшості країн створює враження, що ціни на житло все ще зростають. З поправкою на інфляцію ціни на житло зросли лише у 34 країнах і фактично знизилися у 24 країнах протягом року до другого кварталу 2022 року", - наголосили аналітики.

Так, згідно з опублікованими даними лідером рейтингу традиційно є Туреччина зі зростанням цін у 45,88%. У п'ятірці країн також В'єтнам (+19,44%), Румунія (+14,17%), Ісландія (+12,92%) та Нова Зеландія (+11,99%).

Аутсайдерами виявилися Шрі-Ланка (-35,55%), Колумбія (-14,64%), Єгипет (-14,09%), Камбоджа (-11,65%) та Пуерто-Ріко (-10,95%). .

Варто також наголосити, що в Україні, згідно з даними Global Property Guide, ціни на житло впали у другому кварталі на 6,43%.

Як коментують аналітики Global Property Guide, глобальний житловий бум, можливо, починає видихатися, що не дивно, враховуючи комбіновані несприятливі наслідки погіршення доступності, стрімкого зростання інфляції, української кризи, а також пандемії Covid-19, що досі триває.

Своєю чергою агентство Bloomberg також зазначає, що ринки житла у світі переживають болісне перезавантаження, вони готові до двозначного зниження цін, оскільки споживачі стикаються зі зростаючим фінансовим тиском. Від Сіднея до Стокгольма та Сіетлу центральні банки підвищують відсоткові ставки найшвидшими темпами за останні десятиліття, що призводить до падіння цін на житло. Тим часом мільйони людей, які брали дешеві кредити для купівлі будинків під час пандемічного буму, стикаються з більш високими платежами в міру скидання кредитів.

Швидке падіння ставок у сфері нерухомості загрожує посилити глобальний економічний спад. Хоча поки що далеко до показників фінансової кризи 2008 року, її розвиток є ключовою змінною для центральних банків, які хочуть придушити інфляцію, не завдавши шкоди споживчій довірі та не спровокувавши глибоку рецесію.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості, в Україні продажі квартир у другому кварталі обвалилися на 87%. За цей період нотаріуси оформили 9417 угод про купівлю-продаж квартир, що становить лише 13% від показників другого кварталу 2021 року. Проте, попри низький попит, багато забудовників оголосили про зростання вартості квадратного метра, пояснюючи це ростом цін на будівельні матеріали, їх дефіцитом, зростанням курсу долара, проблемами з логістикою через військові дії та інші фактори.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

95

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом