Подорожчання житла та розвиток державних іпотечних програм. Топ подій травня

В Україні дорожчає житло, а уряд намагається підтримати іпотечними програмами забудовників. Про це та інше читайте у дайджесті подій від порталу НЕРУХОМІ на будівельному ринку за травень.

 
Укрфінжитло сфокусується на первинному ринку

Українці віддають перевагу вторинному ринку при оформленні іпотеки через кілька важливих факторів. По-перше, житло тут зазвичай вже готове до заселення, що дозволяє уникнути тривалого очікування завершення будівництва. По-друге, на вторинному ринку менше ризиків, пов'язаних із будівельними затримками або непередбаченими витратами, що робить таку іпотеку більш привабливою для багатьох інвесторів.

За такої ситуації забудовники в умовах війни переживають не найкращі часи. Тому щоб виправити цю ситуацію, Укрфінжитло заявило, що має намір довести частку кредитів на придбання майнових прав на житло на "первинці" до 20-30% у 2024 році. А до 2028 року частка первинного ринку має скласти 80% і більше.

У другому півріччі 2024 року держбюджетом передбачено додаткову капіталізацію Укрфінжитла на суму 20 млрд гривень.

З початку цього року вже понад тисячу українських сімей скористалися пільговою іпотечною програмою "єОселя", реалізацію якої забезпечує Укрфінжитло. У 2023 році було видано 6325 іпотечних кредитів на загальну суму 9,5 млрд гривень.  Всього зі старту програми кредити вже отримали 7400 сімей на загальну суму 11,2 млрд гривень.

Продовження програми “єВідновлення”

Для продовження програми “єВідновлення” Кабінет міністрів виділив із Фонду ліквідації наслідків збройної агресії понад 428 млн гривень. Виділені кошти підуть на компенсації громадянам, які  вже відремонтували пошкоджені через вторгнення росії будинки.

Сума виплачених компенсацій від держави — понад 11 млрд гривень. З них 5,8 млрд гривень — це кошти на ремонти, ще 5,6 млрд гривень – на купівлю нерухомості через житловий сертифікат. Вже 2,8 тисячі сімей через сертифікати придбали собі житло.

Як відомо, за державною програмою “єВідновлення” власники житлових сертифікатів купили нове житло на суму 4,3 млрд гривень. Це практично половина суми, яка була узгоджена за програмою на компенсації за знищене росією житло. Загалом на “єВідновлення” виділили 9,2 млрд гривень.

Ситуація на будівельному ринку

Будівельний ринок України намагається відновитись в умовах війни з росією через впровадження інноваційних стратегій та адаптивних рішень. Також уряд розробляє спеціальні програми для підтримки будівельного сектору. Водночас значна увага приділяється відбудові житлових комплексів та критичної інфраструктури, що постраждала внаслідок бойових дій, з метою забезпечення нормальних умов життя для населення та відновлення економічної стабільності країни.

Добудова ЖК Forest

З’явився шанс, що нарешті добудують горезвісний ЖК Forest, який розташовується на Лісовому масиві у Києві. У цей житловий комплекс міська влада давно обіцяє переселити мешканців будинку-вбивці на вул. Мілютенка, 23а.Та через низку порушень, будівництво ЖК так і не було завершено.

За добудову комплексу взявся новий забудовник з Ірпеня “Смарт Універсал Груп”. Він вже отримав для цих потреб 226 млн гривень.

У підсумковій звітності матеріалів найбільша сума у 10,35 млн гривень припадає на двокамерні металопластикові віконні блоки по 6 299 грн/кв м. Проте їхні детальні характеристики не повідомили. Фірма отримала замовлення без конкуренції, бо на відкриті торги більше ніхто не прийшов. Для участі в торгах учасники мали завантажити мінімум два аналогічні договори на будівництво чи реконструкцію будівель, подібні за змістом, правовою природою і частиною предмета закупівлі. Також вимагали мати в наявності не менше 12 виконавців будівельних робіт.

Завершити будівництво мають до серпня 2025 року, тож маємо сподівання, що в Києві стане на один проблемний об’єкт менше.

Забудова зеленої зони у Бучі

Доля дубового лісу у Бучі біля Кампи була вирішена у Київському обласному господарському суді 21 травня, який став на бік забудовника. Кампа – це місцевість, яку мешканці Бучі захищали від тітушок, попри напади і стрілянину.

Будівництво житлових хмарочосів у зеленій зоні запланував Антон Мирончук (ТОВ “Орлан-Інвест Груп”). Він є бізнес-партнером колишнього мера Ірпеня Володимира Карплюка.

За рішенням суду тепер Бучанська міськрада зобов’язана передати ділянку з лісом в оренду забудовникові. У свою чергу влада міста подала скаргу до Вищої кваліфікаційної комісії суддів, ще одну скаргу наразі готує Фундація DEJURE.

Основні докази — незаконні вирубки дерев під прикриттям тітушок, задокументовані спроби будівництва, попри арешти ділянки і відсутність дозволів, а також численні недопуски представників влади й поліції на ділянку, коли там вели незаконні роботи.

Також Бучанська рада планує проголосувати й зарезервувати ділянку як землі для рекреації. 

Будівельні схеми в Одесі

В Одесі на оборудках з нерухомістю викрили організовану злочинну групу на чолі з депутатом міськради Олександром Матвєєвим. Депутат, будучи членом постійної комісії Одеської міськради з комунальної власності, розробив схему незаконного збагачення через реєстрацію права власності на об’єкти нерухомості, які були власністю територіальної громади. До свого плану чиновник залучив знайомого адвоката та виконавців із кола довірених осіб.

Матвєєв разом зі спільниками підшукували приміщення у пам’ятках архітектури в центрі Одеси, орендували їх через підконтрольні громадські організації та підприємства, а потім викупали на неконкурентній основі. Після чого, за допомогою державних реєстраторів, збільшували площу вже викуплених приміщень на підставі підроблених документів технічної інвентаризації та реєстрували право власності на підставних осіб. Частину незаконно отриманих у власність нежитлових приміщень переобладнали у житлові квартири та реалізували. Лише від продажу одного об’єкту ділки отримали понад 10 млн грн "прибутку".

То ж двом виконавцям обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Стосовно Матвєєва вирішується питання про оголошення у міжнародний розшук. За деякими даними його вже давно не бачили в Одесі.

Статистика та цифри

Саме дешеве будівництво квадратного метру, згідно з розрахунками Мінінфраструктури, у Кіровоградській області, коштує воно 18,3 тисячі гривень. Також до трійки лідерів входять Закарпатська та Житомирська області – 18,7 та 18,9 тисяч гривень відповідно. В усіх інших областях середня вартість стартує від 19 до 21 тисячі гривень.

Зате найдорожче будівництво житла, за підрахунками експертів, у Києві, де ціна квадратного метра сягнула показника у 25,1 тисячі гривень. Також дорого будувати у Харківській та Донецькій областях – по 22,6 тисячі гривень.

У свою чергу, згідно з даними Держстату, в Україні ціни на житло в першому кварталі цього року зросли на 16% порівняно з таким же періодом 2023 року. Найбільші зміни були зафіксовані на первинному ринку, ніж на вторинному: 17,6%, та 15,3% відповідно. Загалом індекс цін на житло в Україні за підсумками 2023 року сягнув 114,5%, тоді як у 2022 році він становив 113%, а в довоєнному 2021-му році - 114,8%.
 

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

2.2т

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом