НКЦПФР зняла майже всі обмеження на ринках

Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку зняла практично всі обмеження на товарних ринках та ринках капіталу, які були запроваджені у зв'язку зі збройним нападом росії на Україну та запровадженням воєнного стану.

Про це у четвер, 4 серпня повідомили на офіційному сайті НКЦПФР.

Було ухвалено, що рішення Нацкомісії №144 від 08.03.2022 року, яким обмежувалася діяльність керуючих ФФБ (фондів фінансування будівництва) та інститутів спільного інвестування, втратило чинність.

Як повідомляється, зазначені зміни були ухвалені на підтримку дій уряду щодо відновлення економіки України. Прем'єр Денис Шмигаль заявляв, що крок щодо розблокування ринків є своєчасним та зваженим, оскільки майже всі учасники підтвердили готовність у розвитку фінансового сектору.

Своєю чергою глава Нацкомісії Руслан Магомедов підкреслив, що за 5 місяців війни ринки працювали в ручному режимі, регулятор відстежував і аналізував результати операцій, завдяки чому вдалося побороти паніку, зберегти активи й уникнути дефолтів.

Водночас деякі обмеження все ж таки залишилися. Насамперед йдеться про діяльність інститутів спільного інвестування, недержавних пенсійних фондів, активи яких можуть бути пов'язані з країною-агресором або білоруссю.

Вказані зміни наберуть чинності з 8 серпня цього року.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості України, НКЦПФР вирішила з 11:00 четверга, 24 лютого, зупинити розміщення, обіг та викуп усіх цінних паперів, а також усі операції у системі депозитарного обліку та системах клірингового обліку. Крім того, цього дня було зупинено угоди з активами фондів фінансування будівництва. 24 лютого о п'ятій ранку росія розв'язала повномасштабну війну проти України. Було атаковано кордони, окупанти також завдали ударів по військовій інфраструктурі на всій території країни – від Луганської до Львівської та Івано-Франківської областей.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

135

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом