Масштабне оновлення будівельних норм: у Мінрегіоні розповіли про плани на рік

Міністерство розвитку громад і територій України в цьому році запланувало масштабне оновлення державних будівельних норм.

Про це повідомили в пресслужбі відомства.

У Мінрегіоні уточнили, що на оновлення ДБН з бюджету виділили найбільшу за 10 років суму – близько 54 млн гривень. Цього року міністерство планує оновити приблизно 30 норм. Якщо щорічне фінансування буде на такому ж рівні, то вже до 2025 року всі будівельні норми буду оброблені і змінені. Як розповіла заступниця міністра Наталія Козловська, відомство запровадить 13 наукових розробок в пріоритетні напрямки будівельної галузі.

Чиновниця повідомила, що цього року розроблять чотири ДБН замість норм, за якими Україна живе ще з 80-х років минулого століття. Вони стосуватимуться будівництва аеропортів і промислових будівель.

Порядку 20 млн гривень від отриманої суми Мінрегіон збирається направити на оновлення стандартизації в будівництві. Це стосуватиметься впровадження ВІМ-технологій, стандартів будівельної продукції, норм енергоефективності та інші.

Перелік ДБН вже підготували для включення в Програму робіт з національної стандартизації на 2021 рік. Список був відправлений в Національний орган стандартизації.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, раніше в міністерстві заявляли, що всі зміни в будівельних нормах будуть носити комплексний характер. Саме відсутність злагодженості призвело до роздробленості у галузі. У зв'язку з цим, Мінрегіон розробив проєкт Концепції розвитку системи техрегулювання і нормативного забезпечення в будівництві.

Також в ДБН планують внести зміни, згідно з якими може стати обов'язковим облаштування гаражів і автостоянок зарядними пристроями для електромобілів.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

105

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом